Wie ben jij?
Verandering begint bij jezelf, door stapsgewijs jezelf te leren kennen. Wie ben jij als uniek persoon, wat maakt jou anders dan alle andere mensen om jou heen? Je kent vast wel de bekende vingerafdruk, wat globaal als identificatiebewijs wordt gebruikt bij o.a. politie-zaken. De vingerafdruk wordt gebruikt, omdat het een unieke afdruk is, enkel en alleen verwijzend naar de persoon wie het betreft. Zo ook het DNA onderzoek of een iris-scan, allemaal manieren om een persoon exact te kunnen identificeren. Dat kan omdat we uiteindelijk allemaal verschillend zijn, ondanks de vele overeenkomsten die we als mensen met elkaar hebben. Bijzonder hè, ruim 7 miljard mensen op aarde met allemaal een unieke blauwdruk.
Jouw innerlijke kracht
Daarbij is het tevens van belang om te realiseren dat er een innerlijke kracht in jouw aanwezig is, die van nature en dus ‘uit zichzelf’ een helende kracht bezit, oftewel het zelfgenezend vermogen. Het zelfgenezend vermogen staat altijd áán om zodoende continu te reageren op prikkels van buitenaf. Het houdt ons in balans en gezond. Dat is wanneer we ons zelfgenezend vermogen z’n werk laten doen en deze niet onnodig onderdrukken met bijvoorbeeld medicatie. En daar ligt de grote uitdaging in deze tijd. Enerzijds om weer te leren vertrouwen op ons lichaam en onze natuurlijke kracht en anderzijds door zo min mogelijk onze klachten te onderdrukken. Door te kijken naar de oorzaak en waar we onszelf kunnen ondersteunen (sterker maken) zodat genezing van binnenuit komt.
Begin bij jezelf
Een volgend besef is dat je een keuze hebt om het anders te doen. De wereld, de ander, je omgeving kun je niet veranderen. Wel jezelf en dat geldt ook andersom; de wereld, de ander en jouw omgeving kunnen jou niet veranderen, jij jezelf wel! Jij hebt van nature de regie en kracht van een eigen wil en zo ook de keuze-vrijheid om het anders te doen (uiteraard binnen jouw mogelijkheden). Wanneer jij het heft van jouw leven weer in handen neemt, kun je keuzes maken die afgestemd zijn op jouw verlangen, vanuit het hart. Keuzes die je blij maken, plezier en zingeving geven in jouw leven.
De moed andere keuzes te maken
Dat houdt ook in dat je verantwoordelijkheid neemt voor jouw leven. Realiserend dat jij in het hier en nu kunt bepalen waar jij je aandacht op richt, welke kant je op wilt, hoe je reageert op je omgeving, op je (oude) pijn en kwetsingen et cetera. Wat ons in het verleden is overkomen, kunnen we niet veranderen. Wel de manier waarop je daarmee omgaat. Realiseren en erkennen dat jij dus niet je leven hoeft te laten bepalen door je verleden en/of je omgeving, vergt enige moed. Het vergt namelijk de moed het anders te doen! Andere keuzes te maken, wellicht nee te zeggen tegen je werkgever, familie of vrienden.
Meer ruimte creëren
Uiteraard hoeft het niet meteen heel groot te zijn. Je kunt al op kleine schaal veranderingen doorvoeren, bijvoorbeeld door al meer ruimte voor jezelf te creëren in je leven. Wanneer chronische stress bijvoorbeeld een grote invloed heeft op jouw leven en je daardoor continu het gevoel hebt onder hoge druk te staan. Weet dat chronische stress niet alleen op mentaal niveau speelt. Naast dat mentale/emotionele stress grote impact heeft op het lichaam, geldt andersom dat fysieke klachten een vorm van stress zijn voor je lichaam en dat dat ook weer mentaal, emotioneel, sociaal doorwerkt. Van groot gezondheidsbelang dus dat jij, op jouw manier, meer ruimte en ontspanning vindt in jouw leven.
Tips
Waar kun jij ruimte maken, al begin je met 5 minuten per dag? Dit is voor iedereen haalbaar, op je eigen manier, binnen je eigen mogelijkheden, in stappen die voor jou haalbaar zijn. Waar je ook begint, jouw keuzes, veranderingen zullen uiteindelijk doorwerken op alle niveaus. Alles staat met elkaar in verbinding, weet je nog. Dus kleine stappen creëren (uiteindelijk) een groot effect!
Stap 1: Maak een besluit
Begin klein en voel de kracht van jouw regie! Door al in je gedachten te voelen, dit wil ik, kan je al een keuze maken door een beslissing te nemen dat je meer ruimte in je leven gaat creëren. Jij hebt de regie over jouw leven en niemand anders. Door elke bewuste keuze die je maakt, kun je je eigen regie voelen groeien. Dus neem een besluit voor jezelf; door bijvoorbeeld te zeggen: "ik ga het anders doen." En je mag nog even loslaten dat je al moet weten wat en hoe precies. Stap voor stap weet je nog?
Stap 2: Creëer overzicht
Maak eens een lijstje van wat jou allemaal stress geeft en/of waar jij voelt dat je onder druk staat (te weinig ruimte ervaart). Of aansluitend op je mogelijke besluit bij stap 1, wat komt er allemaal in je op wanneer je besluit dat je het anders wilt gaan doen?
