Zenuwstelsel

Ons zenuwstelsel bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg en alle zenuwen in het lichaam. Dit complexe systeem zorgt ervoor dat informatie van de hersen naar andere delen van het lichaam wordt gestuurd, en andersom. Op deze manier worden de spieren aangestuurd en kunnen zintuiglijke prikkels worden verwerkt. Supplementen kunnen de werking van het zenuwstelsel ondersteunen.

1-5 van 52 producten

Van hoog naar laag sorteren

1-5 van 52 producten

Van hoog naar laag sorteren

Meer over Zenuwstelsel

 

Hoe werkt het zenuwstelsel?

Het zenuwstelsel kan worden gezien als de elektrische bedrading van het lichaam. Het is een complexe verzameling van cellen die signalen overbrengen tussen verschillende delen van het lichaam. De hersenen ontvangen via de zintuigen prikkels uit de omgeving en ook de interne toestand (zoals de temperatuur en bloedwaarden) worden in de gaten gehouden. In de hersenen wordt deze informatie verwerkt om zo een zinvolle reactie teweeg te brengen.

Het zenuwstelsel bestaat uit uit het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) en het perifere zenuwstelsel (overige zenuwen) dat spieren en organen met het centrale zenuwstelsel verbindt. Dankzij ons zenuwstelsel kunnen we bewegen, ademhalen, lezen, schrijven, warmte en kou waarnemen en honger voelen. Zelfs emotionele en verstandelijke processen worden gecoördineerd door de zenuwen.


Voeding en het zenuwstelsel

Het zenuwstelsel is heel gevoelig voor prikkels. Deze prikkels zijn niet alleen afkomstig uit de omgeving, maar bijvoorbeeld ook van de voeding die we binnenkrijgen. Producten met suiker, cafeïne en zoetstoffen beïnvloeden het zenuwstelsel binnen enkele minuten. Zo leiden producten met cafeïne tot een snellere ademhaling, wat bij overmatig gebruik tot hyperventilatie en stress kan leiden.

Alcohol- en drugsgebruik prikkelt het zenuwstelsel overmatig en verlaagt de drempelwaarde van gevoeligheid. Hiermee kan de werking van het zenuwstelsel worden verstoord.

Tekorten aan vitamines en mineralen kunnen het zenuwstelsel aantasten. Dit kan leiden tot verschijnselen als verminderde reflexen, spierzwakte, verminderde eetlust, gewichtsverlies en maagstoornissen.


Stress en het zenuwstelsel

Het lichaam is erop gebouwd om met kortdurende spanning of stress om te gaan, maar het is belangrijk dat deze stress niet chronisch wordt. Er wordt dan namelijk langdurig veel cortisol aangemaakt, wat ten koste gaat van belangrijke lichaamsfuncties en zorgt voor uitputting van het zenuwstelsel. Voldoende beweging en bepaalde voedingsstoffen kunnen helpen om deze stress te verminderen. Denk aan magnesium en B-vitaminen.

 

Het zenuwstelsel bevorderen met supplementen

Een gezond en gevarieerd dieet bevat diverse nutriënten die bevorderlijk zijn voor het zenuwstelsel. Van onder meer vitamine C, vitamine B12, magnesium, calcium en jodium is aangetoond dat ze een belangrijke rol spelen in het functioneren van zenuwen. Bij zenuwklachten kan het zijn dat je een tekort hebt aan één of meer van deze voedingsstoffen. Een supplement kan dan ondersteuning bieden.