15% Introductie korting op vloeibare Algenolie. Shop nu!

Efficiënt ademen

Efficiënt ademen

‘Goed blijven doorademen’ is een mantra dat ons eraan herinnert dat het belangrijk is om diep door te blijven ademen, wat er ook gebeurt. De ademhaling is van belang voor tal van processen in ons lichaam. Het zorgt niet alleen voor onze eerste levensbehoefte, namelijk zuurstof, maar ook voor de afvoer van afvalstoffen in de vorm van CO2, voor het stimuleren van de bloedsomloop (via de adempomp) en voor een goede conditie van de luchtwegen. Door goed te ademen neem je ook meer ruimte in voor jezelf, niet alleen letterlijk in je borstkast en longen, ook energetisch creëer je ruimte om te groeien en expressie te geven aan jezelf.

Ontdek hier meer over de achterliggende thema’s van de luchtwegen en de mogelijke oorzaken van jouw luchtweg klachten.

 

Stress en ademen

Stress in welke vorm dan ook, heeft een directe invloed op de ademhaling. Of het nu gaat om iets spannend vinden of wanneer je schrikt (ook een vorm van stress), de automatische ademstroom van de in- en uitademing komen dan even onder druk te staan en/of stagneren voor een moment. De ademhaling herstelt zich wanneer de stress, spanning of schrik weer weg is. Echter, wanneer er voortdurend stress aanwezig is, is dat chronisch van invloed op een gezonde ademhaling. Een snelle borstademhaling in rust is daar een voorbeeld van en dat is voor veel mensen de ‘normale’ ademhaling.

Misschien herken je bij jezelf een te snelle borstademhaling die oppervlakkig is of een frequent inhouden van je adem, zonder dat je je er bewust van bent. Gespannen en opgetrokken schouders en voornamelijk ademen door je mond? Allemaal onderdeel van een inefficiënte ademhaling. Dit veroorzaakt een disbalans tussen de gaswisselingsprocessen tijdens het ademhalen en daardoor van zuurstof en koolstofdioxide (CO2) in het bloed, waardoor het biochemisch evenwicht in ons lichaam verstoord raakt. Dit alles heeft een waterval aan gevolgen voor het lichaam.

 

Fysieke klachten

Verstoring van het biochemisch evenwicht (de zuurtegraad) in ons lichaam kan allerlei klachten geven op verschillende gebieden. Ademhaling geeft ons de eerste en belangrijkste brandstof om in leven te blijven en is gekoppeld aan alle processen in het lichaam zoals de spijsvertering, de conditie van de luchtwegen, doorbloeding in ons lichaam, hart- en hersenfunctie, de conditie van de bijnieren en daarmee het hormoonsysteem, maar ook de nieren zelf, het immuunsysteem en het zenuwstelsel. Klachten als een vertraagde stoelgang, hoge bloeddruk, lage weerstand en dus sneller en vaak ziek zijn, chronische vermoeidheid, ontregeld hormoonsysteem, verstoorde slaap zijn er ook mee verbonden. Kortom: ademhaling is van invloed op onze algehele gezondheid.

Goed nieuws, met een efficiënte ademhaling kun je een positieve, krachtige invloed uitoefenen op je vitaliteit en veerkracht.

 

Psychische uitwerking

Een inefficiënte ademhaling heeft ook een grote uitwerking op ons psychische functioneren. Van gemoedstoestanden als emoties en stemming tot het cognitieve functioneren, geheugen, concentratie en prestatievermogen. Je kan bijvoorbeeld denken aan innerlijke onrust en prikkelbaarheid, concentratieproblemen, vergeetachtigheid als gevolg van eenontregelde ademhaling.

Spanning en stress hebben niet alleen invloed op de manier van ademen, een ongezonde ademhaling houdt ook gevoelens van stress, spanning en onveiligheid in stand. Een negatieve vicieuze cirkel, die op termijn allerlei psychische klachten kan verergeren, zoals stemmingswisselingsstoornissen en depressieve aandoeningen.

 

De voordelen van goed doorademen op een rijtje

  • Een efficiënte ademhaling verhoogt je energieniveau. Het reguleert de balans tussen zuurstof (inademing) en CO2 (uitademing) en daarmee de homeostase en zuurgraad van je lichaam.
  • Een gezonde ademhaling ondersteunt het loslaten van afvalstoffen op meerdere niveaus. Naast de CO2 (die vrijkomt bij het omzetten/verbranden van onder andere zuurstof in je lijf), helpt het je ook de ballast en beperkingen van oude emoties en overtuigingen los te laten.
  • De adempomp (buikademhaling) stimuleert je circulatiesysteem (bloed en lymfestroom) stroomopwaarts tegen de zwaartekracht in. Wanneer de lymfestroom stagneert, ontstaat er bijvoorbeeld oedeem (vochtophoping) in de benen. Wanneer je even sokken aan hebt gehad en je ziet de afdruk nog geruime tijd in je been staan, is dat een teken van (milde) oedeemvorming in de enkels.
  • Een diepe ademhaling masseert en stimuleert je darmwerking en daarmee je algehele spijsvertering.
  • Adem is prana = levenskracht! Door diep door te ademen, adem je letterlijk je lichaam gezond en vitaal.
  • Goed ademhalen verbetert de conditie van je longen, waardoor jij je krachtiger voelt in het uiten en expressie geven aan jezelf. (lees ook de blog ademruimte, expressie geven aan jezelf).
  • Het ondersteunt bij luchtweg klachten (uiteraard afgestemd op de klachten die je hebt), doordat je meer energie, zuurstof en aandacht brengt in en naar jouw longen.
  • Rustig en diep ademen reguleert je zenuwstelsel, het heeft een remmend effect op je sympathisch zenuwstelsel, waardoor je beter kunt ontspannen. Zie ook het boek ‘Blijven ademen’ van Katrien Geeraerts en Louis van Nieuland, hartcoherentie als antwoord op burn-out, hyperventilatie en stress.
  • Meer ademruimte geeft meer ruimte aan je hart.
  • Het ondersteunt en stimuleert je immuunsysteem, oftewel je zelfgenezend vermogen.

Een efficiënte ademhaling

Hieronder een eenvoudige ademhalingsoefening om je natuurlijke ademhaling te verbeteren.

  • Ga rechtop zitten en adem een paar keer wat dieper door, waarbij je op de uitademing een hoorbare zucht loslaat. Wanneer je dat een paar keer hebt gedaan, doe je volgende oefening.
  • Adem langzaam in 4 tellen in, houd je adem vervolgens 4 tellen vast en blaas dan via de mond (met getuite lippen) in 8 tellen weer rustig uit. Blijf dit vervolgens herhalen tot het voor jou goed voelt (minstens 6 keer). Zorg ervoor dat de ademhalingen diep en rustig zijn, beeld jezelf in dat ze helemaal tot onder aan jouw navel rijken. Belangrijk is dat je bij het ademhalen niet de schouders optrekt. Je kunt als hulp een hand op je buik leggen. Doe dit een paar keer op de dag voor bijvoorbeeld een week lang. Voel bewust wat dit met je doet.

Er zijn vele technieken en ademhalingsoefeningen om je ademhaling te stimuleren en de gezondheid te verbeteren. Enerzijds kun je ervoor kiezen om ademhalingsoefeningen te doen om bepaalde processen als de bloedsomloop, je darmwerking en hersenfunctie te stimuleren of anderzijds om bijvoorbeeld je zenuwstelsel, hartslag, onrust in je hoofd en lijf te kalmeren. Er zijn diverse workshops, online programma’s, therapeuten waar je terecht kunt om hier meer over te leren.