Emoties, lastig te verteren

Emoties, lastig te verteren

Emoties hebben vaak een directe link met eten. Dat is niet zo gek, want de zetel van onze emoties huist in de buik. Eten is vaak dé manier om emoties te reguleren, door ze te verzachten of te onderdrukken. Emotie-eten is een mechanisme dat we haast allemaal wel in meerdere of mindere mate kennen. Maar in hoeverre bepaalt het je leven en je gezondheid? En waarom zijn emoties zo lastig te verteren?

Eten in overvloed

Eten draait al lang niet meer enkel en alleen om het binnenkrijgen van voldoende voedingstoffen, zodat we blijven leven. Voeding is in overvloed aanwezig in onze maatschappij. Wij hoeven haast geen enkele moeite meer te doen om te kunnen eten. Wanneer we willen, kunnen we kant en klare maaltijden uit de supermarkt halen en elk moment van de dag tot ons nemen. Dit in tegenstelling tot vroeger, toen men eerst het land op moest om eten te ‘plukken’ en te bewerken. Nog langer geleden moest de mens zelf eerst jagen, voordat er een fatsoenlijke maaltijd genuttigd kon worden.

Veel te verwerken

Niet alleen het eten dat we letterlijk in onze mond stoppen, maar ook indrukken, informatie en ervaringen/emoties zijn voeding voor ons lichaam die verwerkt moeten worden. Ga maar voor jezelf na, hoeveel indrukken, informatie en dergelijken doe jij dagelijks op, daarbij gerekend het eten wat je tot je neemt. Als je daarover nadenkt dan lijkt het ook niet gek dat in onze Westerse samenleving het gros van de mensen een overprikkelde en/of belaste spijsvertering heeft.

De kwaliteit van voeding speelt hierbij ook een belangrijke rol. De supermarkten liggen grotendeels vol met volledig bewerkte voedingsmiddelen. Het merendeel bevat eigenlijk nog maar een klein percentage van het oorspronkelijke product zoals dat terug te vinden is in de natuur. 

Veel producten bevatten geen enkele voedingswaarde, zoals diverse snoep- en snackwaren. Of kant en klare broodjes/maaltijden, frisdranken, ranja’s, zoete toetjes en veel wat (gedroogd) in pakjes zit. Eten dat in een fabriek chemisch is samengesteld en vol zit met additieven als vulmiddelen, conserveringsmiddelen, kleurstoffen, meelverbeteraars, et cetera. Niet alleen lastig te verteren, het is gewoonweg niet gezond!


Een ongezonde mindset is ook voeding

Ook bij de kwaliteit van onze indrukken, informatie en mindset kun je vraagtekens zetten. Met welke informatie(kanalen) voed jij jezelf? Kijk jij bijvoorbeeld vaak het journaal, wat eigenlijk alleen maar negatieve, angstaanjagende en zorgwekkende nieuwsberichten bevat? Wat zijn de indrukken die je opdoet in de maatschappij, hoe wordt er gepraat in je omgeving en wellicht ook door jezelf? Welke ervaringen doe jij op en in welke situaties en omgeving bevind jij je? 

Zoals ik al schreef is ook dit ‘voedsel’ wat je lichaam moet verwerken. Vaak een overload aan zeer belastende ‘voedingstoffen’, wat het lichaam (op den duur) niet meer verwerkt krijgt en meestal ons leven lang al aanwezig is.

Wanneer je je hier nog niet eerder zo van bewust was, kan deze informatie overweldigend en negatief aanvoelen. Zo was het in ieder geval wel voor mij toen ik, tijdens mijn opleiding natuurgeneeskunde, steeds bewuster werd van mijn dagelijkse voeding. Confrontaties zijn in eerste instantie vaak eerst even ‘pijnlijk’ en ook niet altijd even leuk. Toch is het belangrijk om bewust te worden van wat je tot je neemt, in welke vorm dan ook.


Functie van emotie-eten

Wat heeft voeding nu allemaal met emoties te maken? Wel, zoals je wellicht al in andere blogs hebt kunnen lezen, zijn we in onze maatschappij niet gewend om emoties goed te kunnen verwerken, oftewel te verteren. Van jongs af aan passen we ons aan en zorgen we dat emoties en gevoelens zoveel mogelijk weggedrukt worden. Zie ook mijn blog over positieve gevoelsgewoonten. 

Emotie-eten blijkt een hele handige manier te zijn om emoties koppie onder te houden. Niet zo gek, aangezien de buik de plek is waar emoties zich nestelen. Echter is emotie-eten gebaseerd op je emoties en niet op je natuurlijke, fysieke behoefte aan voeding, waardoor het al gauw een vorm van over(matig) eten is.

Over-eten biedt dus een mooie afleiding van emoties en gevoelens, zeker van hetgeen je niet graag voelt. Zo zijn bepaalde eetgewoontes, vaak al op jonge leeftijd, onbewust ontstaan. Als kind denk je daar niet zo bij na en ‘kies je automatisch’ bepaalde voorkeuren die bij jou passen, die jou een goed gevoel geven. Dit blijft in stand totdat je er bewust van wordt. En dan nog zijn oude patronen lastig te doorbreken en vaak heel hardnekkig. Des te groter de pijn en de onveiligheid die erachter verborgen ligt, des te hardnekkiger de gewoonte(n) en de behoefte die ermee gepaard gaat.


De spijsvertering

Het woord zegt het al, de spijs die we tot ons nemen (fysiek, mentaal of energetisch) kunnen verteren. Onderdelen van de spijsvertering zijn de mond (met tanden, tong, speeksel, slikreflex), de slokdarm, maag, dunne darm (waar zowel de alvleesklier als de lever en gal, sappen afgeven met enzymen om de vertering verder te ondersteunen), de dikke darm en anus. 

Elk onderdeel heeft zijn eigen specifieke functie die ten goede komt aan de algehele spijsvertering. Vind je het interessant om er meer over te lezen, kan je bijvoorbeeld het boek ‘De poepdokter 1, gezond van mond tot kont’ van Nienke Gotenbos lezen.

Niet alleen wat je tot je neemt op welk niveau dan ook, maar ook de mate van het kunnen verwerken van voeding is belangrijk. De vraag is dus ook: "Hoe gezond is jouw spijsvertering?" Herken jij klachten aan je buik die te maken hebben met je maag, darmen, wel of niet goed kunnen ontlasten en dergelijke? Een goede spijsvertering helpt niet alleen je voedsel goed te kunnen verteren (en belangrijke voedingsstoffen op te nemen in je bloed en afvalstoffen uit te scheiden), het ondersteunt dus tevens bij het verwerken van emoties. Het is een wisselwerking, het een werkt door op het andere.


Uitscheiden

Van groot belang dus om voedsel, indrukken, informatie en emoties goed te kunnen verwerken, om vervolgens voldoende los te kunnen laten wat overtollig is, wat niet (meer) dient. Met andere woorden, om afvalstoffen, ballast en gifstoffen uit te kunnen scheiden. Doen we dat niet, dan raakt ons lichaam overbelast met afval en dat geeft disbalans en klachten. Het is een ingewikkeld gebeuren van interacties op verschillende gebieden en niveaus. Wanneer processen van opname, verwerking en uitscheiding niet in balans zijn, kan dit op termijn complexe gezondheidsproblemen geven.

Wil je weten hoe je stap voor stap aan de slag kunt om jouw spijsvertering te ondersteunen? Lees dan hier de tips.