Oliën

Oliën zijn geschikt om in te bakken of om extra smaak te geven aan bijvoorbeeld een pasta of salade. De meeste plantaardige oliën zijn rijk aan onverzadigde vetzuren en hebben verschillende positieve effecten op de gezondheid. In ons assortiment kan je onder meer terecht voor kokosolie, lijnzaadolie, sesamolie, avocado-olie en MCT-olie.

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Meer over Oliën

Wat zijn oliën?

Oliën zijn vloeibare vetten die worden gebruikt bij de bereiding van voedingsmiddelen of als ingrediënt. Vet is brandstof voor het lichaam en dus belangrijk om voldoende van binnen te krijgen. Oliën kunnen van plantaardige of dierlijke oorsprong zijn. De meeste plantaardige oliën zijn rijk aan onverzadigde (gezonde) vetzuren. 

 

Welke olie is gezond?

Hoe minder verzadigde vetzuren en hoe meer onverzadigde vetzuren, hoe vloeibaarder het vet is bij kamertemperatuur. In plantaardige oliën zitten vooral veel onverzadigde vetzuren, die erom bekend staan dat ze helpen om de cholesterol te verlagen. Sommige onverzadigde vetzuren zijn extra gezond: de essentiële omega 3 en 6 vetzuren. Een goede verhouding tussen deze vetzuren is belangrijk. Dit zijn factoren om rekening mee te houden bij het kopen van olie. 

 

Plantaardige oliën

Plantaardige oliën zijn oliën die worden geëxtraheerd uit zaden, noten, vruchten en andere planten. Enkele voorbeelden van plantaardige oliën zijn, olijfolie, zonnebloemolie, kokosolie, raapzaadolie, sojaolie, avocado olie, pompoenpitolie en lijnzaadolie. Olijfolie wordt gewonnen uit de vruchten van de olijfboom. Kokosolie is afkomstig uit het vruchtvlees van een kokosnoot en heeft een unieke smaak. Raapzaadolie staat ook wel bekend als koolzaadolie en wordt gewonnen uit koolzaadplanten. Raapzaadolie is rijk aan omega-3 vetzuren. Lijnzaadolie is gemaakt van lijnzaad en is een van de rijkste plantaardige bron van omega-3 vetzuren.  

 

Welke olie moet ik kiezen?

Er komen steeds meer oliën op de markt en het is soms moeilijk kiezen welke olie je gaat gebruiken. Bedenk ten eerste waar je de olie voor wilt gebruiken. Veel plantaardige oliën zijn goed voor de gezondheid en lekker van smaak, maar niet geschikt om te verwarmen tot hoge temperaturen. Gebruik deze oliën bijvoorbeeld als smaakmaker in een salade, maar kies bij het bakken voor een olie met een hoog rookpunt, om te voorkomen dat er schadelijke stoffen vrijkomen.  

 

Gezonde olie kopen?

Mattisson heeft een ruim aanbod aan (plantaardige) oliën om uit te kiezen. We hebben oliën die ideaal zijn om in te bakken, zoals kokosolie, oliën die heerlijk zijn over de salade, zoals pompoenpitolie en hennepzaadolie en je kunt ook kiezen voor een olie die perfect past in het keto dieet.