Overnight oats: gezond en gemakkelijk ontbijt om de dag goed te beginnen

Overnight oats: gezond en gemakkelijk ontbijt om de dag goed te beginnen

 

Ben je opzoek naar een lekker, makkelijk én gezond ontbijtrecept? Probeer dan eens overnight Oats. Dit is een superlekker en snel klaar te maken ontbijtrecept met havermout. Maak het recept de avond ervoor klaar en zet ‘s nachts in de koelkast. 's Ochtends ben je zo al helemaal klaar en heb je een gezond ontbijtje. Het is een snelle en gemakkelijke manier om de dag te beginnen en zit boordevol voedingsstoffen om je energie en focus te geven. Bovendien zijn overnight Oats heel veelzijdig en kun je ze aanpassen aan jouw persoonlijke smaak en behoeften. In deze blog gaan we dieper in op wat overnight Oats zijn, waarom ze zo gezond zijn, en hoe je ze zelf kunt maken en aanpassen naar jouw voorkeur. 


Overnight Oats, wat is dat? 

Overnight Oats zijn een eenvoudig en gezond ontbijtrecept. Het idee is om havermout te laten weken in melk of yoghurt (of een ander soort vloeistof) en deze 's nachts in de koelkast te zetten. Hierdoor wordt de havermout zacht en romig en ontstaat er een soort pudding. Overnight Oats zijn niet alleen makkelijk te maken, ze zijn ook nog eens enorm veelzijdig. Je kunt eindeloos variëren met toppings en smaakcombinaties, waardoor het nooit saai wordt. Daarnaast is het een voedzaam ontbijt dat lang energie geeft en je de ochtend goed laat doorkomen. 


Waarom zijn overnight Oats zo gezond? 

Overnight Oats zijn gezond omdat ze rijk zijn aan voedingsstoffen zoals vezels, eiwitten en complexe koolhydraten. Door de haver een nachtje te laten weken in melk of yoghurt, worden de vezels zachter en gemakkelijker verteerbaar. Hierdoor kan het lichaam de voedingsstoffen beter opnemen. Daarnaast zijn overnight Oats een goede bron van energie gedurende de dag. Bovendien zijn ze makkelijk te bereiden en kunnen ze naar smaak worden aangepast met voedzame toppings als fruit, noten en zaden. 


Hoe lang kan je overnight Oats bewaren? 

Heb je de avond ervoor geen tijd om je overnight Oats te maken of maak je het graag alvast voor meerdere dagen? Geen probleem! Je kan overnight Oats ongeveer 5 dagen in de koelkast bewaren.  


Welke havermout is geschikt voor overnight Oats? 

Bij het maken van overnight Oats wil je het liefst gerolde havermout. Dit zorgt voor het lekkerste resultaat. Bij Mattisson hebben we grove havermout waar je heerlijke overnight Oats mee kunt maken.  


Wat is gerolde havermout? 

Gerolde havermout, ook wel bekend als havervlokken of havermoutvlokken, is een vorm van haver die is verwerkt tot platgedrukte vlokken. Het wordt verkregen door de haverkorrels te pletten met behulp van walsen. Tijdens dit proces worden de korrels platgedrukt, waardoor de textuur en vorm van de havervlokken ontstaan. Gerolde havermout heeft een lichtere textuur dan volle haverkorrels en heeft een kortere kooktijd. Het wordt vaak gebruikt bij het maken van havermoutpap, ontbijtgranen, muesli, granola en bakproducten zoals koekjes, muffins en brood. Het is een voedzame bron van vezels, koolhydraten, eiwitten, vitaminen en mineralen, en wordt gewaardeerd om zijn gezondheidsvoordelen en langdurige energieafgifte. 


Recepten voor overnight Oats 

Overnight Oats kunnen met veel verschillende ingrediënten worden gegeten. Je bent uiteraard geheel vrij om elk ingrediënt toe te voegen aan de Oats. Hieronder hebben we een paar varianten op een rijtje gezet om je wat inspiratie te geven. 


Orginele overnight oats  

Ingrediënten:
  • 30 gram havermout
  • 1 eetlepel gemengde zaden (chiazaad, lijnzaad of pompoenpitten bijvoorbeeld.)
  • 150 ml melk (bijvoorbeeld soja- of amandelmelk)
  • Halve banaan
  • Handje vol frambozen
  • 1 eetlepel gemengde, ongezouten noten 
Bereidingswijze:
  1. Doe de havermout en melk samen in een kommetje en roer het door elkaar. Dek deze kom vervolgens af met vershoudfolie en zet in de koelkast. Laat dit de hele nacht staan.
  2. De volgende ochtend even goed roeren en voeg de banaan, frambozen, zaden en noten toe. Eetsmakelijk! 

Bereidingstijd: 10 minuten.

 
Overnight Oats met banaan  

Ingrediënten:
  • 45 gr havermout
  • 100 ml (amandel)melk
  • Snufje kaneel
  • Theelepel vanille extract
  • 85 gr (plantaardige) yoghurt
  • 1 banaan 
Bereidingswijze:
  1. Prak de banaan en voeg de amandelmelk toe. Meng goed.
  2. Voeg ook de plantaardige yoghurt, kaneel, vanille extract en havermout toe.
  3. Meng alles goed en zet het mengsel in een afgedekt bakje voor een nachtje in de koelkast.
  4. De volgende ochtend top je het af met jouw favoriete toppings, zoals noten, vers fruit, pindakaas of granola. 

Bereidingstijd: 10 minuten.


Pindakaas overnight Oats met bosbessen 

Ingrediënten:
  • 2 el pindakaas naturel
  • 250 ml ongezoete haverdrink
  • 1 el ahornsiroop
  • 100 g havermout
  • 20 g pure chocolade
  • 100 g verse bosbessen 
Bereidingswijze:
  1. Verdeel de pindakaas met de haverdrank en ahornsiroop over bijvoorbeeld 6 jampotten (bakjes kunnen ook). Voeg de havermout toe en roer goed door. Doe de deksel op de potten en zet 8 uur in de koelkast.
  2. Rasp de chocola en verdeel voor het serveren samen met de bosbessen over de overnight oats. 

Bereidingstijd: 10 minuten.

Opzoek naar meer inspiratie voor gezonde (bak)recepten? Bekijk onze receptenpagina