Bewust genieten: 2 recepten voor gezond bananenbrood
Geplaatst op 15 mei 2023
Bananenbrood heeft de afgelopen jaren enorm aan populariteit gewonnen en is geliefd bij velen. Het oorspronkelijke recept komt uit Amerika, waar het bekend staat als banana bread. Hoewel dit baksel de naam "brood" draagt, lijkt het meer op een cake, vanwege de zoete smaak en de toevoeging van rijpe bananen. Ook hier in Nederland is bananenbrood populair en wordt er veel gevarieerd met verschillende toevoegingen en smaken. Lees snel verder en ontdek twee nineuwe recepten voor lekkere én gezonde bananenbrood varianten!
Is bananenbrood gezond?
Dat hangt af van het specifieke recept dat je gebruikt. Sommige bananenbroodrecepten bevatten meer suiker dan andere, waardoor ze heel lekker zoet, maar minder goed voor je zijn. Het goede nieuws is dat de bananen zelf gezond zijn, aangezien ze vol zitten met voedingsstoffen zoals kalium, vitamine C en vezels. Als je ervoor kiest om minder suiker toe te voegen of gezondere alternatieven te gebruiken, zoals honing of ahornsiroop, dan kan bananenbrood een gezonde lekkernij zijn.
Enkele tips voor het maken en bewaren van bananenbrood:
Nadat je het bananenbrood hebt gebakken, laat het dan eerst afkoelen voordat je het in plakken snijdt. Om uitdroging te voorkomen, is het belangrijk om het brood goed af te dekken voordat je het opbergt. Hierdoor blijft het langer vers.
In de koelkast bewaren: Je kunt het bananenbrood ongeveer 3 dagen in de koelkast bewaren. Het koelen verlengt de houdbaarheid en zorgt ervoor dat het brood langer vers blijft.
Invriezen: Als je niet van plan bent om al het bananenbrood binnen 3 dagen op te eten, is invriezen een goede optie. Snijd het brood in plakjes en wikkel elke portie in huishoudfolie voordat je het in de vriezer legt. Op die manier kun je individuele plakjes ontdooien wanneer je er zin in hebt, zonder dat je het hele brood hoeft te ontdooien.
Gezond bananenbrood
Het basisrecept voor bananenbrood bestaat uit geprakte bananen, bloem, suiker, eieren, boter en bakpoeder. Je kunt alle ingrediënten (behalve de bananen natuurlijk) eenvoudig vervangen door gezondere varianten, om er een voedzame snack van te maken. Vaak worden er ook extra ingrediënten toegevoegd om variatie en extra smaak te geven, zoals noten, chocolade, rozijnen of specerijen, zoals kaneel en vanille.
Wat bananenbrood zo populair maakt, is dat het gemakkelijk te maken is en zich goed leent voor aanpassingen en experimenten. Je kunt ingrediënten toevoegen of vervangen om het recept naar jouw smaak aan te passen. Bovendien is bananenbrood een geweldige optie voor mensen met voedselintoleranties of dieetbeperkingen, omdat het vaak glutenvrij of zuivelvrij gemaakt kan worden.
Hieronder vind je twee heerlijke recepten voor gezond bananenbrood, waarvan één vegan variant.
Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onder warmte.
Stop de dadels even in warm water zodat ze lekker zacht zijn en straks makkelijk mixen door het beslag van het bananenbrood.
Prak 2 bananen fijn met een vork.
Snij de dadels fijn en meng deze in een ruime kom door de geprakte bananen en de eieren.
Voeg dan het vanille-extract, bakpoeder en een flinke snuf zout toe. Meng dit erdoor en tot slot voeg je beetje bij beetje het volkoren tarwemeel en het havermoutmeel erbij, terwijl je constant alles goed door elkaar blijft mengen tot het egaal is.
Vet de cakevorm in en schenk hierin het mengsel.
Strooi het amandelschaafsel eroverheen.
Snij de laatste banaan horizontaal door de midden en leg deze boven op de cake.
Zet het bananenbrood in de oven voor ongeveer 55 minuten.
Controleer daarna of het bananenbrood gaar is door er met een satéprikker in te prikken. Als deze er schoon uitkomt, dan is je bananenbrood gaar. Even laten afkoelen en eetsmakelijk!
Ben je opzoek naar een lekker, makkelijk én gezond ontbijtrecept? Probeer dan eens overnight Oats. Dit is een superlekker en snel klaar te maken ontbijtrecept met havermout. Maak het recept de avond ervoor klaar en zet ‘s nachts in de koelkast. 's Ochtends ben je zo al helemaal klaar en heb je een gezond ontbijtje.
Het lenteseizoen is in volle gang, en dat betekent dat het gras, de bloemen en ook de brandnetels volop bloeien. Brandnetels worden vaak gezien als onkruid en kunnen behoorlijk jeuken als je ermee in aanraking komt. Maar wist je dat er achter de prik en jeuk een hoop voedingsstoffen schuilen? Deze plant bevat namelijk niet alleen de mineralen magnesium, calcium en ijzer, maar is ook een bron van eiwitten. Dit maakt brandnetel het ideale ingrediënt voor een voedzame soep!