Edelgist

Edelgistvlokken zijn al langere tijd zeer geliefd onder veganisten en worden door steeds meer mensen ontdekt. Ze zijn vanwege de hartige smaak een ideale kaasvervanger.

Je gekozen filters:

Sesam

Lupine

Sulfiet

Melk/lactose

Selderij

Gluten

Biologisch

sort-descending

Wat is edelgist?

Edelgistvlokken zijn gemaakt van een eencellige schimmel. Dezelfde schimmel wordt ook gebruikt om bier, wijn en brood mee te maken, maar het verschil is dat edelgist is gedeactiveerd en dus niet kan rijzen. Edelgist groeit op, en voedt zich met melasse. De gist voedt zich tot een zachte substantie die wordt gedroogd en vermalen tot edelgistvlokken of edelgistpoeder. 


Hoe smaakt edelgist?

Edelgist heeft van nature een hartige, kaas-nootachtige smaak en wordt daarom vaak gebruikt als vegan kaasvervanger. Qua smaak en structuur lijkt edelgist het meest op parmezaanse kaas. 


Hoe gebruik je edelgist?

De meest eenvoudige manier om edelgist te verwerken in je maaltijd is door het rechtstreeks uit de bus over een saus, groenten, salade of ander gerecht te strooien. Je geeft zo een hartige kaassmaak aan je gerecht, zonder echte kaas te hoeven gebruiken.

Je kunt edelgistvlokken ook verwerken in sauzen, soepen en puree. Het verhitten van edelgistvlokken kan de voedingsstoffen kapot maken.