Colostrum: Het vloeibare goud

Colostrum: Het vloeibare goud

Colostrum (ook wel biest genoemd) is de eerste moedermelk die een baby drinkt na zijn geboorte. Alle zoogdieren maken colostrum aan voordat de echte melkproductie op gang komt. Die eerste melk zit boordevol belangrijke stoffen die cruciaal zijn voor de gezondheid van de pasgeboren zuigeling.  

 

Wat is colostrum?

Colostrum is de eerste vorm van melk die door zoogdieren, inclusief mensen, wordt geproduceerd in de late stadia van de zwangerschap en kort na de geboorte. Colostrum is een vloeistof die zeer voedzaam is en antilichamen bevat om pasgeborenen te helpen. Colostrum is rijk aan eiwitten, vitamines, mineralen en groeifactoren.  

 

Hoe ziet colostrum eruit?

Colostrum heeft een goudgele kleur en is vrij dun. Het vormt de eerste voeding van een zuigeling. Colostrum heeft een lager vetgehalte dan normale moedermelk en is daarom licht verteerbaar. Na de eerste dagen verandert de samenstelling van de melk geleidelijk naar ‘rijpe’ moedermelk. Het past zich aan aan de behoefte van de zuigeling. Rijpe moedermelk bevat bijvoorbeeld meer vet, wat een zuigeling nodig heeft om te groeien en aan te komen. Tijdens de eerste weken bevat de moedermelk nog steeds een beetje colostrum, maar in kleinere concentraties. De baby gaat dan ook meer drinken, dus zo krijgt hij toch voldoende beschermende stoffen binnen.

 

Wat zit er in colostrum?

Als de ongeboren baby nog in de baarmoeder zit, wordt hij via de placenta van voedingsstoffen, zuurstof, hormonen en antistoffen voorzien. Die antistoffen beschermen de baby tegen infecties. Na de geboorte neemt de moedermelk de taak van de placenta over, want vlak na de geboorte werkt het afweersysteem van de baby nog niet goed genoeg. De moeder geeft antistoffen door via de moedermelk en zo wordt de weerstand van de baby verhoogd.

Colostrum bevat hoge hoeveelheden vitaminen, mineralen, enzymen en aminozuren en andere belangrijke voedingsstoffen voor de pasgeborene. Essentiële voedingstoffen die de zuigeling nodig heeft tijdens die eerste levensdagen en ook op de lange termijn impact hebben. Colostrum bevat immunoglobulinen (Ig), die essentieel zijn voor de verdediging tegen virussen en bacteriën. De groeifactoren in colostrum stimuleren de groei van de beschermende slijmvliezen in de darmen van de zuigeling. De prebiotica in het colostrum helpen bij het vormen een gevarieerd en gezond microbioom.

Colostrum werkt ook als een soort laxeermiddel en helpt de ingewanden zich te ontdoen van de eerste ontlasting, die dik en plakkerig kan zijn.

 

Colostrum: ook gunstig ook voor volwassenen

Uit onderzoek blijkt dat colostrum ook een gezondheidsbevorderende werking kan hebben voor volwassenen. Colostrum kan genomen worden als voedingssupplement in de vorm van een poeder of een capsule. Voor menselijke consumptie wordt runderbiest of geitenbiest gebruikt. Deze biest wordt onder streng gecontroleerde omstandigheden opgevangen en vervolgens vervaardigd tot poeder of supplement met behulp van geavanceerde technologieën. Dit zorgt ervoor dat het eindproduct veilig is voor consumptie en dat de veelheid aan essentiële voedingsstoffen bewaard blijft.  

 

Inhoudsstoffen colostrum

De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar de precieze werking van rundercolostrum (Bovine Colostrum, afgekort BC) en ook de inhoudsstoffen zijn veelvuldig onderzocht. 

