Mango kurkuma smoothiebowl met bijenpollen

Mango kurkuma smoothiebowl met bijenpollen

 

Smoothiebowls zijn een uitkomst als je veel uit je ontbijt wilt halen, maar een normale smoothie te gewoontjes vindt. Een voedzame smoothiebowl heb je zo gemaakt: je gooit (bevroren) fruit in de blender samen met andere superfoods, schenkt het in een kom en voegt toppings naar keuze toe. De toppings geven een lekkere bite die je mist bij een gewone smoothie. 

Meestal wordt er gekozen voor superfoods om de bowl extra gezond te maken. Denk bijvoorbeeld aan chiazaadjes, bijenpollen, kokosrasp, cacao nibs, noten of extra fruit. Een smoothiebowl geeft je niet alleen het gevoel dat je een lekker ijsje aan het eten bent, het is ook nog eens een feest om naar te kijken!

Deze overheerlijke smoothiebowl met mango en kurkuma bevat ingrediënten die je immuunsysteem boosten en kunnen ondersteunen bij een pollenallergie.

 

Bijenpollen

Bijenpollen ontstaan wanneer bijen het stuifmeel van bloemen verzamelen en er honing of nectar aan toevoegen. Bijenpollen dienen in de bijenkorf als voeding voor de koningin en beschermen de korf tegen bacteriën en schimmels. 

Bijenpollen zijn rijk aan quercetine, een natuurlijke flavonoïde die in ons lichaam werkt als histamine remmer. Een overmaat aan histamine kan leiden tot klachten als een loopneus, jeuk en branderige ogen. 

Bijenpollen werken als antioxidant** en ondersteunen en gezond immuunsysteem**. Ze bevatten alle essentiële aminozuren, zijn een bron van B vitamines en zijn rijk aan vitamine A. 

Bijenpollen hebben van nature een lekkere bite en een licht zoete smaak.

 

(Lokale) Honing 

Honing is ideaal om je smoothiebowl op een verantwoorde manier wat zoeter te maken. Potjes honing uit de supermarkt zijn meestal gevuld met honing afkomstig uit verschillende landen en streken. Lokale honing daarentegen, bevat sporen van stuifmeel uit de omgeving en heeft geen bewerking  ondergaan. Lokale honing bevat de pollen uit jouw regio waar je mogelijk allergisch op reageert. Door deze honing te consumeren, train je het lichaam om beter met deze pollen om te kunnen gaan. Je kunt zoeken naar een lokale imker op www.beelocal.com

 

Kurkuma

Kurkuma of geelwortel wordt veel gebruikt als specerij en natuurlijke kleurstof in de keuken, maar dit kruid heeft ook veel gezondheidsvoordelen. 

Kurkuma staat bekend om zijn ontstekingsremmende werking**. Daarnaast biedt het ondersteuning voor de spijsvertering** en ondersteunt het een gezonde huid**.

 

Gember

Gember komt met zijn krachtige en verwarmende smaak goed tot zijn recht in verschillende gerechten. Gember wordt daarnaast al eeuwenlang ingezet om te ondersteunen bij ontstekingen** en een gezonde spijsvertering** en immuunsysteem te ondersteunen**.

 

Chiazaad

Chiazaad is een klein zwart zaadje met een enorme voedingswaarde. Het zit vol essentiële voedingsstoffen en heeft een neutrale smaak, waardoor je het eenvoudig toevoegt aan je voedingspatroon. Chiazaad is een rijke bron van Omega 3 vetzuren, vezels en eiwitten.

 

Mango Kurkuma smoothiebowl met bijenpollen

Deze smoothiebowl ziet er niet alleen prachtig uit, de vele superfoods die erin zitten geven je gezondheid een flinke boost. 

Ingrediënten

Smoothie:

  • 100 g mango, vers of uit de diepvries
  • 50 g wortel, geraspt
  • 150 ml amandelmelk
  • ½ banaan
  • 0,5 tl kurkuma poeder
  • 10 g kokosrasp
  • 10 g verse gember, geraspt
  • 15 g (lokale) honing

Topping:


Bereidingswijze:

  1. Doe alle ingrediënten voor de smoothie in een blender en maal tot een gladde massa.
  2. Schenk de smoothie in een kom of diep bord.
  3. Strooi de toppings er overheen naar eigen inzicht en smaak. 

Bereidingstijd: 10 minuten.

Eet smakelijk!


**Voorlopig toegestane EFSA claims (on hold).