verberg productcategorieen

universalhealthstyle

Wat is MCT?

MCT is de afkorting voor Medium Chain Triglycerides (middellange ketenvetzuren).

MCT vetzuren worden in het lichaam omgezet in energie. Vetzuren met een lange keten (die het lichaam ook nodig heeft) worden trager omgezet in energie. MCT wordt door de maag direct naar de lever doorgezet. De lever zet de vetzuren om in snelle en langdurige energie. Het voordeel is dat de vetten maar in mindere mate voor vetopslag gebruikt worden. Voor sporters is het voordelig dat de mct vetzuren gebruikt kunnen worden voor energie als de glucose in het lichaam na een bepaalde tijd verbruikt is.

MCT zou je bloedsuikerspiegel stabieler kunnen houden. Een stabiele bloedsuikerspiegel heeft minder invloed op de eetlust. Het zorgt ervoor dat bloedsuikers sneller in het spierweefsel worden opgenomen in plaats van dat ze als lichaamsvet worden opgeslagen.

Vetten bestaan uit carbonzuren en koolstofatomen. Het aantal koolstofatomen bepaalt de lengte. De korte ketens hebben een lengte van maximaal 5 atomen, middellange ketens van 6 tot 12 en lange ketens meer dan 12 atomen. Hoe meer atomen des te moeilijker de verbranding. De middellange ketens worden gezien als makkelijk verteerbaar doordat  ze in de lever gebruikt worden en slaan zo min of meer de vertering over. De middellange ketenvetzuren waar het meestal om gaat zijn: caprylzuur (C8) en caprinezuur (C10).

MCT vetzuren zijn ook te vinden (in mindere mate) in zuivelproducten zoals kaas, boter, melk en yoghurt.

 

MCT poeder!
MCT poeder heeft een licht zoete melkachtige smaak en kan heel goed als vervanging van melk(poeder) in koffie gebruikt worden. Maar ook heerlijk als toevoeging in een smoothie of (muesli)ontbijt.

Klik hier voor ons MCT assortiment.

 

 

Belangrijk!
Een orthomoleculaire voedingsdeskundige kan je helpen bij het kiezen van de juiste supplementen. Wat goed is voor de een is misschien niet goed voor de ander. Begin niet zomaar aan supplementen als je een ernstige ziekte hebt en/of medicatie gebruikt. Vraag aan je behandelend arts advies zodat jouw keuze kan worden aangepast aan jouw huidige conditie.