Een multivitamine slikken, is dat echt nodig?

Een multivitamine slikken, is dat echt nodig?

Je eet gezond, beweegt voldoende en je neemt voldoende rust. Is het dan wel nodig een multivitamine te slikken? En wanneer je besluit een multivitaminesupplement te gaan gebruiken, waar is dat precies goed voor?


Gezond en gevarieerd eten

Wanneer je dagelijks gezond en gevarieerd eet, krijg je alle vitaminen binnen die je lichaam nodig heeft. Toch lukt dit veel mensen niet. De meeste mensen leiden een druk leven en dan is het helaas niet altijd haalbaar om een gezonde en verse maaltijd op tafel te zetten. Ook als het wel lukt een gezond dieet te volgen, kan een multivitamine een goede dagelijkse aanvulling zijn.


Wat is een multivitamine?

Een multivitamine supplement is een aanvulling op je dagelijkse voeding. Doorgaans bevat een multivitamine alle 13 vitaminen: vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6, biotine (B8), foliumzuur (B11), B12, C, D, E en K. Al deze vitamines heb je dagelijks nodig om te kunnen functioneren en je gezondheid op peil te houden. 


Het hele jaar door

Verkoudheid en griep komen vaker voor in de wintermaanden, maar je lichaam heeft tijdens alle jaargetijden behoefte aan dezelfde vitaminen. Een multivitamine kun je dus het hele jaar door gebruiken.

Vitamine D vormt hierop de uitzondering, aangezien zonlicht hiervoor de belangrijkste bron is. In de winter als de zon lager staat en we minder buiten zijn, kan het vitamine D-niveau dalen en is aanvulling met een supplement aan te raden.


Wat zit er in een multivitamine en waar is deze goed voor?

Een multivitamine bevat alle vitaminen die je dagelijks nodig hebt. Welke vitaminen zijn het dan en waar heb je ze voor nodig?

Vitamine A

Vitamine A is van belang voor de normale groei, een gezonde huid, haar en nagels en een goede werking van de ogen en het afweersysteem. Vitamine A zit vooral in dierlijke producten.

Vitamine B1

Vitamine B1 (thiamine) is belangrijk voor de energievoorziening en voor een goede werking van de hartspier en het zenuwstelsel. Het zit in graanproducten, aardappelen, groenten, vlees(waren) en zuivel.    

Vitamine B2       

Vitamine B2 (riboflavine) is een antioxidant, bevordert de energiestofwisseling, ondersteunt de conditie van het oog, helpt bij het gezond houden van de huid, is goed voor de slijmvliezen en helpt bij vermoeidheid. Het zit vooral in zuivel, maar ook in vlees(waren), groenten, fruit, en graanproducten.

Vitamine B3

Vitamine B3 (niacine) ondersteunt het energieniveau, voedt de huid van binnenuit, draagt bij aan een heldere geest, is goed voor de slijmvliezen en ondersteunt de normale werking van het zenuwstelsel. Deze vitamine zit in vlees, vis, volkoren graanproducten, groenten en aardappelen.

Vitamine B5

Vitamine B5 (pantotheenzuur) ondersteunt de energiestofwisseling, ondersteunt in stresssituaties en helpt om vermoeidheid en moeheid te verminderen. Deze vitamine zit in vlees, eieren, volkorenproducten, peulvruchten, zuivel, groenten en fruit.

Vitamine B6

Vitamine B6 draagt bij aan de vorming van rode bloedcellen, draagt bij aan het energieleverend metabolisme, draagt bij tot de regulering van de hormonale activiteit, ondersteunt het immuunsysteem, heeft een gunstige invloed op de productie en verbranding van eiwitten en koolhydraten, draagt bij tot een normale psychologische functie en is van belang voor het zenuwstelsel. Deze vitamine zit in vlees, eieren, vis, graanproducten, aardappelen, peulvruchten, groente en zuivel.

Vitamine B8

Vitamine B8 (biotine) staat vooral bekend om de positieve bijdrage aan de conditie van het haar en de huid. Daarnaast bevordert biotine de energiestofwisseling, draagt het bij tot een normaal metabolisme van macronutriënten, is het goed voor de gemoedstoestand, helpt het bij het behoud van normale slijmvliezen en is het goed voor het zenuwstelsel. Biotine zit in eieren, lever, melk, noten en pinda’s.

Vitamine B11

Vitamine B11 (foliumzuur) draagt bij tot de weefselgroei tijdens de zwangerschap, helpt om vermoeidheid te verminderen, draagt bij aan de weerstand tegen stress, helpt het immuunsysteem en draagt bij tot de normale aminozuursynthese. Foliumzuur komt van nature voor in groenten (vooral de groene soorten), volkorenproducten, brood, vlees en zuivel.

