Een multivitamine slikken, is dat echt nodig?

Een multivitamine slikken, is dat echt nodig?

Je eet gezond, beweegt regelmatig en je neemt voldoende rust. Is het dan nodig om een multivitamine te slikken? En wanneer je besluit een multivitaminesupplement te gaan gebruiken, hoe kies je de juiste?

 

Gezond en gevarieerd eten

Wanneer je dagelijks gezond en gevarieerd eet, krijg je alle vitaminen binnen die je lichaam nodig heeft. Toch is dit voor veel mensen een grotere uitdaging dan het lijkt. De meeste mensen leiden een druk leven en dan is het helaas niet altijd haalbaar om een gezonde en verse maaltijd op tafel te zetten. Ook als het wel lukt een gezond dieet te volgen, kan een multivitamine in bepaalde gevallen een nuttige dagelijkse aanvulling zijn.

 

Wat is een multivitamine?

Een multivitamine is een voedingssupplement dat een combinatie van verschillende vitaminen en mineralen bevat. Deze supplementen zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat het lichaam alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft voor een optimale gezondheid. Typisch omvatten multivitaminen vitaminen zoals vitamine A, C, D, E, K, evenals verschillende B-vitaminen, zoals thiamine, riboflavine, niacine, foliumzuur en vitamine B12. Ze bevatten ook mineralen zoals calcium, magnesium, zink, ijzer en jodium. Afhankelijk van je leeftijd, geslacht en voedingspatroon, zijn er verschillende multivitaminen waar je uit kunt kiezen.

 

Wanneer moet ik een multivitamine slikken?

Wanneer je een optimaal eetpatroon hebt en je gezond leeft, is het slikken van een multivitamine in principe niet nodig. Toch zijn er verschillende redenen waarom je baat kunt hebben bij het slikken van een multivitamines.  

  • Het lichaam neemt slechts een beperkt percentage van een stof op uit onze voeding. Ook wordt ons voedsel door de verarming van de bodem steeds nutriëntarmer. Het wordt dus steeds lastiger om voldoende vitamines binnen te krijgen uit voeding. Multivitamines bevatten doorgaans actieve vormen van vitamines en mineralen, die goed worden opgenomen door het lichaam.
  • Steeds meer mensen kiezen voor een vegetarische of veganistische levensstijl. Het kan een uitdaging zijn om het volledige spectrum aan vitamines binnen te krijgen uit voeding, met name voor veganisten. Vaak is suppletie, zoals vitamine B12 nodig om de toereikende waarden van elke stof te behouden.
  • Het is voor veel mensen een uitdaging om gezond te eten. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals een druk leven waarbij een gezond en gevarieerd dieet er soms bij in schiet. Een multivitamine kan in dat geval een mooie dagelijkse aanvulling zijn op je eetpatroon.
  • Een multivitamine biedt het voordeel van gemak. Je vindt namelijk alle vitamines en mineralen in één pil en hoeft dus niet allemaal verschillende losse vitamines te nemen. Als je op zoek bent naar een algehele ondersteuning van je gezondheid, is een multi een goede optie. Je bent dan waarschijnlijk ook nog eens goedkoper uit!

Is een multivitamine goed voor je?

Een gezond en uitgebalanceerd dieet kan voldoende voedingsstoffen leveren, waardoor een multivitamine mogelijk overbodig lijkt. Maar voor velen is het lastig om alle benodigde voedingsstoffen uit voeding te halen, en daar kan een multivitamine van pas komen. Wanneer er een tekort aan vitaminen of mineralen is, kan een multivitamine die aanvullen. Specifieke levensfasen, zoals zwangerschap, veroudering, of het volgen van een vegetarisch/veganistisch dieet, kunnen extra ondersteuning vereisen, waarbij een multivitamine een waardevolle aanvulling kan zijn.

Belangrijk is wel dat het supplement van goede kwaliteit is en de voedingsstoffen in de juiste verhoudingen bevat. Raadpleeg altijd het etiket of zoek advies bij een orthomoleculair therapeut voordat je een multivitamine gaat gebruiken.

Wat zit er in een multivitamine en waar zijn deze voedingsstoffen goed voor?

Een multivitamine bevat alle vitaminen en mineralen die je dagelijks nodig hebt. Een multivitamine bevat in veel gevallen vitamine A, Vitamine B-complex, Vitamine C, Vitamine D, Vitamine E, Vitamine K, en mineralen zoals, magnesium, zink, ijzer en choline. Iedere voedingsstof heeft zijn eigen bijdrage aan de algemene gezondheid van jouw lichaam.  

Zo dragen verschillende vitamines, zoals vitamine B11, B12, C en D bij aan het normale functioneren van het immuunsysteem en activeren calcium, magnesium en ijzer onder andere je natuurlijke energie in het lichaam. Biotine houd je haar sterk en helpt bij de verzorging van de huid van binnenuit. Zink en selenium dragen bij aan het behoud van normale nagels.  

 

Het hele jaar door

Verkoudheid en griep komen vaker voor in de wintermaanden, maar je lichaam heeft tijdens alle jaargetijden behoefte aan dezelfde vitaminen. Een multivitamine kun je dus het hele jaar door gebruiken. Vitamine D vormt hierop de uitzondering, aangezien zonlicht hiervoor de belangrijkste bron is. In de winter als de zon lager staat en we minder buiten zijn, kan het vitamine D-niveau dalen en is aanvulling met een supplement aan te raden.

 

Op welk tijdstip moet ik mijn multivitamine slikken?

Een multivitamines kun je het beste innemen bij de maaltijd. Vet oplosbare vitaminen (vitaminen A, D, E en K) worden beter opgenomen in het lichaam als ze meeliften met het vet of de olie die in een maaltijd zit. Ook vitamine C kun je het beste tijdens de maaltijd slikken, omdat het de opname van ijzer uit je maaltijd kan verbeteren.

 

Welke multivitamine moet ik kiezen?

Mattisson heeft een selectie aan multivitamines afgestemd op leeftijd en geslacht. Zo is er door een orthomoleculair therapeut gekeken naar de behoeftes van de gemiddelde man, vrouw, mama/ zwangere of 50-plusser. Benieuwd naar deze supplementen? Lees hier meer over onze multivitamines.