5 lekkere én gezonde ontbijttips voor Moederdag

5 lekkere én gezonde ontbijttips voor Moederdag

Het is bijna zover, de dag waarop we onze moeders extra in het zonnetje zetten: Moederdag! En wat is er nou beter dan je moeder verrassen met een heerlijk ontbijt op bed? Wij hebben vijf overheerlijke ontbijt ideeën voor je op een rijtje gezet, zodat jij deze Moederdag onvergetelijk kunt maken voor jouw lieve moeder!


Raw brownie

Wat dacht je van een overheerlijke chocolade brownie als ontbijt op Moederdag? Deze verrukkelijke traktatie zit boordevol rauwe cacao, een echte superfood die rijk is aan antioxidanten en flavonoïden, die jou en je moeder een flinke oppepper geven. Maar dat is nog niet alles: rauwe cacao heeft ook een antibacteriële werking, waardoor deze brownie niet alleen lekker is, maar ook nog eens goed voor je gezondheid! 

Benodigdheden:

  • 150 gram walnoten
  •  50 gram amandelen
  • 250 gram medjool dadels
  • 4 el cacaopoeder
  • 1 el pindakaas
  •  3 el honing
  •  2 el kokosolie
  • 1 biologische citroen
  • 2 el kokosrasp
  • 2 el pinda’s

 

Bereidingswijze:

  1. Doe de walnoten en amandelen in de keukenmachine (of snijd) en maal de noten helemaal fijn
  2. Snijd de dadels in kleine stukjes en voeg ze toe aan de noten.
  3. Maal in de keukenmachine (of snijd), zodat het één geheel wordt met de fijngemalen nootjes.
  4. Stop alles in een kom en voeg de cacaopoeder, pindakaas, honing en kokosolie toe. Rasp de schil van de citroen erboven en voeg 100 ml water en een snufje zout toe. Meng het mengsel tot een gladde massa met een mixer.
  5. Bekleed een ovenschaal van 20 bij 10 cm met bakpapier en giet het mengsel erin. Druk vervolgens goed aan met een lepel, zodat het gelijkmatig verdeeld is.
  6. Zet de schaal 45 minuten in de vriezer of laat het in 3 uur in de koelkast hard worden.
  7. Wanneer de brownie klaar is, kun je het makkelijk uit de ovenschotel halen door aan het bakpapier te trekken. Snijd de brownie in gelijke stukken en bestrooi met de kokosrasp en pinda’s.

Bereidingstijd: 1 uur. 


Chocosmoothie

Op zoek naar een lekker én gezond ontbijt om jouw moeder te verrassen op haar speciale dag? Dan is een chocosmoothie zeker een goed idee. Deze smaakvolle smoothie zit boordevol gezonde ingrediënten, zoals rauwe cacao, cacaonibs, avocado, eiwitpoeder en een snufje geraspte gember. Hiermee geef je niet alleen een geweldige smaakervaring, maar ook een gezonde start van de dag. 

Benodigdheden:

Bereidingswijze:

  1. Was, schil en snijd de ingrediënten indien nodig.
  2. Doe ze in de aangegeven volgorde in een blender. Mix alles tot een glad mengsel.

Bereidingstijd: 10 minuten.


Pannenkoeken met noten

Wat is er nou lekkerder dan een stapel smeuïge pannenkoeken als ontbijt op Moederdag? Deze heerlijke traktatie is een perfecte manier om je moeder te laten zien hoeveel je om haar geeft. Maar waarom niet ook meteen voor haar gezondheid zorgen? Met deze gezonde pannenkoeken krijgt jouw moeder niet alleen een heerlijk ontbijt, maar ook nog eens alle voedingsstoffen die ze nodig heeft om de dag goed te beginnen. En het beste van alles: ze zijn ontzettend eenvoudig te maken!

