Een boost voor je blije zelf!

Een boost voor je blije zelf!

Hoe kan je ervoor zorgen dat het leven minder zwaar en serieus wordt, dat je meer lichtheid ervaart en dus meer ruimte voelt voor oprecht plezier en geluk? Wellicht wel de meest belangrijke ingrediënten voor een goede gezondheid!

 

Genieten in een drukke wereld

Het klinkt vaak zo makkelijk; plezier maken, lachen en gelukkig zijn. Maar is dat wel zo? Helemaal wanneer het om oprecht plezier gaat? Het dagelijks leven zit meestal vol met spanning en stress, een lange to do lijst, hard en serieus werken, weinig energie en veel ongemakken. Weinig ruimte dus om echt te kunnen genieten van de mooie dingen in het leven. Hoe doe jij dat? Maak je daar bewust ruimte voor of gaat het vanzelf? En heb je daarvoor stimulans nodig als eten, alcohol, social media, winkels of iets dergelijks om je blij te voelen? Of kan het zien van een vlinder, bloem, de natuur, je huisdier of een dierbaar persoon je al een blij gevoel geven in je buik? 

 

Voelen en ervaren

Het kunnen ervaren van oprechte blijdschap betekent de gevoelens die erbij horen ook kunnen toelaten, dus mogen voelen en ervaren. Laat het voelen nu vaak lastig zijn, zeker wanneer we in onszelf veel ongemakken tegenkomen als pijn, angsten, negatieve emoties en dergelijke. Een eerste instinct is dan meestal om er bij vandaan te blijven en er zo min mogelijk aandacht aan te besteden, logisch. Maar wanneer je er bij weg wilt blijven, heb je ook steeds meer stimulans of afleiding van buitenaf nodig om de nare gevoelens te onderdrukken en een beter gevoel te creëren. Al is het van korte duur. En daar worden grotendeels geen gezonde middelen en/of activiteiten voor ingezet. Plus het negatieve effect van langdurig onderdrukken van emoties en gevoelens. Dit creëert blokkades en hardnekkige negatieve gevoelsgewoonten. Herkenbaar?  

 

Laagdrempelig aan de slag

Geen paniek, we kennen het allemaal wel in meerdere of mindere mate. De vraag is in hoeverre staat het je in de weg en wil je er mee aan de slag? Zo ja, lees dan ook de blog ‘Aan de slag met positieve gevoelsgewoonten’. In de tussentijd kan je op een laagdrempelige, gezonde en leuke manier een positieve draai geven aan deze negatieve gevoelsgewoonten. Plezier beleven, lachen, bewust positieve en blije gedachten inzetten, genieten van de kleine, mooie dingen in het leven, creëren al meer ruimte en lichtheid in jezelf. Het helpt het leven, de dingen waar je tegenop ziet, je negatieve gedachten en overtuigingen meer te relativeren en los te laten, waardoor je eventueel vanzelf meer vertrouwen en motivatie voelt om de dieper liggende negatieve patronen te transformeren.

 

Positief in beweging

Meer blijdschap en positiviteit uitnodigen in je leven, geeft je algehele gezondheid, je zelfbeeld, zelfwaardering en zelfvertrouwen een boost. Ga maar eens voor jezelf na wat dat vervolgens allemaal weer voor positiefs in beweging zet. Waar wacht je nog op? Aan de slag dus om je blije zelf een boost te geven! 

 

Humor en lachen

Sta jezelf toe om het leven niet altijd zo serieus te nemen en je innerlijke kind weer meer toe te laten! Waar werd je blij van als kind, hinkelen, zingen op de fiets, gekke bekken trekken, spelen met twee handpoppen, bestaand uit sokken? Laat je fantasie weer stromen. ‘Lachen is het beste medicijn’ is een oude spreuk. Niet voor niets, want oprecht lachen, of het nu een glimlach is of een schaterlach, heeft een algehele positieve invloed op je gezondheid. 

Wat maakt jou – oprecht – aan het lachen? Een glimlach van je zelf en/of van een ander kan al een heleboel doen. Herken je het warme gevoel en de zachte vibraties die het in je uitlokt? Wat
dacht je van een oprechte schaterlach?  Waar ga jij van schaterlachen?

 

Positieve affirmaties

Positieve affirmaties kan je elk moment van de dag, wanneer jij bijvoorbeeld merkt dat je negatieve, belemmerende gedachten hebt over jezelf, in jezelf of hardop uitspreken. Bij positieve affirmaties kun je bijvoorbeeld denken aan positieve, bekrachtigende uitspraken over jezelf als; Ik ben goed zoals ik ben, ik ben het waard en geliefd, ik ben veilig, ik zie mijzelf in wat ik nodig heb, ik ben mooi, gezond en vitaal et cetera. Zo kan je ook herhaaldelijk tegen jezelf zeggen ‘Ik ben krachtig, ik heb de regie over mijn eigen leven en gezondheid, ik heb voldoende tijd en ruimte, ik leef in overvloed en harmonie enzovoorts.

