Extra voedingsstoffen tijdens mijn zwangerschap

Extra voedingsstoffen tijdens mijn zwangerschap

Wanneer je zwanger bent, verlangt je lichaam extra voedingsstoffen. De groeiende foetus in je buik neemt een deel van de voedingsstoffen die jij binnenkrijgt op. Maar welke specifieke voedingsstoffen zijn extra belangrijk om op te letten tijdens je zwangerschap en waarom?

 

Zwangerschap

De zwangerschap is een unieke reis, maar kan ook uitdagend en veeleisend zijn. Het is daarom van groot belang dat je goed voor jezelf zorgt gedurende deze periode. Een zwangerschap strekt zich uit over ongeveer 40 weken, verdeeld in drie trimesters van elk drie maanden. Tijdens deze negen maanden ondergaat het lichaam van een vrouw talrijke veranderingen, waaronder een groeiende buik, gewichtstoename en schommelingen in hormoonspiegels. Helaas worden veel vrouwen ook geconfronteerd met symptomen zoals ochtendmisselijkheid, vermoeidheid, stemmingswisselingen vaak moeten plassen.  

TIjdens een zwangerschap ondergaat de foetus een complexe ontwikkeling, waarbij alle belangrijke orgaansystemen worden gevormd en verfijnd. Deze ontwikkeling omvat het vormen van de hersenen, het zenuwstelsel, de ontwikkeling van organen en groei van ledematen en lichaamsdelen.  

 

Waar moet ik op letten tijdens mijn zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap zijn er voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden en andere die juist belangrijk zijn om te consumeren. Het is essentieel om een gezond en gevarieerd dieet te volgen, omdat dit bijdraagt aan de ontwikkeling van de foetus. Hier zijn enkele punten om op te letten:

 • Geen alcohol of tabak
 • Niet meer dan 2 kopjes koffie per dag
 • Niet te veel soja producten
 • Geen/weinig zoethout- en kruidenthee
 • Geen rauwe melk, eieren, vlees(waren) en vis
 • Geen schaal- en schelpdieren
 • Geen leverproducten
 • Was je groentes en rauwkost goed

Het is extra belangrijk om veel groenten en fruit te consumeren. Daarnaast zijn volkoren producten zoals brood, pasta en zilvervliesrijst zeer geschikt. Probeer minstens één keer per week peulvruchten te eten, dagelijks vier glazen melk, kwark of yoghurt te drinken en twee keer per week vis op het menu te zetten. Deze voedingsmiddelen dragen bij aan een gezond dieet tijdens de zwangerschap en bevorderen de ontwikkeling van de foetus.

 

Welke vitamines heb ik nodig tijdens zwangerschap?

Gedurende de zwangerschap zijn bepaalde vitamines van vitaal belang om voldoende van binnen te krijgen. Vooral foliumzuur en vitamine D zijn essentieel tijdens deze periode. Foliumzuur is voornamelijk te vinden in volle granen, bladgroenten, bonen en citrusvruchten. Foliumzuursuppletie verhoogt de folaat status van de moeder. Een lage folaat status van de moeder is een risicofactor voor het ontstaan van een open ruggetje bij de zich ontwikkelende foetus.  

Vitamine D draagt onder andere bij tot normale calcium- en fosforgehalten in het bloed, ondersteunt de botten van kinderen, helpt bij de normale werking van het immuunsysteem van kinderen en heeft een gunstige invloed op het celdelingsproces. Vitamine D komt voor in vette vis, verrijkte producten zoals melk, sinaasappelsap, ontbijtgranen en yoghurt. Vitamine D wordt ook in het lichaam aangemaakt bij blootstelling aan zonlicht. 
Om voldoende foliumzuur en vitamine D binnen te krijgen tijdens de zwangerschap, kan een supplement ondersteuning bieden. 

 

Welke mineralen heb ik nodig tijdens mijn zwangerschap?

Ook mineralen zijn belangrijk om tijdens de zwangerschap aan te vullen, vooral ijzer en calcium zijn essentieel. Calcium is te vinden in voedingsmiddelen zoals melk, kaas, yoghurt, tofu en bladgroenten. Calcium draagt onder andere bij aan een goed verloop van de bloedstolling, draagt bij aan een normale celdeling, bevordert de energiestofwisseling en draagt bij aan een normale prikkeloverdracht in de zenuwen.  
 
IJzer is opgedeeld in heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer wordt beter opgenomen door het lichaam en wordt vooral teruggevonden in dierlijke producten. Non-heemijzer wordt minder goed opgenomen en zit vooral in plantaardige producten. IJzer ondersteunt onder andere de normale vorming van rode bloedcellen en hemoglobine, levert een bijdrage aan de ontwikkeling van cognitieve functies van kinderen en helpt bij een normaal zuurstoftransport in het lichaam.  
 
Het kan een uitdaging zijn om tijdens de zwangerschap voldoende mineralen binnen te krijgen uit voeding. Een supplement kan in dat geval ondersteuning bieden.  

Omega 3 tijdens de zwangerschap

Omega 3 vetzuren, met name EPA en DHA, zijn essentiële voedingsstoffen en hebben ook een cruciale bijdrage aan de gezondheid van zowel moeder als baby tijdens de zwangerschap. De inname van DHA door de moeder draagt bij tot de normale ontwikkeling van de ogen van de foetus en bij zuigelingen die borstvoeding krijgen, DHA, draagt bij tot de normale ontwikkeling van het gezichtsvermogen van zuigelingen tot de leeftijd van 12 maanden en de inname van DHA door de moeder draagt bij aan normale hersenontwikkeling van de foetus en van zuigelingen die borstvoeding krijgen.  


Multi mama/zwanger

Bij Mattisson begrijpen we hoe belangrijk het is om tijdens je zwangerschap voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Daarom hebben we speciaal voor zwangere vrouwen een Multi vitamine ontwikkeld. Deze Multi is zorgvuldig samengesteld door onze orthomoleculair therapeut en bevat alle essentiële voedingsstoffen die zwangere vrouwen en moeders nodig hebben. Meer weten over dit supplement? Klik hier.

 

Tips tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kunnen klachten zoals misselijkheid, maagzuur en verstopping vaak voorkomen. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij deze klachten:

 1. Misselijkheid: Probeer vaker kleine en niet-vette maaltijden te eten. Gember of gemberthee kan ook verlichting bieden bij misselijkheid. Vermijd sterk geurend voedsel of sterk gekruide gerechten.
 2. Maagzuur: Eet langzaam en kauw je eten goed. Ga niet meteen liggen na het eten en vermijd grote maaltijden voor het slapengaan. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen 
  Maagzuur veroorzaken, zoals citrusvruchten, tomaten, gekruid voedsel, koolzuurhoudende dranken en cafeïne.
 3. Verstopping: Vezelrijk voedsel is belangrijk. Denk aan volle granen, fruit, peulvruchten, noten en zaden, die de stoelgang bevorderen. Drink voldoende water en blijf in beweging. Wandelen kan de spijsvertering stimuleren en constipatie helpen voorkomen.

Supplementen tijdens zwangerschap

Om tekorten te voorkomen en voldoende essentiële vitamines en mineralen binnen te krijgen, kunnen supplementen tijdens de zwangerschap een goede ondersteuning bieden. Mattisson biedt een breed assortiment aan supplementen die vrouwen kunnen helpen gedurende deze 40 weken. Ons assortiment omvat onder andere ijzer, vitamine D3, actief foliumzuur, probiotica voor moeder & kind, Multi mama, calcium, vezels, algenolie en magnesium. Voor meer informatie over deze supplementen, bekijk de categoriepagina hier