Benodigdheden:

Benodigdheden:

  • 90 gram ongezouten plantaardige boter
  • 350 gram zelfrijzend bakmeel
  • ½ tl bakpoeder
  • 40 gram fijne kristalsuiker of een suikervervanger
  • 150 ml sojadrink ongezoet
  • Toppings naar wens (denk aan fruit, jam of vegan clotted cream)

Bereidingswijze:

  1. Maal de havervlokken fijn in een keukenmachine of met een mixer.
  2. Meng vervolgens de gemalen havervlokken, het volkorenmeel, baksoda, bakpoeder en zout in een grote kom.
  3. Mix in een andere kom de karnemelk, melk, olie, ei en palm- of kokosbloesemsuiker tot een glad geheel.
  4. Voeg beide mengsels samen en roer als laatst de gehakte noten door het mengsel.
  5. Bak de pannenkoeken vervolgens in 2-4 minuten per kant gaar.

Bereidingstij: 20 minuten.


Ontbijt yoghurt bowl

Een bakje vetvrije yoghurt met vers fruit is een heerlijk en gezond ontbijt. Het vult goed en geeft je lichaam meteen de nodige vitamines en energie om de dag goed te starten. De frisse yoghurt en het zoete fruit vormen samen een perfecte combinatie van smaken en texturen. Een bakje yoghurt met fruit is daarom een echte aanrader voor iedereen die op zoek is naar een gezond en lekker ontbijt. Probeer het zelf en geniet van deze smakelijke traktatie op Moederdag!

Benodigdheden:

  • (Soja) yoghurt 0% vet
  • 2 el hennepzaad
  • 1 schep biologisch Acai poeder
  • Gemengd vers fruit naar keuze of bevroren fruit. (Denk aan; Banaan, aardbeien, bosbessen).

Bereidingswijze:

  1. Doe de yoghurt in de kom, samen met het Hennep Zaad en Biologisch Acai Poeder. 
  2. Even goed mengen en daarna het vers fruit er overheen strooien.
  3. Geniet ervan!

Bereidingstijd: 5 minuten.


Vegan scones

Op zoek naar een lekker hapje voor bij de brunch op Moederdag? Dan is deze veganistische variant van een Engelse klassieker wellicht een idee. Deze vegan scones zijn net zo smaakvol als de traditionele variant, maar dan zonder dierlijke ingrediënten.

Bak deze lekkernij voor jouw moeder en geniet samen van een heerlijk kopje thee en deze smakelijke traktatie op Moederdag. Zo maak je er samen een extra bijzondere dag van!

Bereidingswijze:

  1. Snijd het koude plantaardige alternatief voor boter in blokjes. Doe het bakmeel, zout, de bakpoeder en suiker in een kom en meng.
  2. Wrijf met je handen de blokjes boter door het meelmengsel tot het mengsel lijkt op broodkruim. Dit kan ook in een keukenmachine. Kneed vooral niet te lang.
  3. Giet de sojadrink bij het meelmengsel tot het mengsel net samenkomt. Misschien houd je een beetje sojadrink over.
  4. Vorm een platte schijf van het deeg, verpak in vershoudfolie en leg 30 minuten in de koelkast om te rusten.
  5. Verwarm de oven voor op 220 °C. Bestuif het werkblad licht met bloem. Rol het deeg uit tot een plak van ca. 2 cm dik. Steek met een uitsteker of glas scones uit het deeg.
  6. Leg de scones ondersteboven op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de scones licht met sojadrink. Bak 15-20 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar.
  7. Serveer de scones met vers fruit, jam en/of vegan clotted cream. 

Bereidingstijd: 1 uur. 

Hopelijk heb je door deze blog wat inspiratie opgedaan voor lekkere en gezonde Moederdag recepten. Of je nu kiest voor een klassiek ontbijt op bed of een uitgebreide brunch, er is altijd wel iets lekkers te vinden dat past bij jouw moeders smaak en voorkeuren. Vergeet niet om ook een persoonlijke noot toe te voegen aan jouw Moederdag gerechten, want het is tenslotte de dag om jouw moeder te laten zien hoeveel je om haar geeft. Eet smakelijk en fijne Moederdag!

Volg ons op Instagram en TikTok voor meer inspiratie en heerlijke recepten!