Wat betekent gezondheid voor jou?

Wat betekent gezondheid voor jou?

Een vraag die ik gesteld heb aan de medewerkers bij Mattisson. Ondanks dat er veel overeenkomsten zijn, ziet gezondheid er voor iedereen net weer even iets anders uit. Hoewel er enkele algemene pijlers zijn die een goede gezondheid ondersteunen, zoals een evenwichtige voeding, lichaamsbeweging en voldoende slaap, bestaat er geen eenduidige consensus over wat precies bijdraagt aan gezond en vitaal oud worden. Dat is de uitdaging op individueel niveau, te ontdekken wat jou gezond en in balans houdt. 


Een individueel proces

Gezondheid is een proces van streven naar balans en iedereen is daar op zijn/haar eigen manier mee bezig, bewust of onbewust. Vanuit een beste kunnen op dat moment, met de kennis en informatie die iemand tot zijn/haar beschikking heeft. Vaak is het zo dat, pas wanneer er langdurige klachten ontstaan of er groeiende onvrede is, er meer bewustzijn komt op het gebied van gezondheid. Dat is dan meestal het moment dat er concrete actie wordt ondernomen om te onderzoeken wat er nodig is. 

Je kan er ook voor kiezen om al preventief in actie te komen, door bewuster te worden van jezelf en jouw leven en gericht(er) aan de slag te gaan met je eigen gezondheid. Wat is in balans zijn voor jou en welk gebied(en) in je leven kan/kunnen wel wat extra aandacht gebruiken?


Gezondheid is veelzijdig

Gezondheid heeft met zoveel zaken te maken, het behelst je hele leven. Alle onderdelen van je leven, van wie je bent, spelen daarin een rol en werken ook weer op elkaar door. Zo is wat je eet niet alleen van invloed op hoe je fysiek in je vel zit, maar kan het ook je stemming bepalen. Of waar je woont of dat je wel of geen goede vrienden hebt, zijn factoren die weer kunnen meespelen in hoe je tegen het leven aankijkt. Wanneer we niet in balans zijn, ontstaat er stress (ook een zeer veelzijdig begrip) wat zich uit in allerlei soorten klachten.   

 

Continu in beweging

Balans en gezondheid zijn continu in beweging, het is een on-going proces. Elke dag weer zijn er prikkels, voeding, nieuwe informatie en dergelijke wat binnenkomt en verwerkt moeten worden. De ene dag hebben we meer te verwerken (en worden we dus verder uit balans geduwd) dan de andere dag. Balans is dus geen statisch gegeven of een eindstation, maar een dynamisch proces zolang we leven. Alles, zo ook gezondheid, is dus continu in beweging en aan het veranderen, zo ook de cellen in ons lichaam en de natuur om ons heen. 

 

Klachten zijn een uiting van het lichaam

Klachten zijn uitingsvormen van disbalans. Tekenen dat het lichaam/het zelfgenezend vermogen hard aan het werk is om balans te herstellen, in plaats van te oordelen met ‘het is niet goed’ om vervolgens de symptomen zo snel mogelijk te onderdrukken. Bijvoorbeeld bij een ontsteking. Dit is een natuurlijke, fysiologische reactie om de bacterie onschadelijk te maken en uit het lichaam te werken. Door de ontsteking te remmen met ontstekingsremmers, wordt het natuurlijke immuunsysteem in zijn kracht afgeremd en onderdrukt. Uiteraard zijn hier de nodige kanttekeningen bij te plaatsen. Kennis van natuurlijke fysiologische processen en je eigen gezondheid zijn hierbij van belang. 

Bij langdurige klachten wil het lijf nog iets meer duidelijk maken, namelijk dat er enige zelfreflectie mag plaatsvinden om erachter te komen wat je lichaam nodig heeft. Wellicht meer of extra aandacht voor jezelf, in de vorm van meer rust en ruimte. In welke vorm en op welk gebied dat is, weet je het beste door te kijken naar je leven. Wat geeft jou veel stress en welke keuzes kun je maken om ervoor te zorgen dat je weer meer in balans komt?

 

Eigen regie

Realiseer dat je elk moment keuzes kunt maken om je gezondheid te bevorderen. Zo kun je besluiten dat je bijvoorbeeld meer verse producten toevoegt aan je maaltijd in plaats van voornamelijk uit pakjes en blikjes te koken. Of je besluit om dagelijks een wandeling te gaan maken van minimaal een half uur, omdat je merkt dat je lichaam wat stijver begint te worden van te lang en te veel stilzitten. Wellicht merk je bij jezelf op dat je eigenlijk best wel negatief tegen het leven aankijkt en neem je het besluit om aan de slag te gaan met een positieve mindset. Realiserend dat negatieve gedachten niet ondersteunend zijn. Vergroot je eigen regie om dagelijks een keuze te maken op het gebied van gezondheid. 

