verberg productcategorieen

universalhealthstyle

Anti-aging

Kan je je verouderingsproces beïnvloeden,  stopzetten of vertragen? Welke processen hebben invloed?

Celdeling
Cellen worden voortdurend vernieuwd, zij maken een kopie van zichzelf. Het kopiëren van de chromosomen is het belangrijkst. Hierin bevindt zich ook je DNA, jouw genetische materiaal. Het uiteinde van de chromosomen de telomeren beschermen de chromosomen tegen verouderen. De telomeren worden steeds korter, hoe korter, hoe minder bescherming de chromosomen kunnen bieden. De lengte van de telomeren is genetisch bepaald. De snelheid waarmee de telomeren verkorten kunnen we gelukkig wel beïnvloeden.

Het positief beïnvloeden van de telomeren
Jouw levensstijl heeft invloed op dit proces. Gezonder eten, minder stress en bewegen hebben positief effect op jouw telomeren.

Gezonder eten, eet gevarieerd en veel groente! Eet voedingsmiddelen met veel veel vitaminen, mineralen, essentiële vetzuren en enzymen. Wat je beter kunt vermijden zijn bewerkte voedingsmiddelen, suiker, keukenzout, kunstmatige zoetstoffen en gefrituurd eten. Maar ook roken, medicijn gebruik en alcohol hebben een negatieve invloed.

Stress en depressie kan ook invloed hebben op het verouderingsproces. Tijdens stress reageert het afweersysteem niet goed op cortisol, waardoor het lichaam ontstekingen kan produceren die ziektes kunnen veroorzaken. Dit kan het verouderingsproces in het lichaam versnellen.

Bewegen! Tijdens het bewegen wordt onder andere de aanmaak van het groeihormoon gestimuleerd. Dit hormoon helpt cellen te herstellen en vernieuwen en vermindert stress. Daarnaast stimuleert beweging je bloedsomloop zodat er zuurstof naar de cellen wordt getransporteerd.

Naast een gezonde levensstijl kan je je lichaam ondersteunen met natuurlijke supplementen.

Enkele supplementen:

Co Enzyme Q10
Bij het ouder worden maken de cellen minder Q10 aan. Functies van cellen gaan hiermee achteruit en daarmee een oorzaak van het verouderingsproces. Belangrijk antioxidant.

Vitamine C
Een krachtige en veelzijdige antioxidant die ook buiten de lichaamscellen bescherming biedt tegen vrije radicalen. Vitamine C is ook een bouwstof voor collageen. Collageen zorgt onder andere voor de stevig-en soepelheid van het bindweefsel.

Moringa
Staat bekend om haar positieve effect op energie en weerstand. Moringa wordt ook wel de wonderboom genoemd. De Moringa boom groeit in India en Afrika en is verkrijgbaar als losse poeder of in capsules.

Vitamine E
Natuurlijke Vitamine E is een krachtige vet oplosbare antioxidant. Versterkt het afweersysteem en kan beschadiging van het DNA voorkomen.

Kelp is een zeewier. Het bevat maar liefst 70 vitamines, enzymen en mineralen, spoor elementen, proteïne en is rijk aan jodium. Een mineraal waar veel mensen tegenwoordig tekort aan hebben door de lagere brood consumptie

Zwarte Bes
Zwarte bes staat bekend om haar invloed op gewrichten en ontstekingsremmende werking. De bes bevat de antioxidanten fytonutriënten en anthocyaninen.

Mariadistel
Mariadistel bevordert de spijsvertering, verwijdert afvalstoffen en zuivert het lichaam (vooral actief in de lever). Zeer krachtig antioxidant

Belangrijk!
Een orthomoleculaire voedingsdeskundige kan je helpen bij het kiezen van de juiste supplementen. Wat goed is voor de een is misschien niet goed voor de ander. Begin niet zomaar aan supplementen als je een ernstige ziekte hebt en/of medicatie gebruikt. Vraag aan je behandelend arts advies zodat jouw keuze kan worden aangepast aan jouw huidige conditie.

Bronvermelding:
scientias.nl
gezondheidsnet

Fotografie: Harry Slegh