20% korting op multivitamines met code: Multi20. Shop nu!

Algenolie: het plantaardige alternatief voor visolie

Algenolie: het plantaardige alternatief voor visolie

Voor lange tijd was het enkel mogelijk om alle essentiële omega 3 vetzuren binnen te krijgen door het eten van vette vis of het gebruiken van een visolie supplement. Tegenwoordig bestaat er een net zo effectief, plantaardig alternatief: algenolie. In dit artikel lees je alles over deze vegan bron van omega 3 vetzuren.

 

Wat is Omega 3?

Omega 3 vetzuren zijn een groep meervoudig onverzadigde vetten die voorkomen in planten en vis. Deze essentiële vetzuren kan het lichaam niet zelf aanmaken en moeten we dus binnenkrijgen uit voeding. Je vindt Omega 3 vetzuren voornamelijk in vette vissoorten, plantaardige oliën zoals lijnzaadolie, walnoten, avocado en groene bladgroenten.

Er bestaan verschillende Omega 3 vetzuren, waarvan ALA, EPA en DHA de drie belangrijkste en meest onderzochte zijn. ALA is een plantaardige vorm van Omega 3 en EPA en DHA komen voor in verschillende vissoorten. Het lichaam is in staat om EPA en DHA te vormen uit ALA, maar dit proces is niet erg efficiënt. Het is daarom van belang dat we van alle drie de vetzuren genoeg binnenkrijgen. 

 

Waarom hebben we Omega 3 nodig?

Omega 3 vetzuren zijn essentieel voor de structuur en functie van alle celmembranen in het lichaam. Ook maken deze vetzuren verbindingen (signaalmoleculen) die helpen bij het tegengaan van ontstekingen en het ondersteunen van verschillende delen van het lichaam, zoals het hart en het immuunsysteem. 

De verschillende Omega 3 vetzuren hebben diverse functies in het lichaam. ALA draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolwaarden in het bloed. EPA en DHA dragen bij tot de instandhouding van een normale bloeddruk en hebben een gunstige werking op het hart. Daarnaast is DHA goed voor het gezichtsvermogen. De ogen en hersenen bevatten dan ook hoge niveaus DHA. 

 

Waarom zou ik kiezen voor een Omega 3 supplement?

Voor een gezonde vetzuurbalans is het belangrijk dat er een gunstige verhouding is tussen Omega 3 vetzuren en Omega 6 vetzuren in het lichaam. Net als Omega 3 is ook Omega 6 een essentieel meervoudig onverzadigd vetzuur. Je vindt het terug in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie en noten. De meeste mensen hoeven zich geen zorgen te maken of ze wel genoeg Omega 6 binnen krijgen. Sterker nog, door het huidige Westerse dieet krijgen veel mensen teveel Omega 6 binnen, waardoor de vetzuurbalans verstoord kan raken. 

Een verstoorde vetzuurbalans kan uiteindelijk leiden tot ontstekingen en aandoeningen aan het hart en de bloedvaten. Een Omega 3 supplement, zoals algenolie, kan helpen om een disbalans tussen de essentiële vetzuren te voorkomen of herstellen.

 

Wat is algenolie?

Als je denkt aan algen, dan zie je waarschijnlijk het groene goedje voor je dat zich vaak vormt in wateren zoals meren en vijvers. Maar wist je dat deze minuscule plantjes vol zitten met gezonde stoffen? Om deze reden worden bepaalde soorten algen gekweekt in tanks om er vervolgens algenolie uit te extraheren.

Algen staan onderaan de voedselketen en zijn de enige organismen die de omega 3 vetzuren EPA en DHA kunnen produceren. Veel andere organismen zijn daarom afhankelijk van algen voor hun voortbestaan. Dat bepaalde vissoorten die wij eten rijk zijn aan omega 3, is dus volledig te danken aan de productie van deze vetzuren door algen. 

Algen hebben slechts weinig voedingsstoffen nodig om te kunnen overleven. Onder de juiste omstandigheden ontwikkelen ze zich tot rijke bronnen van omega 3 vetzuren. Het enige wat daarvoor nodig is is een optimale hoeveelheid zonlicht, glucose, CO2 en de ideale watertemperatuur. 

Algenolie is dus een natuurlijke bron van de Omega 3 vetzuren EPA en DHA en het plantaardige alternatief voor Omega 3 visolie. Chiazaad, lijnzaad en hennepzaad zijn andere voorbeelden van plantaardige bronnen van Omega 3, maar deze bronnen bevatten alleen ALA.

