Help, ik kan geen pillen slikken

Help, ik kan geen pillen slikken

Het slikken van capsules en tabletten: sommige mensen doen het zonder moeite, maar voor anderen kan het een uitdaging zijn. Waar komt het door dat sommige mensen hier moeite mee hebben en wat kun je eraan doen? Lees snel verder en ontdek onze tips en tricks!

 

Waarom kan ik geen pillen slikken?

Het slikken van tabletten en capsules kan voor sommige mensen een uitdaging zijn. Voor kinderen kan de smaak en grootte van een pil een obstakel vormen om ze door te slikken. Maar ook bij oudere mensen kunnen verschillende factoren het innemen van pillen bemoeilijken. Enkele redenen waarom sommigen moeite hebben met pillen slikken zijn:

 • Angst voor verslikken. Veel mensen zijn bang om zich te verslikken of erger nog om te stikken bij het innemen van pillen.  
 • De slikreflex. Sommige mensen hebben een sterke slikreflex en kunnen daardoor moeilijk een tablet doorslikken zonder te moeten kokhalzen. Dit wordt ook wel de kokhalsreflex genoemd.  
 • Smaak en textuur. Vaak is de smaak van een tablet of capsule niet erg aangenaam, wat het voor sommige mensen moeilijk maakt om een pil door te slikken.
 • Psychologische problemen. Sommige mensen hebben een angst voor medicatie of een negatieve associatie met het slikken van pillen.  
 • Fysieke problemen. Mensen met bepaalde fysieke problemen, zoals een vernauwde slokdarm of droge mond, kunnen moeite hebben met het doorslikken van pillen.  

 

Waarom ga ik kokhalzen?

Het kokhalsreflex of ook wel de braak reflex genoemd, is een beschermingsreflex van je lichaam om te voorkomen dat schadelijk stoffen de keel of luchtwegen binnendringen. Wanneer iets de achterkant van de keel en luchtwegen irriteert, wordt de reflex geactiveerd. Er worden dan signalen vanuit de mond, keel of maag naar het braakcentrum in je hersenen gestuurd en zo kan je gaan kokhalzen.  

Bij het willen doorslikken van pillen kan dit reflex dus ook worden geactiveerd. Als een pil bijvoorbeeld erg groot is, de smaak onaangenaam is of een nare textuur heeft, kan je sneller gaan kokhalzen. Een droge mond kan ook leiden tot kokhalzen.  

 

6 tips om makkelijker pillen te slikken

Heb je moeite met het slikken van capsules of tabletten, maar wil je wel graag supplementen gebruiken? Misschien kunnen de volgende tips je helpen: 

 1. Neem een slokje water voordat je de pil in je mond doet. Neem een slokje, stop daarna de pil in je mond en slik hem door.  
 2. Probeer zo veel mogelijk ontspannen terwijl je een pil slikt. Adem rustig en gelijkmatig om kokhalzen te vermijden.  
 3. Veel mensen hebben de neiging om hun hoofd naar achteren te kantelen bij het doorslikken van pillen, maar eigenlijk is het makkelijker om je hoofd naar voren te houden en de pil dan door te slikken.
 4. Gebruik een substantie als hulpmiddel, zoals yoghurt of appelmoes. Neem een lepel yoghurt en plaats de pil erin. Neem vervolgens de hele lepel in één keer in, zodat de pil gemakkelijk wordt doorgeslikt samen met de yoghurt.
 5. Als het mogelijk is, haal dan de capsule uit elkaar en doe de inhoud ervan in een glas water of sap. Op deze manier kun je de inhoud van de capsule opdrinken als een poeder.
 6. Kijk of de capsule of het tablet er ook in poedervorm is. Vaak is een poeder de puurste vorm van een supplement, omdat er geen hulpstoffen nodig zijn. In plaats van een magnesium tablet kun je bijvoorbeeld kiezen voor magnesiumpoeder. 

Bekijk voor een duidelijk uitleg van de tips onze video hier.