Adaptogenen

Adaptogenen

 

Adaptogenen zijn planten en kruiden die al eeuwenlang worden gebruikt in de Chinese geneeskunde en de Ayurveda. Ook in het Westen zijn ze tegenwoordig steeds meer in opkomst. Adaptogenen bezitten de eigenschap om ons fysiek en mentaal te helpen aanpassen aan stresssituaties. 

16 producten

Van hoog naar laag sorteren
 1. Biologisch Cordyceps poeder - 100 g
  Biologisch Cordyceps poeder - 100 g
  € 28,95
 2. Biologische Lion's Mane poeder - 100 g
  Biologische Lion's Mane poeder - 100 g
  € 21,95
 3. Biologische Ginseng 300mg - 120 capsules
  Biologische Ginseng 300mg - 120 capsules
  € 29,95
 4. Biologische Ashwagandha poeder - 200 g
  Biologische Ashwagandha poeder - 200 g
  € 16,95
 5. Biologische Maca Blend - rood, geel & zwart - 300 g
  Biologische Maca Blend - rood, geel & zwart - 300 g
  € 10,95
 6. Biologische Cordyceps 525mg - 60 capsules
  Biologische Cordyceps 525mg - 60 capsules
  € 18,95
 7. Biologische Lion's Mane 500 mg - 60 capsules
  Biologische Lion's Mane 500 mg - 60 capsules
  € 18,95
 8. Royal Jelly & Ginseng - 60 capsules
  Royal Jelly & Ginseng - 60 capsules
  € 18,95
 9. Biologische Maca 750mg - 90 capsules
  Biologische Maca 750mg - 90 capsules
  € 12,95
 10. Absolute Ashwagandha 450mg - 90 tabletten
  Absolute Ashwagandha 450mg - 90 tabletten
  € 19,95
 11. Rhodiola Extract 5% - 60 capsules
  Rhodiola Extract 5% - 60 capsules
  € 24,95
 12. Biologische Maca poeder
  Biologische Maca poeder
  Vanaf € 5,95
 13. Biologisch Adaptogeen complex tinctuur - 100 ml
  Biologisch Adaptogeen complex tinctuur - 100 ml
  € 24,95
 14. Biologisch Chaga Mushroom Poeder - 100 gram
  Biologisch Chaga Mushroom Poeder - 100 gram
  € 26,95
 15. Biologisch Chaga Extract 350mg - 60 capsules
  Biologisch Chaga Extract 350mg - 60 capsules
  € 19,95
 16. Biologisch Paddenstoelen Complex - 100 gram
  Biologisch Paddenstoelen Complex - 100 gram
  € 23,95

16 producten

Van hoog naar laag sorteren

Meer over Adaptogenen


Wat zijn adaptogenen?

Adaptogenen zijn niet-toxische planten die helpen om de balans in het lichaam te herstellen en daarmee onze fysieke en mentale weerbaarheid te versterken. De planten helpen het lichaam om zich aan te passen aan stressoren en daarmee de stressreactie te verminderen. Adaptogenen worden in Oosterse culturen al honderden, soms zelfs duizenden jaren gebruikt en in zijn ook in het Westen steeds meer in opkomst.


Wat zijn de voordelen van adaptogenen?

Adaptogenen bezitten het vermogen om zich aan te passen aan de behoeften van ons lichaam (to adapt). Ze kunnen zowel een stimulerende als kalmerende werking hebben. Zo zouden adaptogenen kunnen helpen om onze cellen stressbestendiger te maken, het immuunsysteem te versterken en onze hormonen te reguleren. 


Welke adaptogenen zijn er?

Er zijn een hoop planten en kruiden met een adaptogene werking. Hoewel alle adaptogenen de eigenschap hebben om ons te helpen weerstand te bieden aan fysieke en psychische stress, hebben deze planten en kruiden elk specifieke eigenschappen waarmee ze lichaam en geest ondersteunen. 


Chaga

Chaga is een paddenstoel die groeit op de stam van berkenbomen in koude klimaten. Chaga mushroom bevat diverse werkzame stoffen, waaronder vitamines, mineralen, fenolen, enzymen, antioxidanten, bèta-glucaan rijke polysachariden en actieve verbindingen zoals betulinezuur. Chaga wordt gezien als echte superfood en adaptogeen voor het bevorderen voor het immuunsysteem en een vitaal lichaam en geest.


Cordyceps

Cordyceps is een paddenstoel die zeer veel gebruikt wordt in de Chinese kruidengeneeskunde. Cordyceps heeft als adaptogeen een opwekkende en versterkende lichamelijke en geestelijke werking. Ook worden er aan deze paddenstoel ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen toegekend. 


Reishi

Reishi, ook wel de paddestoel van de onsterfelijkheid, is een schimmel met een hoge concentratie aan antioxidanten en vitamines. Reishi zou een lang en vitaal leven kunnen bevorderen, door als adaptogeen invloed een positieve invloed uit te oefenen op de bloedcirculatie, het immuunsysteem, de cholesterolspiegel en de psychologische functie.


Lion’s Mane

Lion’s Mane is een paddenstoel die bekend staat om de ondersteunende werking die deze kan hebben op de geest. Lion’s Mane wordt met name ingezet vanwege het vermogen om de hersenen een cognitieve boost te geven. Deze adaptogene paddenstoel is rijk aan mineralen en bevat polysachariden en antioxidanten. 


Ashwagandha

Ashwagandha (Indiase Ginseng) is een kruid met adaptogene eigenschappen.
Het kruid heeft een brede werking en draagt bij aan een lang en gezond leven. Als adaptogeen verhoogt Ashwagandha de weerstand tegen stress, ondersteunt het het energieniveau, het uithoudingsvermogen*, de gezondheid van vrouwelijke voortplantingsorganen* en de seksuele functie van mannen*. 


Maca

Maca is een knolgewas en wordt ook wel de ‘Ginseng van de Andes’ en ‘Mood food’ genoemd. Maca staat vooral bekend om zijn effecten op ons voortplantingsstelsel, maar net als andere adaptogenen wordt deze plant ook gebruikt voor meer energie en tegen stress.


Rhodiola rosea (rozenwortel)

Rhodiola or Rozenwortel extract is afkomstig van de wortels van een vetplant die tot de adaptogenen familie behoort. Rhodiola wordt gebruikt om het aanpassingsvermogen tegen mentale stress te bevorderen. Ook zou de plant een gunstige invloed kunnen hebben op de slaapfunctie*, kan het helpen om de geest helder te houden* en ondersteuning bieden aan het zenuwstelsel*. 


Hoe gebruik je adaptogenen?

De werking van paddenstoelen en kruiden kan erg krachten zijn. Daarom wordt het aangeraden om de dosis langzaam op te bouwen. Voor het beste resultaat wordt geadviseerd om adaptogenen minstens een aantal maanden te gebruiken.

Adaptogenen in poedervorm zijn eenvoudig toe te voegen aan het voedingspatroon. Ze hebben van nature een aardse, kruidige smaak. Meng bijvoorbeeld door de yoghurt, een sap of smoothie of in een koffie of latte. Je kunt adaptogenen ook eenvoudig innemen in capsule- of tabletvorm. 


Adaptogenen kopen?

Mattisson heeft een ruim assortiment aan adaptogenen in poeder-, capsule- en tablet vorm. Je kunt in onze webshop onder meer terecht voor maca, ashwagandha, Lion’s Mane en Rhodiola. Lees meer over welke adaptogenen je het beste kunt kiezen.

*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.