BCAA

BCAA staat voor Branched-Chain Amino Acids, wat vertaald kan worden als vertakte-keten aminozuren. Het zijn drie essentiële aminozuren, namelijk leucine, isoleucine en valine, die niet door het lichaam zelf worden aangemaakt en dus via voeding of supplementen moeten worden verkregen. BCAA's zijn belangrijke bouwstenen voor eiwitten en worden vaak gebruikt als supplementen door sporters, bodybuilders en mensen met een actieve levensstijl. BCAA's zijn te vinden in voedingsmiddelen zoals vlees, vis, zuivelproducten, eieren, soja, peulvruchten, noten en zaden.  

2 producten

Van hoog naar laag sorteren

2 producten

Van hoog naar laag sorteren

Meer over BCAA

Wat is BCAA?

BCAA staat voor Branched-Chain Amino Acids, wat vertaald kan worden als vertakte-keten aminozuren. Het zijn drie essentiële aminozuren, namelijk leucine, isoleucine en valine, die niet door het lichaam zelf worden aangemaakt en dus via voeding of supplementen moeten worden verkregen. 
BCAA's zijn belangrijke bouwstenen voor eiwitten. Ze worden vaak gebruikt als supplementen door atleten, bodybuilders en mensen die actief zijn in de fitnesswereld. Bij intense training is het belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen.  
 
Het is belangrijk op te merken dat hoewel BCAA's voordelen kunnen bieden voor mensen die actief zijn in de sport en fitness, de meeste mensen voldoende BCAA's binnenkrijgen via een uitgebalanceerd dieet dat voldoende eiwitbronnen bevat. Het gebruik van BCAA-supplementen moet worden afgewogen tegen individuele behoeften, doelen en mogelijke bijwerkingen, en het is altijd raadzaam om professioneel advies in te winnen voordat je begint met het nemen van supplementen.

Wat zijn aminozuren?

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en hebben verschillende functies in het lichaam. Het lichaam kan zelf 11 van de 20 aminozuren produceren, maar de overige negen aminozuren moeten via de voeding worden verkregen. Deze negen aminozuren worden essentiële aminozuren genoemd, waaronder ook de drie BCAA's. BCAA is behoord tot de semi essentiële aminozuren.  
Eiwitten zijn van essentieel belang voor ons lichaam, het zijn de bouwstenen van onze cellen en weefsels. Eiwitten dragen bij tot de instandhouding en groei van de spiermassa en de instandhouding van normale botten.

Waar zit BCAA in?

BCAA's komen van nature voor in voedingsmiddelen die eiwitten bevatten. Dit zijn zowel dierlijke als plantaardige producten. Hier zijn enkele voedingsmiddelen die rijk zijn aan BCAA's:

  • Vlees: Rood vlees, zoals rundvlees en lamsvlees, is een goede bron van BCAA's en bevat dierlijke eiwitten. Kip, kalkoen en andere gevogelte bevatten ook BCAA's, zij het in iets lagere hoeveelheden.
  • Vis: Vette vissoorten zoals zalm, tonijn en forel zijn rijk aan BCAA's. Andere vissoorten, zoals kabeljauw en heilbot, bevatten ook redelijke hoeveelheden BCAA's.
  • Zuivelproducten: Zuivelproducten zoals melk, yoghurt, kaas en kwark zijn goede bronnen van BCAA's. Wei-eiwit, dat wordt verkregen uit melk, is bijzonder hoog in BCAA's.
  • Eieren: Eieren zijn een complete eiwitbron en bevatten alle essentiële aminozuren, inclusief BCAA's. Het eigeel bevat iets meer BCAA's dan het eiwit.
  • Soja en sojaproducten: Sojabonen en producten zoals tofu en tempeh bevatten aanzienlijke hoeveelheden BCAA's. Ze zijn ook een goede bron van plantaardige eiwitten.
  • Peulvruchten: Linzen, zwarte bonen, kikkererwten en andere peulvruchten bevatten BCAA's, zij het in iets lagere concentraties dan dierlijke eiwitbronnen. Ze zijn ook rijk aan vezels en andere voedingsstoffen.
  • Noten en zaden: Amandelen, walnoten, pompoenpitten en chiazaad zijn voorbeelden van noten en zaden die BCAA's bevatten. Ze bieden ook gezonde vetten en andere voedingsstoffen. 
     

Voor wie zijn BCAA-supplementen geschikt? 

BCAA-supplementen worden vooral gebruikt door mensen met een actieve levensstijl, zoals sporters en bodybuilders, om de spiergroei en het spierherstel te ondersteunen. BCAA-supplementen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals poeders en capsules. Ook mensen die een caloriearm dieet volgen of zichzelf in een calorietekort bevinden, kunnen baat hebben bij het gebruik van BCAA-supplementen om te helpen voorkomen dat hun lichaam spierweefsel gaat afbreken voor energie. Het is echter belangrijk om te onthouden dat voedingssupplementen, waaronder BCAA's, niet bedoeld zijn om een gezonde en uitgebalanceerde voeding te vervangen. Het is dus altijd aan te raden om eerst je dieet en trainingsprogramma te optimaliseren voordat je begint met het gebruik van supplementen.

Waar worden BCAA-supplementen van gemaakt?

Veel BCAA-supplementen worden gemaakt van dierlijke bronnen, zoals rundvlees, varkensvlees of vis. Een uniek aspect van Mattisson BCAA-supplementen is dat ze afkomstig zijn van plantaardige bronnen en daarom geschikt zijn voor veganisten en vegetariërs. Bovendien hebben plantaardige BCAA-supplementen vaak het voordeel dat ze vrij zijn van lactose, gluten en andere allergenen. Het productieproces van BCAA-supplementen omvat meestal een proces van hydrolyse, filtratie en concentratie om de aminozuren te scheiden en te isoleren. Het resulterende poeder kan dan worden verwerkt tot capsules, tabletten, poeders of drankjes.

BCAA’s kopen?

Ben je opzoek naar de juiste BCAA-supplementen? Neem dan een kijkje in het assortiment van Mattisson. Wij bieden de aminozuren in capsules aan, maar ook in een BCAA-poeder vorm.