Darmgezondheid

Darmgezondheid

De darmen vervullen een essentiële rol in de spijsvertering en de opname van voedingsstoffen. Ook vormen ze een barrière tegen toxische stoffen en bacteriën die ons ziek kunnen maken. De juiste voeding kan helpen om de darmgezondheid te stimuleren. Supplementen met probiotica, vezels of chlorella kunnen hierop een mooie aanvulling zijn

Je gekozen filters:
  1. Vrij van
    Gluten
  2. Vrij van
    Selderij
  3. smaak
    Kaneel, kokos
Filteren

Meer over Darmgezondheid

 

Wat is de spijsvertering?

De spijsvertering is het proces waarbij onze voeding wordt afgebroken tot kleine deeltjes die kunnen worden opgenomen in het lichaam. De spijsvertering verloopt via de mond, slokdarm, maag, dunne darm en dikke darm naar de endeldarm. Om voeding te verteren zijn enzymen nodig. De spijsvertering duurt enkele uren. 

Wat is de functie van de darmen?

Voedsel wordt in de dunne darm afgebroken tot voedingsstoffen die via de darmwand in het bloed terecht komen. Het voedsel wat niet verteerd kan worden gaat naar de dikke darm, waar de laatste bruikbare producten eruit worden gehaald.

De darmen zitten vol bacteriën die de spijsvertering ondersteunen. Al deze bacteriën samen worden de darmflora of het microbioom genoemd. De darmflora is erg belangrijk voor het lichaam en zorgt onder andere voor een goede stoelgang en een goed functionerend immuunsysteem.


Een verstoorde darmfunctie

De processen die zich in de darmen afspelen hebben invloed op het hele lichaam. Je kunt je dus voorstellen dat darmproblemen veel gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid. Naar schatting heeft ongeveer één op de vijf Nederlanders last van een verstoorde darmfunctie. Dit kan het gevolg zijn van stress, medicatie, een gebrek aan beweging en Westerse voedingsgewoonten. 

De juiste voeding speelt een belangrijke rol in de werking van het darmstelsel en als je last hebt van darmklachten kan een supplement ondersteuning bieden. 


Probiotica 

Probiotica zijn bacteriën die een positieve invloed hebben op de werking van de darmen. Veel van deze bacteriën komen van nature voor in de darmen en spelen een rol in de algehele gezondheid, waaronder de stoelgang en het immuunsysteem. Door bijvoorbeeld stress kan de darmflora verstoord raken. Een probiotica supplement bevat levende bacteriën die kunnen helpen om het microbioom weer in balans te krijgen. 


Prebiotica

Prebiotica zijn voedingsstoffen die onverteerd de dikke darm bereiken, waar ze dienen als voedingsbron voor het microbioom. Doordat ze de groei van micro-organismen ondersteunen hebben prebiotica een gezondheidsbevorderend effect. Vezels zijn een voorbeeld van een prebioticum. 

Vezels kunnen heel veel vocht opnemen en maken de darminhoud daarmee zachter en volumineuzer, wat ter ondersteuning werkt van een normale darmpassage. Prebiotische vezels komen veel voor in groenten, fruit, noten en zaden. 


Voeding en supplementen voor de darmen

Door gezond te leven kun je je eigen darmflora versterken en in evenwicht houden. Vezelrijke voeding is belangrijk, net als het drinken van voldoende water. Wij verkopen verschillende vezelrijke producten, waaronder acacia, psyllium, inuline en gedroogd fruit. Ook kun je bij Mattisson terecht voor een supplementen met probiotica en diverse kruiden die de darmwerking bevorderen.