verberg productcategorieen

universalhealthstyle

Bone Broth, de ideale gezonde basis voor iedere soep!

 

Wat is Bone broth?
Al generaties lang werd er bouillon van botten getrokken. Deze bouillon werd vaak gegeven aan mensen die ziek of verzwakt waren. En dat was niet voor niets. Botten bouillon bevat namelijk enorm veel voedingsstoffen. Deze voedingstoffen zitten in beenmerg, bot en bindweefsel. De botten worden gedurende een langere periode langzaam gekookt, de voedingsstoffen trekken zo in de kookvloeistof, waardoor een voedende bouillon ontstaat die rijk is aan collageen, vitamines en mineralen. De bouillon wordt vervolgens gedehydrateerd, waardoor er een geconcentreerde proteïne poeder overblijft.

Wat is Collageen?
Collageen wordt tot het 25e levensjaar aangemaakt in ons lichaam daarna neemt dit geleidelijk aan af. Deze afname is o.a. verantwoordelijk voor vorming van rimpels, afname van spieren en het minder soepel worden van de gewrichten. Er zijn verschillende types collageen in ons lichaam. 90% daarvan is type 1.

Collageen Type 1 ondersteunt de cohesie, elasticiteit en regeneratie van al onze bindweefsels, waaronder huid, pezen, gewrichtsbanden, kraakbeen en botten.* Maar ook huid, haar en nagels.* Collageen is een complete eiwitbron en bevat 18 aminozuren waarvan Proline, Glycine en Hydroxyproline bijna 50% vertegenwoordigen van de totale aminozuur inhoud in onze Runder bone broth en 30% in onze Kippen bone broth.

Proline ondersteunt een gezonde bloeddruk.* L Glutamine speelt een belangrijke rol in alle stofwisselingsprocessen*, is belangrijk voor het immuunsysteem* en een goede opbouw en regeneratie
van de darmwand.* Hydroproxyproline is een aminozuur dat een belangrijk onderdeel van de huid, de
wanden van bloedvaten en andere bindweefsels is.

Verschil met gewone bouillon
Het verschil zit hem in de kooktijd en het deel van het dier waar de bouillon van getrokken wordt (botten of vlees). Botten bouillon wordt lang getrokken waardoor alle collageen, vitamines en mineralen uit de botten worden getrokken.

 

Verschil tussen Bone broth en gehydrolyseerd Collageen
Collageen in Bone Broth wordt door langzame verhitting omgezet in gelatine. Collageen hydrolysaat is een verder bewerkte vorm en bevat een hoger collageen gehalte. Beide producten worden goed door het lichaam opgenomen.

Hoe gebruik je de botten bouillon
Om de bouillon te drinken kan je nog wat kruiden en eventueel wat zout toe te voegen. Je kunt de bone broth ook toevoegen aan je zelf gemaakte soep of stoofpot.

Varianten
Mattisson heeft 3 varianten Bone broth in haar assortiment. Onze biologische Runder botten bouillon met 80 gram collageen, een niet biologische Runder botten bouillon met 8 gram aan collageen en een Kippen botten bouillon  met 25 gram aan collageen.

Klik hier om naar onze Bone broth serie te gaan

Recept: Pittige pompoensoep met kokosmelk op basis van bone broth.

Ingrediënten
1 flinke flespompoen
1 rode ui
1 teentje knoflook
2 el gele currypasta
200 ml kokosmelk
1 maatschep runder bone broth
Snufje peper en zout
1 el verse kruiden naar keus
700 ml kokend water

Bereiding
Was de pompoen en snijd hem doormidden. Verwijder alle zaden en draderige zaadlijsten uit de pompoen met een lepel. Snijd vervolgens de pompoen in stukjes.
Snijd de knoflook en ui in stukjes en verhit wat olie in een soeppan. Bak de ui samen met de knoflook totdat deze glazig wordt.
Voeg dan de pompoenstukjes en de currypasta toe en bak het geel voor ongeveer 5 minuten.
Voeg vervolgens een maatschep bone broth, peper, zout, verse kruiden, de kokosmelk en 700 ml kokend water toe en laat het geheel zo’n 15 minuten pruttelen.
Haal vervolgens de pan van het vuur en pureer alles tot een romig geheel met een staafmixer.
Smullen maar!