Wat is Blue Spirulina en wat zijn de voordelen?

Wat is Blue Spirulina en wat zijn de voordelen?

 

Blue Spirulina is een eeuwenoude superfood die bekend staat om zijn vele gezondheidsvoordelen, maar vooral om zijn prachtige felblauwe kleur. Blue Spirulina is geschikt om te verwerken in tal van gerechten. Zo geeft het een krachtig blauwe kleur aan je smoothie of cocktail, terwijl je ondertussen profiteert van de gezonde voedingsstoffen. 


Wat is Spirulina?

Spirulina is een blauwgroen algenpoeder dat gewonnen wordt uit zeealgen. Het verschil tussen groene spirulina en blauwe spirulina poeder is dat groene spirulina wordt gemaakt van de hele alg, terwijl voor blue spirulina slechts een pigment wordt gebruikt dat aanwezig is in de alg.

Blauwe en groene Spirulina hebben verschillende gezondheidsvoordelen. Het groene pigment van spirulina bevat veel chlorofyl, wat bekend staat om de ontgiftende en daarmee leverbeschermende werking. Blauwe Spirulina bevat fycocyanine. Deze stof geeft de spirulina de felblauwe kleur en is een antioxidant die het immuunsysteem stimuleert.

Blauwe en groene spirulina hebben gezamenlijk veel gezondheidsvoordelen. Waarom zou je deze twee krachtbronnen dan van elkaar scheiden? De belangrijkste reden om blue spirulina los te gebruiken is om de prachtige kleur. Met deze fel blauwe kleur breng je elk gerecht, van pannenkoek tot smoothie, naar een hoger niveau zonder gebruik te maken van chemische kleurstoffen. Daarnaast is blue Spirulina neutraal van smaak, iets wat niet valt te zeggen over groene spirulina. Dit heeft namelijk duidelijk een visachtige smaak en wordt dus vooral gebruikt voor de gezondheidsvoordelen.


Wat zijn de voordelen van Blue Spirulina?

Blue Spirulina is een bron van mineralen en antioxidanten. Zo stimuleert het ijzer in blauwe spirulina zuurstoftransport door de rode bloedcellen.. Daarnaast verbetert Blue Spirulina de weerstand tegen vermoeidheid. Ook is Blue spirulina is rijk aan eiwitten, wat ondersteunt bij de opbouw en het herstel van de spieren.

 

Wat zijn de voordelen van Blue Spirulina?

Blue Spirulina is een bron van mineralen en antioxidanten. Zo stimuleert het ijzer in blauwe spirulina zuurstoftransport door de rode bloedcellen.. Daarnaast verbetert Blue Spirulina de weerstand tegen vermoeidheid. Ook is Blue spirulina is rijk aan eiwitten, wat ondersteunt bij de opbouw en het herstel van de spieren.

 

Hoe gebruik je blauwe spirulina poeder?

Blue Spirulina gebruikt men met name voor het kleuren van gerechten en dranken in combinatie met de vele gezondheidsvoordelen. Eén theelepel verandert een hele maaltijd qua kleur, maar niet qua smaak of geur.

Hoe of wanneer je Spirulina inneemt maakt eigenlijk niet zoveel uit. Dit komt doordat Spirulina gedroogd is tot een poeder, wat ons lichaam ieder moment van de dag prima kan opnemen. Voor een snelle boost kan je het poeder met water innemen en bij wat meer tijd kan je Blue Spirulina verwerken in heerlijke (blauwe) gerechten of dranken. 


Blauwe spirulina: een natuurlijke kleurstof

Blue Spirulina kan worden gebruikt voor het kleuren van allerlei gerechten en drankjes. Denk hierbij aan sushi, smoothies, noodles of cocktails. Eén theelepel is voldoende om je maaltijd een mooie blauwe kleur te geven. Houd er rekening mee dat de blauwe kleur niet optimaal werkt bij zuur voedsel en als je je gerechten boven de 70 graden verhit. Hierdoor verliest de blauwe kleur zijn glans. We raden je daarom af om Spirulina te gebruiken bij het kleuren van zelfgebakken cakes, koekjes of taarten. 

Wil je graag de mooie knalblauwe kleur gebruiken voor bijvoorbeeld pannenkoeken of andere warme gerechten? Neem dan extra de tijd voor het kokkerellen en verwarm de gerechten niet hoog. Je zult dus wat meer geduld moeten hebben, maar het resultaat mag er dan ook zeker zijn!

 

Welke kleuren kan je maken met Blue Spirulina?

Til je gerecht naar een hoger niveau met de juiste kleurcombinaties. Naast de bekende blauwe kleur kan je met de juiste combinaties natuurlijk ook andere kleuren smoothies maken:

Gebruik banaan (of ander licht gekleurd fruit) voor een blauwe kleur.
Gebruik rood fruit voor een paarse kleur.
Gebruik mango (of ander geel fruit) voor een groene kleur.

Klik hier voor een Blue Spirulina mocktail recept.

Klik hier voor een Blue Spirulina smoothie bowl recept.