Lactoferrine

Lactoferrine

Lactoferrine is een natuurlijk eiwit dat behoort tot de transferrine-familie en voorkomt in lichaamsvloeistoffen zoals moedermelk, speeksel en tranen. Het speelt een rol in het immuunsysteem en heeft diverse gezondheidsvoordelen. 

3 producten

Van hoog naar laag sorteren
 1. Lactoferrine 95% 500 mg - 30 capsules
  Lactoferrine 95% 500 mg - 30 capsules
  € 42,95
 2. Lactoferrine 95% 500 mg - 60 capsules
  Lactoferrine 95% 500 mg - 60 capsules
  € 74,95
 3. Lactoferrine 95% - 300 mg
  Lactoferrine 95% - 300 mg
  Vanaf € 34,95

3 producten

Van hoog naar laag sorteren

Meer over Lactoferrine

Wat is lactoferrine?

Lactoferrine is een natuurlijk voorkomend eiwit dat behoort tot de transferrine-familie. Het is aanwezig in verschillende lichaamsvloeistoffen, zoals moedermelk, speeksel, traanvocht en andere lichaamssappen. Lactoferrine speelt een belangrijke rol in het immuunsysteem en heeft diverse gezondheidsvoordelen.

Wat doet lactoferrine in het lichaam?

Lactoferrine ondersteunt verschillende processen in het lichaam. Het voedingssupplement bestaat uit een aantal belangrijke stoffen, zoals eiwitten, koolhydraten en peptiden. Lees hieronder wat deze stoffen in het lichaam doen.  

Waar bestaat lactoferrine uit?

Lactoferrine is een glycoproteïne, wat betekent dat het bestaat uit een combinatie van eiwitten en koolhydraten. Het heeft een complexe structuur en bevat verschillende functionele componenten. Enkele belangrijke stoffen die in lactoferrine voorkomen, zijn:

 • Eiwitten: Lactoferrine bestaat hoofdzakelijk uit eiwitten. Het bevat aminozuren, de bouwstenen van eiwitten, die cruciaal zijn voor verschillende fysiologische processen in het lichaam.
 • IJzerbindend vermogen: Een van de belangrijkste eigenschappen van lactoferrine is zijn vermogen om ijzer te binden. Lactoferrine kan ijzerionen in het lichaam binden en transporteren.
 • Koolhydraten: Lactoferrine bevat ook koolhydraten, zoals glucose en galactose. Deze koolhydraten kunnen bijdragen aan de stabiliteit en functie van lactoferrine.
 • Peptiden: Lactoferrine bevat verschillende peptiden, die korte ketens van aminozuren zijn. Sommige van deze peptiden hebben antimicrobiële eigenschappen.  
 • Bioactieve fragmenten: Lactoferrine kan worden afgebroken tot kleinere fragmenten met bioactieve eigenschappen. Deze fragmenten kunnen verschillende fysiologische functies hebben.  

Het exacte gehalte en de verhoudingen van deze stoffen kunnen variëren afhankelijk van de bron en zuiverheid van de lactoferrine. Het is belangrijk op te merken dat lactoferrinesupplementen vaak gezuiverd en gestandaardiseerd worden om een consistente kwaliteit en concentratie van lactoferrine te waarborgen. Raadpleeg altijd de productinformatie van specifieke lactoferrinesupplementen voor gedetailleerde informatie over de samenstelling.

Waar zit lactoferrine in?

Lactoferrine komt van nature voor in verschillende bronnen, met name in moedermelk en colostrum (eerste melk na de geboorte). Het is een van de belangrijkste eiwitten in moedermelk en speelt een cruciale rol bij de bescherming en voeding van pasgeboren baby's. Naast moedermelk kan lactoferrine ook worden gevonden in andere lichaamsvloeistoffen, zoals speeksel, tranen, nasale afscheidingen en cervicaal slijm. De concentratie van lactoferrine in deze vloeistoffen kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals leeftijd, gezondheidstoestand en hormonale veranderingen.  
Daarnaast komt lactoferrine voornamelijk voor in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong. Hier zijn enkele voorbeelden van voedingsmiddelen die lactoferrine bevatten:

 • Zuivelproducten: Lactoferrine kan voorkomen in zuivelproducten, zoals melk, kaas, yoghurt en wei-eiwit. De concentratie van lactoferrine in zuivelproducten kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de verwerkingsmethode.
 • Vlees en gevogelte: Rood vlees, zoals rundvlees en lamsvlees, bevat lactoferrine. Ook gevogelte, zoals kip en kalkoen, kan lactoferrine bevatten, zij het in kleinere hoeveelheden.
 • Eieren: Eieren zijn een bron van lactoferrine, vooral in het eigeel. Het is echter belangrijk op te merken dat het lactoferrinegehalte in eieren relatief laag is in vergelijking met moedermelk en zuivelproducten.
 • Zeevruchten: Sommige zeevruchten, zoals schelpdieren en vis, kunnen lactoferrine bevatten, zij het in lagere concentraties dan zuivelproducten en vlees.

Het is belangrijk op te merken dat de concentratie van lactoferrine in voedingsmiddelen kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de bron, het dieet van het dier en de verwerkingsmethoden.  

Een tekort aan lactoferrine?

Je lichaam maakt zelf lactoferrine aan, maar kan in bepaalde omstandigheden wel wat extra gebruiken. Bij het consumeren van bewerkte voeding is er een kans dat dit een negatieve invloed heeft op de voorraad van lactoferrine. Ook regelmatige stress en weinig beweging kunnen van invloed zijn op de menselijke voorraad van lactoferrine.

Wat zijn de bijwerkingen van lactoferrine?

Lactoferrine wordt over het algemeen beschouwd als een veilig product. Hoewel bijwerkingen zeldzaam zijn, bestaat er altijd een mogelijkheid dat iemand een reactie ervaart, zoals bij elk ander supplement. Enkele mogelijke bijwerkingen van lactoferrine kunnen zijn: maagklachten, allergische reactie en interacties met andere medicijnen.  

Hoe gebruik je lactoferrine?

Bij Mattisson bieden we lactoferrine aan in capsule vorm. De capsules zijn gemakkelijk in te nemen met een glas water of sap. Bekijk voor gebruik altijd eerst goed het etiket en de aanbevolen dagelijkse dosering.  

Hoeveel lactoferrine per dag?

Er is geen specifieke aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld voor lactoferrine, aangezien het geen essentiële voedingsstof is. Lactoferrine is een bioactieve stof die van nature in het lichaam voorkomt en ook in sommige voedingsmiddelen en supplementen aanwezig kan zijn. Als het gaat om het nemen van lactoferrinesupplementen, kan de aanbevolen dosering variëren afhankelijk van het specifieke product en het doel van gebruik. Het is altijd raadzaam om de instructies op de verpakking te volgen of advies in te winnen bij een zorgverlener of diëtist.

Mattisson lactoferrine capsules

Mattisson lactoferrine is 95% zuiver en zit verpakt in maagzuurresistente capsules die pas openen in de darmen. Hiermee garanderen we het behoud van de werkzaamheid. Dit product is vrij van LPS (lip polysacharide). LPS is een stof die van nature in lactoferrine voorkomt, maar de werking van het eiwit vermindert.  

Lactoferrine kopen?

Bij Mattisson bieden we een supplement aan met 300 mg lactoferrine per capsule, maar ook van 500 mg lactoferrine per capsule. Mocht je een zwaardere behoefte hebben dan kan je voor de 500 mg variant kiezen.