B vitamines

Vitamine B bestaat uit acht in wateroplosbare vitaminen die belangrijke functies hebben in het lichaam, waaronder bij het metabolisme, de energieproductie en een gezond zenuwstelsel. Elke B vitamine heeft een unieke functie, maar ze werken samen om het lichaam te helpen. Vitamine B is te vinden in vlees, gevogelte, vis, zuivelproducten, volle granen en bladgroenten.

8 producten

Van hoog naar laag sorteren
 1. Actief foliumzuur - vitamine B11 - 60 capsules
  Actief foliumzuur - vitamine B11 - 60 capsules
  € 12,95
 2. Biotine - Vitamine B8 - 1000mcg - 60 tabletten
  Biotine - Vitamine B8 - 1000mcg - 60 tabletten
  € 11,95
 3. Vitamine B12 - 5000 mcg - 60 zuigtabletten
  Vitamine B12 - 5000 mcg - 60 zuigtabletten
  € 14,95
 4. Vitamine B12 - 1000 mcg - 60 zuigtabletten
  Vitamine B12 - 1000 mcg - 60 zuigtabletten
  € 12,95
 5. 5-HTP met Vitamine B1 & B6 - 200mg - 60 capsules
  5-HTP met Vitamine B1 & B6 - 200mg - 60 capsules
  € 24,95
 6. Magnesium Tauraat capsules - Met vitamine B6
  Magnesium Tauraat capsules - Met vitamine B6
  Vanaf € 14,95
 7. Liposomaal Multivitamine - 30 capsules
  Liposomaal Multivitamine - 30 capsules
  € 24,95
 8. Vegan Multi 50+ - 60 capsules
  Vegan Multi 50+ - 60 capsules
  € 29,95

8 producten

Van hoog naar laag sorteren

Meer over B vitamines

 

Wat is vitamine B? 

Vitamine B verwijst naar een groep in wateroplosbare vitaminen die essentiële functies hebben in verschillende lichaamsprocessen, zoals metabolisme, energieproductie en het behoud van een gezond zenuwstelsel. Er zijn acht B-vitaminen, namelijk Thiamine (B1), Riboflavine (B2), Niacine (B3), Pantotheenzuur (B5), Pyridoxine (B6), Biotine (B7), Foliumzuur of Folaat (B9), Cobalamine (B12).   

Waar zit Vitamine B in? 

Vitamine B zit in verschillende voedingstoffen. Vlees en dan voornamelijk lever bevat veel vitamine B, maar ook vis en schelpdieren, gevogelte, eieren, melkproducten, peulvruchten, bladgroenten, zaden en ontbijtgranen bevatten B vitamines.  

Waar is Vitamine B goed voor?

Vitamine B draagt bij aan de instandhouding van normaal haar en huid. Elke vitamine B heeft een unieke functie in het lichaam, maar ze werken vaak samen om het lichaam te helpen. Er zijn verschillende functies van Vitamine B:

 • Vitamine B helpt energie vrij te maken uit voedsel. 
 • Draagt bij aan een normale bloedvorming.
 • Houdt je haar sterk
 • Helpt bij de verzorging van de huid van binnenuit
 • Draagt bij aan een normale stofwisseling van koolhydraten, vet en eiwitten 
 • Draagt bij tot een normale psychologische functie
 • Is goed voor de slijmvliezen
 • Heeft een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel
 • Draagt bij aan het normale functioneren van het immuunsysteem
 • Helpt bij vermoeidheid
 • Heeft een anti-oxidatieve werking 

Niet alle functies gelden voor ieder Vitamine B supplement.   

Wat is vitamine B complex? 

Vitamine B-complex is een groep van in wateroplosbare vitaminen die essentieel zijn voor een goede gezondheid en een optimale werking van het menselijk lichaam. De groep bestaat uit acht verschillende B-vitaminen, namelijk B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (niacine), B5 (pantotheenzuur), B6 (pyridoxine), B7 (biotine), B9 (foliumzuur) en B12 (cobalamine). Vitamine B-complex wordt vaak gebruikt als supplement om de algehele gezondheid te ondersteunen en te verbeteren.  Elke B-vitamine heeft een unieke functie in het lichaam. Zo activeert thiamine bijvoorbeeld de natuurlijke energie in het lichaam en ondersteunt het de normale werking van het zenuwstelsel, andere B-vitaminen, zoals riboflavine en niacine, helpen bij het gezond houden van de huid.  

Wat zijn de voordelen van een vitamine B supplement? 

Bij een tekort aan vitamine B kan een supplement soms goed van pas komen. Als je de vitamine niet genoeg binnenkrijgt via voeding kan een supplement een goede ondersteuning bieden. Op deze manier krijg je voldoende vitamine B binnen.

Moet ik kiezen voor vitamine B capsules of een zuigtablet?

De keuze voor het gebruiken van vitamine B capsules of zuigtabletten is afhankelijk van persoonlijke voorkeur. De capsules zijn gemakkelijk in te nemen met een glas water of sap. Bekijk voor gebruik altijd eerst de dagelijkse aanbevolen dosering. Een zuigtablet kan direct worden ingenomen of kan worden opgelost in een glas water. Wacht even tot het tablet volledig is opgelost en drink het glas meteen leeg.  

Hoeveel vitamine B per dag?

Er zijn verschillende soorten b vitaminen. Zo is er voor elke B vitamine een aan aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH).  

 • Vitamine B1 (Thiamine): Voor volwassenen is ongeveer 1,1 tot 1,2 milligram per dag.
 • Vitamine B2 (Riboflavine): Voor volwassenen is ongeveer 1,3 tot 1,6 milligram per dag.
 • Vitamine B3 (Niacine): Voor volwassenen varieert tussen 14 en 16 milligram per dag, afhankelijk van geslacht en leeftijd.  
 • Vitamine B5 (Pantotheenzuur): Er is geen vastgestelde dagelijkse dosering voor vitamine B5, maar de gemiddelde inname wordt geschat op 5 milligram per dag.
 • Vitamine B6 (Pyridoxine): Voor volwassenen is ongeveer 1,3 tot 2 milligram per dag.
 • Vitamine B7 (Biotine): Er is geen vastgestelde aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, maar typische inname wordt geschat op ongeveer 30 tot 100 microgram per dag.
 • Vitamine B9 (Foliumzuur): Voor volwassenen is ongeveer 400 microgram per dag. Voor zwangere vrouwen is de dosering verhoogd naar 600 microgram per dag.
 • Vitamine B12 (Cobalamine): Voor volwassenen is ongeveer 2,4 microgram per dag.

Vitamine B kopen? 

Heb je behoefte aan extra B vitamines? Mattisson heeft een breed assortiment aan vitamine B supplementen. We verkopen onder andere vitamine B12, actief foliumzuur (vitamine B9 en B11), biotine en diverse supplementen waar B vitamines, zoals B6, aan toegevoegd zijn.