verberg productcategorieen

universalhealthstyle

Als je van zout houdt

Zout is belangrijk voor de vochtbalans. Ondanks dat de kans op zouttekort vrij klein is, kan dit leiden tot uitdroging. Te veel zout is daarentegen een veel bekender probleem. Hierdoor kan het lichaam vocht vasthouden, wat kan leiden tot een verhoogde bloeddruk. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten zout verkrijgbaar. Ook Mattisson heeft een ruim assortiment zout. Maar wat is hier nou zo speciaal aan en verschillen deze soorten ook van smaak? Hieronder staan de meest voorkomende en bijzondere zoutsoorten toegelicht.

Fleur de sel:

Dit zout wordt in twee fases gewonnen. De eerste fase is een tijdrovend klusje dat met de hand wordt geklaard. Als het klimaat, de kristallisatie en watertemperatuur optimaal zijn, wordt het bovenste vliesje van het zout gehaald. Vervolgens wordt het zout gedroogd tot het nog maar 5% vocht bevat. Dit zorgt voor de karakteristieke smaak en geur van dit Franse ‘culinaire kristal’. Fleur de sel ruikt licht naar viooltjes en smaakt subtiel, maar intens. Deze smaakmaker is ideaal om je gerecht, vlak voor serveren, mee af te maken.

Himalayazout:

Dit natuurzout wordt niet direct uit water gewonnen, maar uit zoutstenen die zijn ontstaan door het opdrogen van grote hoeveelheden water. Het roze Himalayazout is lichtroze van kleur, bevat veel mineralen en wordt gewonnen uit opgedroogde delen van oeroude (en inmiddels opgedroogde) wateren aan de voet van de Himalaya. Door de subtiele smaak is himalayazout een prima vervanger voor keukenzout.

Zeezout:

Zeezout is een brede term die wordt gebruikt voor al het zout dat wordt verkregen door de verdamping van zeewater. Er wordt op verschillende plekken ter wereld zeezout gewonnen. Door het productieproces en de bodemeigenschappen ontstaat er een grote variatie in kleur in smaak van zeezout. Zo is zeezout van vulkanische bodems diepzwart van kleur (staat schitterend op lichtgekleurde gerechten!). Het klinkt logisch, maar zeezout smaakt heel erg… zout! De grove korrels hebben een herkenbare zeezilte smaak.

Keltisch zeezout:

Dit eeuwenoude zeezout is het meest natriumarme zout ter wereld. Het wordt handmatig gewonnen door een ruim tweeduizend jaar oude, Keltisch methode. Deze methode garandeert tevens dat het zout vervuilingsvrij is. Het zout wordt tevens niet gewassen, geraffineerd of bewerkt waardoor het 100% natuurlijk is.

Zelf ervaren? Bekijk onze webshop voor ons aanbod en meer informatie over zout en nog veel meer smaakmakende producten!