Zoetstoffen

Hoe lekker suiker ook is, het zit vol met calorieën en bevat geen vitamines of andere voedingsstoffen. Wie van zoet houdt, kan beter kiezen voor een natuurlijke suikervervanger. Een gezonde zoetstof is laag glycemisch en bevat goede voedingsstoffen. In ons assortiment vind je zoetstoffen als Stevia, Lucuma, Kokosbloesemsuiker, Erythritol en Xylitol.

10 producten

Van hoog naar laag sorteren

10 producten

Van hoog naar laag sorteren

Meer over Zoetstoffen

 

Wat zijn zoetstoffen?

Zoetstoffen zijn stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om ze zoeter te maken. Zoetstoffen worden vaak gebruikt ter vervanging van suiker en kunnen natuurlijk of synthetisch zijn. Zoetstoffen bevatten minder calorieën dan suiker. Er wordt onderscheid gemaakt tussen intensieve zoetstoffen en polyolen (niet-intensieve zoetstoffen). 

 

Gezonde suikervervangers

Wil je je gerechten of dranken wat zoeter maken, gebruik dan natuurlijke zoetstoffen. Bij voeding met een hoge glycemische waarde piekt de bloedsuikerspiegel sterk en krijg je een minder verzadigd gevoel. Een gezonde en veilige suikervervanger is laag glycemisch en bevat behalve natuurlijke zoetstoffen ook andere voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Hieronder vind je een paar voorbeelden van natuurlijke suikervervangers. 

 

Palmsuiker

Palmsuiker, ook vaak kokosnootsuiker genoemd, wordt gemaakt van kokosnoot nectar. Palmsuiker is een goede vervanger voor alles waarbij je normaalgesproken geraffineerde suiker zou gebruiken. Palmsuiker heeft een karamelachtige smaak.

 

Stevia

Stevia is een natuurlijke zoetstof, gemaakt van de Steviaplant. Stevia heeft een glycemische index van 0 en veroorzaakt daardoor geen stijging in de bloedsuikerspiegel. Stevia heeft een hogere zoetkracht dan suiker.

 

Erythritol

Erythritol is een natuurlijke polyol die geproduceerd is middels natuurlijke fermentatie en heeft ongeveer 70% van de zoetkracht van gewone suiker. Erythritol is een ideale vervanger van riet- en bietsuiker en bevat geen calorieën. De glycemische index van erythritol is 0.

 

Yaconsiroop

De Yaconwortel is een knolgewas uit Peru. Yacon heeft van nature een zoete smaak en smaakt licht naar appel en karamel. Yacon siroop heeft een lage glycemische waarde en bevat weinig calorieën.

 

Lucuma

De Lucuma vrucht heeft van nature een vanille-kaneelachtige smaak, is rijk aan de vitamine A precursor betàcaroteen en vitamine B1 en B2. Lucuma is een ideale suikervervanger in smoothies en bakgerechten.