Wat voelt nu het meest haalbaar voor jou, waar zou je willen starten? Is dat op fysiek vlak of mentaal, emotioneel, sociaal of het spirituele vlak? Schrijf dit op en ook wat jouw eerste stap gaat zijn. Bijvoorbeeld; Ik wil mijn lichaam meer rust geven (fysieke vlak dus). Mijn stap gaat zijn; ik ga de komende week elke dag minimaal 5 minuten op de bank of in een lekkere stoel zitten met een heerlijk kopje thee, koffie of water, zonder dat ik mij laat afleiden door mijn mobiel, computer, tv of een boek. Wanneer je voelt dat het je makkelijk afgaat, doe je er een stapje bij. Tijdens het ‘momentje thee’, keer je je aandacht even heel bewust naar binnen, sluit je je ogen en voel je hoe het is in je lichaam. Zonder oordeel, zonder te willen veranderen, enkel waar te nemen. Blijf goed door ademen!
Stap 3: De kracht van intentie
Start de dag bewust en begin met een intentie. Een intentie kan je zien als een voornemen om een handeling te verrichten of een bedoelde resultaat te creëren. Door bewust een intentie voor de dag uit te spreken (hard op of in jezelf) zet je in jezelf al een beweging in gang overeenkomstig de intentie die je uitspreekt. Zorg er dus voor dat je intentie positief verwoord is, om dus ook een positieve uitkomst te creëren. En je intentie om jou draait of iets is wat jij uitvoert. Nogmaals: verandering begint bij jezelf!
Neem bijvoorbeeld jouw eerste stap (van hierboven) als intentie voor de dag; ‘Vandaag neem ik minimaal 5 minuten de tijd om in rust van een kopje thee te genieten'. Of 'vandaag ga ik een (korte) wandeling maken in het bos', of 'vanavond heb ik een avond voor mezelf, zonder afspraken'. Spreek het uit alsof je het al doet en niet alsof je het gaat proberen. Het laatste zwakt de intentie namelijk af, waardoor er al meer ruimte ontstaat voor excuses, een uitweg en dergelijke.
De kracht van intentie is juist bedoeld om jouw stap, je verlangen, dat wat je wilt doen te bekrachtigen. Ga maar eens ervaren wat het doet!
Stap 4: Bewust (van) een positieve mindset
Ben jij iemand van hetglas halfvol of het glas halfleeg? Misschien beide, afhankelijk van de situatie? Word je bewust van je mindset. Houd eens een paar dagen bij of je een (toekomstige) situatie, een persoon of een probleem positief benadert of dat je het bij voorbaat al somber in ziet. Wanneer je merkt dat je eigenlijk best wel geneigd bent om veel beren op de weg te zien of in onmogelijkheden te denken, sta dan even stil bij een situatie, probleem of persoon waarbij de negatieve gedachten spelen. Schrijf deze op!
Ga vervolgens de negatieve gedachten omzetten in positieve gedachten, waarbij je jezelf verplaatst in het gevoel dat het ook positief is. Je hoofd zal wellicht protesteren en je proberen te overtuigen waarom deze opdracht onzin is of iets dergelijks. Deze gedachten mag je laten wat ze zijn, je hoeft er niet op in te gaan en zeker niet mee in gevecht te gaan. Je kan ze negeren of visueel aan de zijlijn parkeren. Besteed er zo min mogelijk aandacht aan en blijf gefocust op een positieve mindset.
Neem de positieve gedachten ten aanzien van de situatie, probleem of persoon mee in de dag en herhaal deze gedurende de dag een paar keer voor jezelf.
Stap 5: Positive affirmaties
Bij een positieve mindset horen ook positieve affirmaties! Deze kan je elk moment van de dag, wanneer jij bijvoorbeeld merkt dat je negatieve, belemmerende gedachten hebt over jezelf, in jezelf of hardop uitspreken. Bij positieve affirmaties kun je bijvoorbeeld denken aan positieve, bekrachtigende uitspraken over jezelf als: Ik ben goed zoals ik ben, ik ben het waard en geliefd, ik ben veilig, ik zie mijzelf in wat ik nodig heb en ik ben mooi, gezond en vitaal. Zo kan je ook herhaaldelijk tegen jezelf zeggen: Ik ben krachtig, ik heb de regie over mijn eigen leven en gezondheid, ik heb voldoende tijd en ruimte, ik leef in overvloed en harmonie, enzovoorts.
Wat zijn negatieve en/of meest belemmerende gedachten van en over jezelf? Zet die om in positieve en bekrachtigende woorden. Maak een briefje of gebruik meerdere briefjes waar je een vijftal positieve affirmaties opschrijft. Spreek deze uit, in de spiegel, hardop of met je ogen dicht en in jezelf gekeerd en voel wat het met je doet wanneer je gelooft dat dit echt waar is. En quess what, het is echt waar! Ik geloof absoluut dat jij een prachtig, waardig en mooi persoon bent. Dat zijn we namelijk allemaal, een ieder op zijn/haar unieke, bijzondere, creatieve manier. Hoe fantastisch zou het zijn als we dit allemaal zouden voelen, geloven en zijn!
Stap 6: Doen waar je blij van wordt
Waar word je blij van en ga je van stralen? Wat geeft jou plezier en meer vreugde in je leven? Word je hiervan bewust. Houd een lijstje bij van wat je blijdschap geeft, grote en kleine dingen. Besteed er stap voor stap meer aandacht aan of ga het doen!
Stap 7: Wees creatief
Maak de stappen helemaal van jezelf. Wellicht heb jij naar aanleiding van mijn verhaal je eigen ideeën of voorbeelden die je wilt uitwerken om meer ruimte te creëren voor jezelf. Geweldig, dat is de bedoeling. Maak het van jezelf en voel je vrij om jouw eigen stappen te ontwerpen. Doe wat werkt voor jou en waak ervoor dat je niet teveel tegelijk wilt. Zet jezelf niet onder nog meer druk en maak gebruik van jouw motivatie, je verlangen, beweging die van binnenuit komt. Geef eventueel met die energie jezelf een liefdevolle ‘schop’ onder de kont.