 

Wat zijn negatieve en/of meest belemmerende gedachten van en over jezelf? Zet die om in positieve en bekrachtigende woorden! Maak een briefje of gebruik meerdere briefjes waar je een vijftal positieve affirmaties opschrijft! Spreek deze uit, in de spiegel, hardop of met je ogen dicht en in jezelf gekeerd en voel wat het met je doet wanneer je gelooft dat dit echt waar is. En quess what, het is echt waar! Geloof het! Ik geloof absoluut dat jij een prachtig, waardig en mooi persoon bent. Dat zijn we namelijk ALLEMAAL, eenieder op zijn/haar unieke, bijzondere en creatieve manier. Hoe fantastisch zou het zijn als we dit allemaal zouden voelen, geloven en ZIJN! Dan zou de wereld een stuk gezonder zijn.


Sport en spel

Ben jij iemand die graag sport? Dan heb je vast al ervaren dat je het sporten bijdraagt aan een positieve, blije geest. Dit vanwege onder andere endorfinen (een hormoon) die daarbij vrijkomen en een positieve impact hebben op onder andere je stemming. Waak ervoor dat sporten geen must wordt en doe het met plezier!

Spel ontwakend een kinderlijke energie, spontaniteit en enthousiasme. Of je nu alleen speelt of samen, geniet ervan! Voel de vrijheid die het geeft en beleef het plezier en de lol van gezonde competitie wanneer je een spel samen speelt.

Haal weer eens een oud bordspel uit de kast als ‘Mens erger je niet’, ‘yatzee’ of welk ander familie bordspel wat jou aanspreekt! 

 

De natuur, planten en dieren

‘A walk in nature is often all it takes’.  Een wandeling in het bos is vaak het enige wat er nodig is. Dat ervaar ik telkens weer wanneer ik mij onrustig, down of gestrest voel. Enkel aanwezig zijn in het bos, het inademen van de frisse lucht, mijn gedachten de vrije loop te laten en te kijken naar de bomen, planten en dieren. Het geeft mij een gevoel van instant opladen, meer aanwezig zijn in mijzelf en los te laten wat mij hardnekkig in een verkramping houdt (emoties en/of gedachten). Ook wanneer ik vastloop in mijn gedachten, even geen uitweg of oplossing weet, ga ik wandelen. Alleen al de beweging en het buiten zijn, de afleiding van de mooie natuur kan mij de meest inspirerende inzichten geven. 

 

Ga naar buiten, ook al loop je door jouw wijk. Zoek zoveel mogelijk het groen op en wees je bewust van de planten en dieren om je heen, kijk omhoog naar de vaak mooie plaatjes in de lucht, zie het bloemetje dat bloeit tussen de tegels en hoor het vogeltje dat misschien wel naar jou fluit. Laat de sensatie van het mooie beeld, het geluid van de vogels, de geur van de buitenlucht binnen komen en laat je vooral leiden door de schoonheid van de natuur!


Kunst en creativiteit

Hou je van kunst en mooie dingen? Aandachtig kijken, niet alleen naar de schoonheid van de natuur, maar ook naar kunstvoorwerpen, schilderijen, beeldhouwwerken, gebouwen of welke vorm en stijl van kunst dan ook. Kunst kan je werkelijk raken en van binnen een positief gevoel opwekken. Het kan sprankeling, inspiratie en een blij gevoel geven!

Ook kan het je motiveren om zelf aan de slag te gaan en je creativiteit, je innerlijke kunstenaar uitnodigen om zichtbaar te worden! 

  • Ga eens naar een museum of expositie, laat je inspireren en ontdek waar je hart blij van wordt, waar je ziel van gaat stralen.
  • Of volg je gevoel en ga tekenen, schilderen, boetseren, pottenbakken, breien, haken of wat er ook uit je handen wil komen! Volg de stroom in jou en laat de ‘perfectionist’ in je hoofd plaatsnemen op de reservebank. 


Music for a happy spirit

Luister, speel en dans de muziek waar je blij van wordt, waarbij je het gevoel krijgt dat je leven, je humeur net iets lichter en vrijer wordt.

Maak je eigen playlist op bijvoorbeeld Spotify of Youtube en geef het je eigen Happy vibe naam. Ook muziek die je echt raakt, waar de tranen van gaan stromen. Laat het toe en geef er ruimte aan, zonder dat je persé moet weten waar de tranen vandaan komen. Laat enkel de emotie, het gevoel toe en zet daarna bijvoorbeeld een lekker, swingend nummer op. Laat je energie (weer) stromen! 


Wat doet dit allemaal met je gezondheid?

Kort een aantal voordelen op een rij.

  • Blije gevoelens zorgen per direct voor een stress-release.
  • Het verlicht je hart, zowel fysiek, emotioneel als energetisch.
  • Verhoogt je zuurstof opname, omdat je spontaan beter gaat ademhalen.
  • Allerlei ondersteunende hormonen worden aangemaakt, waardoor ook je immuunsysteem een boost krijgt.
  • Humor biedt een emotionele filter, waardoor negatieve gedachten niet gaan verzuren.
  • Social benefits; het versterkt contacten en binding met je omgeving.
  • Ondersteunt mentale activiteiten, zoals creatieve oplossingen en geheugen.
  • Verhoogt veerkracht en weerbaarheid!