Bone Broth

Bone Broth

Bottenbouillon wordt al eeuwenlang gebruikt. Het wordt bijvoorbeeld vaak aan zieke mensen gegeven om aan te sterken. Bij het maken van bottenbouillon, ofwel bone broth, komen er namelijk een hoop belangrijke voedingsstoffen vrij. Daarnaast heeft bottenbouillon een aangename, hartige smaak en is het een ideale basis voor soepen of sauzen.

7 producten

Van hoog naar laag sorteren

7 producten

Van hoog naar laag sorteren

Meer over Bone Broth

 

Wat is bone broth?

Bone broth is een bouillon die wordt gemaakt door de botten van dieren zoals runderen of kippen voor een lange periode te koken. Tijdens dit proces trekken de voedingsstoffen uit deze botten in de kookvloeistof en ontstaat er een voedzame bottenbouillon die rijk is aan vitamines, mineralen en collageen. Des te langer de botten worden gekookt, des te voedzamer de bone broth wordt. 

 

Waarom is bone broth gezond?

Bij het maken van bone broth komen er allerlei voedingsstoffen vrij die een positieve invloed hebben op de gezondheid. Het is niet zonder reden dat bottenbouillon vaak aan zieke mensen wordt gegeven om aan te sterken.

 

Collageen in bone broth

Een belangrijk voordeel van bottenbouillon is dat het rijk is aan collageen, het belangrijkste eiwit in onze bindweefsels. Doordat bone broth langzaam wordt verhit, wordt de collageen omgezet in een vorm die makkelijk kan worden opgenomen in het lichaam.

 

Vitamines en mineralen in bone broth

Bottenbouillon bevat een minder hoog collageen gehalte dan collageen poeder, maar bevat in tegenstelling tot puur collageen poeder wel aantal andere voordelen. Behalve collageen komen er namelijk ook een hoop vitamines en mineralen voor in bone broth. Een paar voorbeelden zijn magnesium, ijzer, zink en vitamine A, C en K. 

 

Aminozuren in bone broth

Ook is bottenbouillon een rijke bron van diverse aminozuren. Alle eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren en deze hebben daardoor een belangrijke functie bij het vormen en het herstellen van lichaamsweefsels. 

 

Wat is het verschil tussen gewone bouillon en bone broth?

Niet iedereen heeft zin en tijd om zelf bone broth te maken. Daarom kiezen veel mensen ervoor om bouillonblokjes of kant en klare bouillon toe te voegen aan gerechten. Het nadeel hiervan is dat hier vaak allerlei kunstmatige smaakversterkers aan worden toegevoegd. Je profiteert op die manier dus wel van een lekkere smaak, maar niet van de gezondheidsvoordelen die echte bottenbouillon met zich meebrengt. 

 

Wat is het verschil tussen bouillon en fond?

Een fond is eigenlijk hetzelfde als bouillon, maar dan sterk gereduceerd. Door de bouillon verder in te laten koken ontstaat een fond die dikker (meer gelatine), donkerder van kleur en voller van smaak is. Wij verkopen 4 verschillende bone broth fonds. 

 

Hoe gebruik je bone broth?

Bottenbouillon is ideaal om te gebruiken als basis voor soepen en sauzen. Vergeleken met een bouillonblokje heeft bone broth van zichzelf een wat vlakke smaak. Om het als bouillon te drinken is het daarom aan te raden om de bone broth op smaak te brengen met wat kruiden. 

Onze kant-en-klare bone broths zijn fonds en dus een stuk dikker dan normale bouillon. Om deze broths als bouillon te gebruiken moet er nog wat water aan worden toegevoegd. 

 

Bone broth kopen?

Als je wilt profiteren van de voordelen van bone broth zonder urenlang botten te hoeven koken, kun je kiezen voor een kant-en-klare fond of bone broth poeder (gedehydrateerde bottenbouillon). Onze bone broths worden eveneens getrokken uit vlezige botten en bevatten dezelfde voordelen als zelfgemaakte bottenbouillon, maar zijn klaar in een handomdraai! 

Kies voor biologische runder bone broth of kippen broth of ga voor één van de vier kant-en-klare bone broth fonds, zoals vissen of kalfsfond.