Edelgist

Edelgist

Edelgistvlokken zijn al langere tijd zeer geliefd onder veganisten en worden door steeds meer mensen ontdekt. Ze zijn vanwege de hartige smaak niet alleen een ideale kaasvervanger, ze zitten ook nog eens boordevol goede voedingsstoffen. 

4 producten

Van hoog naar laag sorteren
 1. Biologische Edelgistvlokken met Vitamine B - 200 g
  Biologische Edelgistvlokken met Vitamine B - 200 g
  € 13,95
 2. Edelgistvlokken met Vitamine B - 200 g
  Edelgistvlokken met Vitamine B - 200 g
  € 8,95
 3. Edelgistvlokken - Vitamine B12 & Zink - 200 g
  Edelgistvlokken - Vitamine B12 & Zink - 200 g
  € 12,95
 4. Biologische Edelgistvlokken met Vitamine B - 60 g
  Biologische Edelgistvlokken met Vitamine B - 60 g
  € 5,95

4 producten

Van hoog naar laag sorteren

Meer over Edelgist

 

Wat is edelgist?

Edelgistvlokken zijn gemaakt van een eencellige schimmel. Dezelfde schimmel wordt ook gebruikt om bier, wijn en brood mee te maken, maar het verschil is dat edelgist is gedeactiveerd en dus niet kan rijzen. Edelgist groeit op, en voedt zich met melasse. De gist voedt zich tot een zachte substantie die wordt gedroogd en vermalen tot edelgistvlokken of edelgistpoeder. 


Waarom is edelgist gezond?

Edelgist bevat van nature veel voedingsstoffen, wat het een gezonde toevoeging maakt aan de maaltijd. Edelgist is rijk aan plantaardige eiwitten, wat ze geschikt maakt als aanvulling op een plantaardig dieet. Edelgist is verder rijk aan vezels en is een bron van diverse B vitamines, zoals vitamine B5 en vitamine B11. Omdat edelgist een gedroogde, inactieve gist is, is het een ideaal product om te gebruiken in een gistvrij dieet.


Hoe smaakt edelgist?

Edelgist heeft van nature een hartige, kaas-nootachtige smaak en wordt daarom vaak gebruikt als vegan kaasvervanger. Qua smaak en structuur lijkt edelgist het meest op parmezaanse kaas. 


Hoe gebruik je edelgist?

De meest eenvoudige manier om edelgist te verwerken in je maaltijd is door het rechtstreeks uit de bus over een saus, groenten, salade of ander gerecht te strooien. Je geeft zo een hartige kaassmaak aan je gerecht, zonder echte kaas te hoeven gebruiken.

Je kunt edelgistvlokken ook verwerken in sauzen, soepen en puree. Als je optimaal gebruik wilt maken van de gezondheidsvoordelen van edelgist, is het aan te raden om de edelgistvlokken pas op het einde door het gerecht heen te roeren. Het verhitten van edelgistvlokken kan de voedingsstoffen kapot maken. 


Edelgist kopen?

Bij Mattisson vind je diverse varianten edelgist, waaronder biologische edelgistvlokken met vitamine B en edelgistvlokken met vitamine B12 en zink. Ook verkopen we edelgist proteïne