 

 

Dankbaarheid

Hou het klein en ga stap voor stap aan de slag. Bijvoorbeeld door te beginnen met dagelijks een moment te nemen om te voelen waar je dankbaar voor bent of kunt zijn in je leven, hier en nu. Zo trek je al meteen meer positiviteit in je leven, wat vervolgens weer inspireert en motiveert om andere stappen te zetten. 

Weet dat er altijd wel iets is waar je dankbaar voor kunt zijn, al is het dankbaarheid voor een dak boven je hoofd, omdat de zon schijnt of je iemand op straat tegenkwam die je een glimlach schonk. De schoonheid van de kleine dingen in het leven gaan zien, kan al een mooie en gezonde beweging in gang zetten.

Zo ben ik dankbaar voor de collega’s bij Mattisson die mij geïnspireerd hebben voor deze blog! 


Wat zeggen de medewerkers van Mattisson?  

Mentale gezondheid wordt het meest genoemd. Dit ligt volgens een aantal medewerkers ten grondslag aan de algehele gezondheid. “Zit je mentaal niet lekker in je vel, dan komt dat fysiek tot uiting", aldus Fay (E-commerce manager). Zo geeft langdurige mentale stress, bijvoorbeeld vanwege angst en onzekerheid over ‘doe ik het wel goed’ veel stress aan het lichaam, met klachten als bijvoorbeeld chronische moeheid, slecht slapen en veel of weinig eetlust tot gevolg.

“Gezondheid betekent alles wat je hebt in je leven", aldus Ivana (productiemedewerkster). Niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor je omgeving, je familie. Geen pijn voelen en niet beperkt worden in het dagelijks leven. “Dat je goed door het leven kan", aldus Lars (Inkoop). Plezier in het werk, leuke collega’s, kunnen sporten en vrij kunnen bewegen, zijn zo nog wat reacties door meer collega’s genoemd. 

“Het komt er wel op neer dat je je fit voelt, zowel lichamelijk als geestelijk. Dat doe ik door gezond te  eten, te wandelen, niet te roken en rustig aan te doen met de drank”, aldus Raymond (magazijnmedewerker). “Ook vaste werktijden geven rust en energie. Dat was niet het geval toen hij onregelmatige werktijden had in het verleden.”

“Het is belangrijk om goed te eten, genoeg te drinken en werk op het werk te laten liggen", aldus Vishnu (productiemedewerker). “Zo ook goed slapen, lachen en gezellig kletsen met collega's."

“Ik ben een bourgondiër en geniet van het leven. Dat vind ik heel belangrijk”, aldus Ciga (operationeel manager). “Ik let wel op hoor, ook omdat er 3 jaar geleden een longziekte bij mij is geconstateerd. In het verleden heb ik veel stress gehad en moest ik me altijd heel druk maken in mijn werk. Nu ik bij Mattisson werk, is die stress er niet meer. Ik werk met veel plezier. Gezond zijn betekent voor mij een mooi leven hebben, gelukkig zijn, gezonde kinderen, plezier hebben in het leven en liefde.”

“Ik ben blij zolang ik kan sporten en er niets is wat ik niet kan doen", aldus Rowan (magazijnmedewerker). “Geen stress hebben", laat Ali (medewerker magazijn) weten, een relaxed en vrolijk leven, is gezondheid voor hem. "Alhoewel", zegt hij, “er is in het leven veel stress, bijna iedereen heeft er last van en het is continu een gevecht om er uit te blijven”. Wat hem voedt is lezen om geïnspireerd te worden, hij houdt van filosofie, poëzie en muziek. Tevreden zijn met wat je hebt, en niet steeds meer en meer te willen. 

“Rust en balans in mijn leefomgeving. Ik heb diabetes type 2 en stress verergert mijn klachten”, aldus Peter (magazijn medewerker). “Lezen, wandelen in de natuur en mijn gedachten verzetten door mij bezig te houden met een hobby." Verder zorgt hij voor goede kwaliteit voeding, zoals biologisch eten en vrije uitloop eieren.

Mathilde (Orthomoleculair therapeut & sales) vult nog aan met je vitaal voelen en met beide benen op de grond staan. “Algehele balans en rust in jezelf. Waarbij orde en regelmaat, waken voor te veel prikkels en sociale verplichtingen en in de avond tot rust komen”, worden ook nog genoemd door weer een ander persoon. Voor Pien (stagiair marketing) ben je gezond zolang je geen ziekte hebt en gezond eet.

Kortom, een prachtige combinatie van gezondheidsfactoren, die zoals je leest ook weer heel divers is en persoonlijk zijn. 


Wat is belangrijk voor jou als het gaat om gezondheid en hoe zorg je daarin voor jezelf?