10 toepassingen met Apple cider vinegar

10 toepassingen met Apple cider vinegar

Apple cider vinegar is een product wat steeds bekender wordt, maar nog niet door heel veel mensen wordt gebruikt. Apple cider vinegar heeft talloze toepassingen en is niet alleen te gebruiken tijdens het koken, maar bijvoorbeeld ook als verzorgingsproduct en natuurlijk schoonmaakmiddel. In deze blog leggen wij je graag uit wat je allemaal kan doen met dit veelzijdige product.


Wat is apple cider vinegar? 

Apple cider vinegar, ook wel appelazijn genoemd, is een soort azijn die wordt geproduceerd door het fermenteren van appelsap. Tijdens het fermentatieproces worden de suikers in het appelsap omgezet in alcohol door gistbacteriën, waarna de alcohol wordt omgezet in azijnzuur door acetobacter-bacteriën. Dit proces geeft de azijn een karakteristieke zure smaak en aroma. 

 
Waar kun je apple cider vinegar voor gebruiken? 

Apple cider vinegar wordt vaak gebruikt als smaakmaker in saladedressings, marinades, sauzen en chutneys. Het wordt ook vaak gebruikt als een natuurlijk middel voor huishoudelijke taken, zoals het reinigen van oppervlakken en het ontgeuren van kamers. Klik hier voor een heerlijk recept voor apple cider vinegar gummies. 

 

10 toepassingen met apple cider vinegar

Apple cider is een ontzettend veelzijdig product, wat je niet alleen kunt gebruiken als smaakmaker in de keuken, maar ook als natuurlijk verzorgingsproduct en schoonmaakmiddel. Hieronder staan 10 mogelijke toepassingen met apple cider vinegar. 
 

1. Zelfgemaakte tonic 

Gebruik apple cider vinegar om zelf een gemakkelijke gezichtstonic te maken. Meng wat appelazijn met een klein beetje water. Hierna kun je met een doekje of in een sprayflesje de appelazijn verspreiden over je gezichtshuid. Dit kan helpen met het verzorgen van oneffenheden en bultjes op het gezicht.  
 
Je begrijpt dat dit uiteindelijk je huid meer kan laten stralen. Maar let wel, schoonheid komt met name vanbinnen. Dus vergeet niet dat het gebruik van apple vinegar, slecht eten niet opvangt.  
 

2. Tegen kalknagels en wratten 

Je kunt en behandeling met appelazijn ook proberen als je last hebt van wratjes of kalknagels. Gebruik een watje en maak deze goed nat met appelazijn. Leg dit vervolgens op de bewuste plek en maak vast met een tapeje. Herhaal een paar keer voor resultaat. Ieder lichaam is natuurlijk anders, dus het kan verschillen per persoon of dit werkt. 
  

3. Natuurlijke conditioner 

Appelazijn wordt, vanwege de zuurgraad, ook gebruikt bij roos en/of een jeukende en geïrriteerde hoofdhuid Apple cider vinegar kan ervoor zorgen dat haarschubben zich sluiten, wat kan zorgen voor een mooie glans. Je kunt appelazijn dus eigenlijk gebruiken als een natuurlijke vervanger van je haarconditioner.  
 
Een appelazijn conditioner maak je als volgt. Gebruik een mengsel van 1 deel appelazijn en 2/3 delen water en voeg dit toe aan een spuitfles. Verdeel over je gewassen haar, laat het ongeveer 5 minuten intrekken en spoel uit. In principe hoef je daarna geen andere conditioner meer te gebruiken. Maar probeer vooral uit wat voor jou én je haar het beste werkt. 
 

4. Als ontgeurende spray 

Appelazijn heeft antibacteriële eigenschappen. Hierdoor wordt vaak gesteld dat het nare luchtjes kan bestrijden. Er bestaan geen onderzoeken om dit te bewijzen, maar je kunt het proberen door appelazijn te mengen met water om een ontgeurende spray te maken. Dit kan een natuurlijk alternatief zijn voor de geparfumeerde varianten.  
 

5. Voeten bad 

Het zuur in apple cider vinegar kan bacteriën doden. Als je last hebt van stinkvoeten kan je apple azijn goed gebruiken voor een lekker voeten bad. Meng de appelazijn met water en bitterzout om het voeten bad te maken. Dit helpt om de bacteriën die de stank veroorzaken te doden.  
 

6. Tandenborstel reinigen 

Om echt schone tanden te hebben, is het verstandig om je te bedenken hoe schoon je tandenborstel eigenlijk is. Door de antibacteriële eigenschappen van appelazijn kun je het gebruiken om je tandenborstel te reinigen. Meng 120 ml water met 1 eetlepel appelazijn en 2 theelepels baking soda. Doe het borsteltje van je tandenborstel hier 30 minuten in. Spoel de borstel wel goed af voor gebruik en geniet van een frisse tandenborstel. 


7. Om groenten en fruit te wassen 

Resten van bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit kunnen voor veel mensen vervelend zijn. Daarom wassen kan het wassen van groenten en fruit wassen in appelazijn een nieuwe oplossing zijn. Het is mogelijk dat appel vinegar meer chemische resten verwijdert dan wanneer het alleen met water wordt gewassen. Het kan helpen om gevaarlijke bacteriën op de voeding te doden. Het wassen met azijn heeft aangetoond dat het sommige gevaarlijks bacteriën zoals, E. coli en salmonella kan verwijderen.  
 

8. Eieren koken 

Het toevoegen van azijn aan het water om eieren te koken of pocheren kan helpen om nog lekkerdere eieren te bereiden. Dit komt doordat de eiwitten in het eiwit sneller opstijven als ze worden blootgesteld aan een zuurdere vloeistof.  Als je eieren pocheert wil je natuurlijk dat het witte gedeelte zo snel mogelijk opstijft, zodat de eieren hun vorm behouden. Het gebruiken van azijn bij het koken kan de stolling van het eiwit versnellen. Dit kan ook handig zijn als de schil breekt tijdens het koken. 

9. Allesreiniger maken 

Appelazijn is een populair alternatief voor de gewone allesreiniger. Dit vanwege de antibacteriële eigenschappen die zich in appelazijn bevinden. Meng 240 ml water met 120 ml appelazijn en je hebt een natuurlijke allesreiniger. Hierbij moet wel worden vermeld dat appelazijn sommige bacteriën kan doden, maar is niet altijd zo effectief als sommige reguliere schoonmaakmiddelen.  
 

 

 

10. Fruitvliegjes vangen 

Je kent het wel. Je koopt een mandje vol fruit en vergeet er eentje te eten en ineens zitten er allemaal fruitvliegjes in je keuken. Fruitvliegjes kunnen een plaag zijn. Er moet toch iets tegen te doen zijn om die vliegjes weg uit je keuken te krijgen? Het is gelukkig heel makkelijk om appelazijn in te zetten om ze te vangen. Giet wat appelazijn in een beker, doe er een paar druppels afwasmiddel in en zet het op je aanrecht. Zo ben je binnen no time van de vliegjes af!  
 

Apple cider vinegar bij jou in huis

Apple cider vinegar wordt steeds populairder. Wil jij dit veelzijdige product ook in huis hebben? Bij Mattisson bieden we verschillende soorten aan. Zo hebben we de Apple cider vinegar in een pure vorm in 500 ml en ook in een 1000 ml variant. Daarnaast biedt ons assortiment een appelazijn aan met gember en kurkuma of voor de liefhebber met kurkuma en kaneel. Bekijk hier de producten.