Vitamine B12

Vitamine B12 (methylcobalamine) ondersteunt de energiestofwisseling, helpt bij het celdelingsproces en de aanmaak van rode bloedcellen,ondersteunt het immuunsysteem, draagt bij aan geestelijke veerkracht en is goed voor het zenuwstelsel. Het zit alleen in dierlijke producten. Voor mensen met een vegetarisch of veganistisch dieet is het dus goed te letten op de hoeveelheid vitamine B12 die ze binnenkrijgen. Een supplement kan een goede aanvulling zijn.

Vitamine C

Vitamine C is een antioxidant, heeft een positieve invloed op het immuunsysteem, ondersteunt het energieniveau en helpt bij vermoeidheid, draagt bij tot een normale psychologische functie, ondersteunt de botten en is belangrijk voor de bloedvaten, de huid en het gebit. Vitamine C zit vooral in (citrus)fruit. 

Vitamine D3

Vitamine D3 draagt bij aan opname van calcium. Daarnaast ondersteunt het een normale werking van het immuunsysteem, een normale werking van de spieren en speelt het een rol in het celdelingsproces. De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht. Het lichaam maakt onder invloed van zonlicht vitamine D aan in de huid. Vitamine D zit ook in voeding en dan met name in vette vis.   

Vitamine E

Vitamine E is een antioxidant en beschermt zo de cellen, bloedvaten, organen, ogen en het weefsel. Vitamine E speelt ook een rol bij het regelen van de stofwisseling in de cel. Vitamine E zit in zonnebloemolie, graanproducten, noten, zaden, groenten en fruit.   

Vitamine K   

Vitamine K bestaat uit vitamine K1 en K2 en ondersteunt een normale bloedstolling* en draagt bij aan de groei en ontwikkeling van de botten* en aan de gezondheid van hart en bloedvaten*. Vitamine K zit in vooral groene bladgroenten, fruit, zuivel, vlees, eieren en granen. Kleine hoeveelheden vitamine K2 komen voor in lever, kaas en eigeel.


Bij de maaltijd

Een multivitamine kun je het beste innemen bij de maaltijd. Vetoplosbare vitaminen (vitaminen A, D, E en K) worden beter opgenomen in het lichaam als ze meeliften met het vet of de olie die in een maaltijd zit.

Ook vitamine C kun je het beste tijdens de maaltijd slikken, omdat het de opname van ijzer uit je maaltijd kan verbeteren.


Verschillende vormen

Multivitaminen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals tabletten, capsules, poeders of druppels. Wanneer je bijvoorbeeld moeite hebt met het slikken van pillen, kan een poeder voor jou de beste manier zijn om dagelijks alle vitaminen binnen te krijgen.


Liposomale multivitamine van Mattisson

Mattisson heeft gekozen voor multivitaminen in de liposomale vorm.

Liposomen zijn minuscule bolletjes met een holle binnenkant. De buitenkant is gemaakt van fosfolipiden, net als ons celmembraan. Fosfolipiden beschermen de stoffen binnenin tegen de aantasting van maagzuur en leverenzymen en zorgen voor een hoge biologische beschikbaarheid. Een liposomaal voedingssupplement is daardoor goed opneembaar. Lees hier meer over liposomale voedingssupplementen.

Een multivitamine supplement, nodig of niet?

Wanneer je een optimaal eetpatroon hebt en je gezond leeft, is een multivitamine niet nodig. Toch zijn er verschillende redenen waarom je baat kunt hebben bij het slikken van een multivitamine. 

  • Het lichaam neemt slechts een beperkt percentage van een stof op uit onze voeding. Ook wordt ons voedsel door de verarming van de bodem steeds nutriëntarmer. Het wordt dus steeds lastiger om voldoende vitamines binnen te krijgen uit voeding.
  • Steeds meer mensen kiezen voor een vegetarische of veganistische levensstijl. Het kan een uitdaging zijn om het volledige spectrum aan vitamines binnen te krijgen uit voeding, met name voor veganisten. Vaak is suppletie, zoals vitamine B12 nodig om de toereikende waarden van elke stof te behouden.
  • Het is voor veel mensen een uitdaging om gezond te eten. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals een druk leven waarbij een gezond en gevarieerd dieet er soms bij in schiet. Een multivitamine kan in dat geval een mooie dagelijkse aanvulling zijn op je eetpatroon.
  • Een multivitamine biedt het voordeel van gemak. Je vindt namelijk alle vitamines in één pil en hoeft dus niet allemaal verschillende losse vitamines te nemen. Als je op zoek bent naar een algehele ondersteuning van je gezondheid, is een multi een goede optie. Je bent dan waarschijnlijk ook nog eens goedkoper uit!

*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.