 

Heeft algenolie dezelfde werking als visolie?

Het antwoord op deze vraag is ja! Algen zijn de primaire bron van de Omega 3 vetzuren DHA en EPA. Dit wil zeggen dat vissen, en dus ook de visolie supplementen, rijk zijn aan Omega 3 door het eten van algen. Een algenolie supplement blijkt qua voedingswaarde gelijk te zijn aan gekookte zalm en dezelfde werking op het lichaam te hebben als visolie. Het percentage Omega 3 dat we binnenkrijgen uit algen is dan ook even hoog als dat uit vissen. Algenolie wordt om deze reden gezien als een volwaardig plantaardig alternatief voor visolie. 

 

Wat zijn de voordelen van algenolie? 

Naast de werking zitten er nog een aantal andere voordelen aan het innemen van algenolie in plaats van visolie. 

1. Een algenolie supplement is een duurzame keuze
Commerciële visvangst is één van de grootste bedreigingen voor het milieu. Algen zijn 100% visvrij en dragen niet bij aan overbevissing en onnodige bijvangst. De productie van algenolie is ook duurzaam: het wordt door middel van natuurlijk zonlicht gekweekt en de algen nemen CO2 op en zetten dit om in waardevolle nutriënten. Algenolie is daarom een stuk duurzamer dan visoliesupplementen. 

2. Algenolie is vrij van verontreiniging
Door oceaanverontreiniging zijn vissen en dus ook visolie vaak vervuild door toxische stoffen. Wanneer we algenolie direct uit algen halen, krijgen we de meest pure en zuivere vorm van DHA en EPA. Algenolie wordt onder gecontroleerde omstandigheden gekweekt in speciale tanks. Om deze reden is algenolie vrij van giftige stoffen die aanwezig kunnen zijn in vis en visolie.

3. Algenolie past in een plantaardig of visvrij dieet
Als je geen vis eet of een plantaardig dieet volgt, is algenolie een ideaal supplement om aan de benodigde hoeveelheid Omega 3 te komen. Een algenolie supplement biedt dezelfde voordelen als het eten van vette vis of het innemen van een visolie supplement.

4. Algenolie heeft een neutrale smaak
Een visoliesupplement heeft meestal een ‘vissmaak’ die veel mensen niet zo kunnen waarderen. Na het slikken van visolie kun je naast een visachtige nasmaak last krijgen van brandend maagzuur, oprispingen en misselijkheid. Algenolie daarentegen, heeft een neutrale smaak en er worden nauwelijks bijwerkingen zoals een verstoorde spijsvertering gemeld.

 

Waar moet je op letten bij het kopen van algenolie?

Er bestaan verschillende algenolie supplementen, waarin de hoeveelheid en verhouding DHA en EPA variëren. De gezondheidsraad adviseert om minimaal één keer per week vette vis te eten, wat neerkomt op 250 milligram omega 3 vetzuren per dag. Wanneer je algenolie koopt is het dus belangrijk dat er minimaal 250 mg aan Omega 3 vetzuren in zitten en het liefst zowel DHA als EPA. 

Bij extra behoefte aan ondersteuning voor de hersenfunctie en het gezichtsvermogen kun je ook kiezen voor een algenolie supplement met enkel het Omega 3 vetzuur DHA, in een extra hoge dosering. 

In het Mattisson Omega 3 assortiment vind je Vegan algenolie capsules met 150 mg DHA & 75 mg EPA, capsules met 210 mg DHA & 70 mg EPA en capsules met 260 mg DHA. Daarnaast hebben we ook een algenolie druppelaar waarmee je eenvoudig zelf de dosering bepaalt. Deze algenolie bevat naast een beetje limoenolie geen andere toevoegingen. 

 

Hoe gebruik en bewaar je algenolie?

Een algenolie capsule kun je in principe op elk moment van de dag innemen, maar het heeft de voorkeur om dit bij de maaltijd te doen. Een maaltijd die vet bevat bevordert de absorptie van het supplement. 

Zorg dat je de algenolie capsules bewaart op een koele en droge plek en vloeibare supplementen in de koelkast. De onverzadigde vetten kunnen na verloop van tijd gaan oxideren. Gooi de supplementen weg als ze niet goed meer ruiken. 

 

Kortom

In ons voedingspatroon krijgen de meeste mensen in verhouding te veel omega 6 binnen ten opzichte van omega 3. Algenolie is een makkelijke, natuurlijke, plantaardige en milieuvriendelijke manier om deze disbalans te herstellen.

Bekijk hier al onze algenolie producten.