BC bevat de volgende voedings- en bioactieve stoffen:

 • Vitaminen en mineralen
 • Aminozuren
 • Enzymen en enzymremmers
 • Oligosachariden 
 • Lactoferrine  
 • Lymphokinen
 • Cytokines
 • Leukocyten
 • Colostrinine
 • Groeifactoren
 • Immunoglobulinen

Deze stoffen hebben verschillende gezondheidsvoordelen voor jong en oud. Echter is hier meer onderzoek voor nodig om concreet de voordelen te benoemen.

 

Hoe wordt colostrum voor supplementen gewonnen? 

Colostrum wordt verzameld binnen de eerste 24 tot 48 uur na de geboorte van het kalf. Dit is de periode waarin de melk de hoogste concentratie van bioactieve stoffen bevat. De koeien worden gemolken zoals gebruikelijk, maar in plaats van de melk te gebruiken voor reguliere zuivelproducten, wordt het colostrum apart gehouden.

Het colostrum wordt gefilterd om onzuiverheden en ongewenste deeltjes te verwijderen. Dit helpt om een schoon en veilig product te garanderen. Het colostrum wordt gepasteuriseerd om schadelijke bacteriën en pathogenen te doden. Pasteurisatie gebeurt bij een lagere temperatuur dan bij gewone melk om de bioactieve componenten zoveel mogelijk te behouden.

Het vloeibare colostrum wordt omgezet in poedervorm via sproeidrogen of vriesdrogen. Het poeder wordt getest op kwaliteit en veiligheid, inclusief tests op microbiële contaminatie en concentratie van actieve stoffen. Het colostrum poeder wordt verpakt in luchtdichte containers om de versheid en werkzaamheid te behouden.

 

Hoe lang colostrum gebruiken?

Colostrum supplementen kunnen gedurende verschillende tijdsperioden worden gebruikt, afhankelijk van je gezondheidsdoelen of de aanbevelingen van een zorgverlener.

Veel mensen gebruiken colostrum supplementen voor specifieke doeleinden, zoals het ondersteunen van het immuunsysteem tijdens een ziekte, of voor herstel na een intensieve trainingsperiode. In dergelijke gevallen kan het gebruik variëren van een paar weken tot enkele maanden.

Sommige mensen kiezen ervoor om colostrum supplementen voor een langere periode te gebruiken, bijvoorbeeld om algemene gezondheid en welzijn te ondersteunen. Lange termijn gebruik kan variëren van enkele maanden tot zelfs jaren, afhankelijk van individuele behoeften en gezondheidstoestand.

 

Hoe lang colostrum bewaren?

Als je colostrum melk wil bewaren kan dit op verschillende manieren. Zo kan je colostrum bij kamertempratuur voor maximaal 4 uur bewaren. In de koelkast kan je het maximaal 4 dagen bewaren en in de vriezer kan je het tot 6 maanden in een aparte deur bewaren. Zorg dat je het ten alle tijden in een luchtdichte verpakking bewaart. 

Een colostrum supplement kan een stuk langer worden bewaard, bekijk hiervoor de verpakking van het product.

 

Persoonlijk advies colostrum

Colostrum biedt een reeks gezondheidsvoordelen voor mensen van alle leeftijden. In de supermarkt kun je producten vinden waaraan colostrum is toegevoegd, zoals zuivelproducten, zuigelingenvoeding en cosmetica. Het wordt zelfs gebruikt in de veterinaire praktijk.  

Ga je voor hogere doseringen, dan kun je colostrumpoeder toevoegen aan een glas water, vruchtensap of de yoghurt. Wil je op een eenvoudige manier de aanbevolen hoeveelheid colostrum binnenkrijgen, dan bieden capsules een uitkomst. Er heeft de afgelopen jaren veel onderzoek plaatsgevonden, maar als we alle potentiële voordelen volledig willen begrijpen en bevestigen, is meer onderzoek nodig.  

Wil je weten wat colostrum voor jou kan doen? Onze specialisten geven je graag persoonlijk advies

 1. Colostrum Poeder - 30% igG
  Colostrum Poeder - 30% igG
  Vanaf € 34,95
 2. Colostrum 30% igG - 90 capsules
  Colostrum 30% igG - 90 capsules
  € 19,95