Wat zijn liposomen en waarom zou je kiezen voor een liposomaal supplement?

Wat zijn liposomen en waarom zou je kiezen voor een liposomaal supplement?

Bij het innemen van supplementen wil je natuurlijk dat de voedingsstoffen hieruit goed worden opgenomen. Producenten van voedingssupplementen gebruiken hier diverse technieken voor. Bij liposomale voedingssupplementen zitten de werkzame stoffen verpakt in kleine vetachtige bolletjes, de liposomen. Maar wat maakt liposomale supplementen nou zo bijzonder ten opzichte van het gemiddelde voedingssupplement?


Wat zijn Liposomen?

Liposomen zijn minuscule vetachtige bolletjes met een holle binnenkant. De bolletjes bestaan uit twee lagen van fosfolipiden met een hydrofiele kop en lipofiele poten, net zoals bij onze lichaamscellen. Liposomen kunnen worden gevuld met nutriënten, zoals vitamines en mineralen. Om de lagen van fosfolipiden te maken wordt gebruik gemaakt van zonnebloem lecithine. Er zijn verschillende methodes om de fosfolipiden een laag te laten vormen om de vitaminen, afhankelijk van of een vitamine vet- of wateroplosbaar is. Hoe kleiner de liposoom, hoe beter de opname van de voedingsstof binnenin.


Hoe werken liposomale supplementen?

De unieke eigenschap van fosfolipiden zorgt ervoor dat de voedingsstoffen in de liposomen worden beschermd tegen vroegtijdige afbraak in het spijsverteringsstelsel. De liposomen kunnen zo onaangetast door het maagzuur de maag passeren. Omdat de bolletjes lijken op lichaamscellen, kunnen ze vervolgens gemakkelijk de darmwand door zonder aangevallen te worden door bacteriën. Dit effectieve afleversysteem zorgt ervoor dat liposomale supplementen een hoge biologische beschikbaarheid hebben. Dit wil zeggen dat de nutriënten goed worden opgenomen in de bloedbaan en zeer bruikbaar zijn.


Wat zijn de voordelen van liposomale supplementen?

De inkapseling van een voedingsstof in liposomen heeft diverse voordelen ten opzichte van traditionele voedingssupplementen.

1. Liposomen zorgen voor een optimale opname van de werkzame stof. Traditionele supplementen worden veelal veel minder goed opgenomen, omdat een groot deel van de werkzame stof verloren gaat in de maag. Om deze reden zijn veel supplementen hooggedoseerd of moeten ze in grote hoeveelheden worden ingenomen. Uit onderzoek blijkt dat de bloedwaarden tot wel 3-30 keer zo hoog zijn en de stoffen wel 3 keer langer in de bloedbaan aanwezig zijn na de inname van liposomale vitamines dan bij ‘gewone’ vitamines.  

Liposomale voedingssupplementen worden zo goed opgenomen omdat:

  • De vitamines wateroplosbaar zijn gemaakt
  • De vitamines maagzuur resistent zijn door de inkapseling in een liposoom
  • Liposomen zowel via de bloedbaan als de lymfe opgenomen worden

2. De vloeibare vorm van liposomale supplementen zorgt ervoor dat de inname van de voedingsstof zeer eenvoudig is. Dit is ideaal voor mensen die moeite hebben met het slikken van tabletten of capsules.

3. Liposomen zorgen voor een snelle aanvulling van tekorten. Door de effectieve opname van liposomale voedingssupplementen kan een tekort sneller worden aangevuld dan met een ‘gewoon’ supplement. Bepaalde klachten kunnen zo dus sneller worden verholpen. 


Welke liposomale producten hebben wij in ons assortiment?

- Liposomaal Vitamine D3, 25 mcg per 1 ml

- Liposomaal Vitamine C, 1000 mg per 5 ml

- Liposomaal Vitamine B12, 1000 mcg per 5 ml

- Liposomaal Vitamine D3, 50mcg & K2, 100 mcg

- Liposomaal CBD & Melatonine, 30 ml

Zink ondersteunt de botten, levert een bijdrage als antioxidant, is belangrijk voor huid, haar en nagels en ondersteunt het immuunsysteem.

Vitamine C is een antioxidant, heeft een positieve invloed op het immuunsysteem, ondersteunt het energieniveau en helpt bij vermoeidheid, draagt bij tot een normale psychologische functie, ondersteunt de botten en is belangrijk voor de bloedvaten, de huid en het gebit.

Vitamine D3 draagt bij aan opname van calcium en stimuleert hiermee de groei en ontwikkeling van botten. Daarnaast ondersteunt het een normale werking van het immuunsysteem, een normale werking van de spieren en speelt het een rol in het celdelingsproces. 

IJzer draagt bij tot een normale cognitieve functie, een normaal energieleverend metabolisme. Het draagt bij aan de normale vorming van rode bloedcellen en hemoglobine, een normaal zuurstoftransport in het lichaam, de normale werking van het immuunsysteem en tot de vermindering van vermoeidheid en moeheid. IJzer speelt een rol in het celdelingsproces.

Vitamine B12 is van belang voor het zenuwstelsel en draagt bij aan de vorming van rode bloedcellen. Vitamine B12 draagt daarnaast bij tot een normale psychologische functie en helpt bij vermoeidheid/moeheid. 

Vitamine K2 draagt bij tot een normale bloedstolling en ondersteunt de botten.

Bekijk hier al onze liposomale supplementen. 


Nieuwe liposomale supplementen

Wij zijn zeer overtuigd van de werking van liposomale supplementen. Daarom zijn we druk bezig om ons aanbod liposomale vitamines en mineralen uit te breiden. De volgende liposomale supplementen zijn binnenkort in ons assortiment te vinden:

- Liposomaal Quercetine

- Liposomaal Immuun

- Liposomaal Hyaluronzuur

- Liposomaal Multi

- Liposomaal Magnesium Bisglycinaat

- Liposomaal Curcuma C3

- Liposomaal Vitamine D3 & K2 (vernieuwd)

- Liposomaal Glutathion capsules

- Liposomaal B complex

- Liposomaal IJzer & Vitamine C


Tot slot

Liposomale supplementen zijn een goede keuze voor wie op zoek is naar een hoogwaardig supplement wat goed wordt opgenomen door het lichaam. Door de inkapseling van nutriënten in liposomen worden deze stoffen namelijk beschermd tegen vroegtijdige afbraak in het lichaam. Liposomale supplementen zijn doorgaans iets duurder in de aankoop, maar verdienen zich terug door de betere opneembaarheid en werkzaamheid.