Immuunsysteem

Immuunsysteem

Een verkoudheid of griepje hebben we allemaal wel eens onder de leden, al helemaal in de wintermaanden. Hoe lager de weerstand ofwel de sterkte van het immuunsysteem, hoe vatbaarder we zijn om hier ziek van te worden. Gezonde voeding speelt een belangrijke rol bij het instandhouden van een sterk immuunsysteem. 

1-10 van 88 producten

Van hoog naar laag sorteren

1-10 van 88 producten

Van hoog naar laag sorteren

Meer over Immuunsysteem


Wat is het immuunsysteem?

Het immuunsysteem of afweersysteem is een netwerk van cellen, organen, eiwitten en antilichaam dat het lichaam beschermt tegen interne en externe ziekteverwekkers. Het immuunsysteem bevindt zich door het gehele lichaam, waaronder de huid, het bloed, de darmen en het lymfestelsel. Deze onderdelen communiceren nauw met elkaar en hebben als doel om aanvallen zo snel mogelijk te stoppen en op te ruimen. De informatie wordt opgeslagen, waardoor het lichaam bij een volgende aanval weet hoe het een virus of bacterie effectief kan bestrijden. 

We staan er meestal pas bij stil als onze weerstand wat lager is, maar het immuunsysteem is continu aan het werk om het lichaam te beschermen.


Het immuunsysteem versterken

Een algehele gezonde levensstijl draagt bij aan een sterk immuunsysteem en maakt ons daarmee minder vatbaar voor infecties. Je kunt je immuunsysteem versterken door onder meer gezonde voeding, genoeg slaap, goede hygiëne en voldoende beweging. Probeer stress zoveel mogelijk te voorkomen, aangezien dit een negatieve uitwerking heeft op het immuunsysteem. 


De beste voeding voor een sterk immuunsysteem

Een gezond en gevarieerd voedingspatroon met voldoende groente en fruit vormt de basis voor een goed immuunsysteem. Van een aantal voedingsstoffen is aangetoond dat ze een positieve werking hebben op het immuunsysteem. Voorbeelden van vitamines en mineralen die de afweer van het lichaam ondersteunen zijn Vitamine A, Verschillende B Vitamines, Vitamine C, Vitamine D, Zink en IJzer. Je vindt deze voedingsstoffen in voeding als citrusvruchten, diverse groentesoorten, knoflook, gember, algen, noten en zaden. 


Supplementen voor een sterk immuunsysteem 

In de afgelopen jaren is het aantal vitaminen en mineralen in voeding sterk gedaald, onder andere door de verarming van landbouwgrond en de consumptie van bewerkte voeding. Daarnaast gebruiken we in sommige gevallen meer dan we binnenkrijgen, zoals in stressvolle situaties of bij intensieve sportbeoefening. Ook ouderdom en gewoontes als alcohol- en drugsgebruik kunnen ervoor zorgen dat het immuunsysteem achteruitgaat. Voedingssupplementen kunnen helpen om het afweersysteem te versterken.