Vitamine B12

Vitamine B12

Als je weinig of geen dierlijke producten eet, ouder bent of veel stress ervaart, loop je risico op een vitamine B12 tekort. Een vitamine B12 supplement helpt om een B12 tekort en bijbehorende klachten te voorkomen. 

4 producten

Van hoog naar laag sorteren
 1. Vitamine B12 - 1000 mcg - 60 zuigtabletten
  Vitamine B12 - 1000 mcg - 60 zuigtabletten
  € 12,95
 2. Vitamine B12 - 5000 mcg - 60 zuigtabletten
  Vitamine B12 - 5000 mcg - 60 zuigtabletten
  € 16,95
 3. Liposomaal Multivitamine - 30 capsules
  Liposomaal Multivitamine - 30 capsules
  € 24,95
 4. Vegan Multi 50+ - 60 capsules
  Vegan Multi 50+ - 60 capsules
  € 29,95

4 producten

Van hoog naar laag sorteren

Meer over Vitamine B12

Wat is Vitamine B12?

Vitamine B12, ook wel cobalamine, is één van de vele B vitamines. Vitamine B12 zit van nature in dierlijke producten, zoals vlees, vis, eieren en melk(producten). Vitamine B12 is een wateroplosbare vitamine, maar het verschil met andere wateroplosbare vitamines is dat het lichaam B12 kan opslaan als reservevoorraad. Wanneer je te weinig B12 binnenkrijgt uit voeding, zal het lichaam eerst de voorraad opmaken.

 

Waar is Vitamine B12 goed voor?

Vitamine B12 speelt een rol bij veel verschillende lichaamsprocessen. Zo draagt vitamine B12 bij tot de normale werking van het zenuwstelsel, speelt het een rol in het celdelingsproces, draagt het bij tot een normale psychologische functie en helpt het bij vermoeidheid. Een tekort aan vitamine B12 kan voor uiteenlopende klachten zorgen.

 

Wat doet vitamine B12 met je lichaam?

Vitamine B12 heeft verschillende voordelen voor het lichaam. Zo kan suppletie, wanneer er niet voldoende vitamine uit voeding binnen komt, een ondersteuning bieden. Een te kort aan vitamine B12 kan leiden tot verschillende klachten, bekijk ze hieronder.  

 

Vitamine B12 te kort?

Er zal bij de meeste mensen niet zo snel een B12 tekort ontstaan, maar bepaalde groepen hebben hier wel een vergrote kans op. Als je een (grotendeels) plantaardig dieet volgt is er een verhoogd risico op een B12 tekort. Ook ouderen lopen risico op een tekort aan vitamine B12, wat meestal wordt veroorzaakt door een verminderde opname van de vitamine. Een drukke levensstijl of een langdurig verhoogd stressniveau kunnen er daarnaast voor zorgen dat de B12 reserves sneller worden gebruikt. Voor deze groepen mensen is het aan te raden om een vitamine B12 supplement te slikken.

 

Vitamine B12 in je voeding

Vitamine B12 komt natuurlijk niet alleen voor in een voedingssupplement, maar ook in voedingsmiddelen. Zo komt de vitamine voor in rundvlees, kip, varkensvlees, vis (zalm, forel, makreel en tonijn), schelpdieren (mosselen, krab en garnalen). Ook in zuivelproducten zoals melk, yoghurt en kaas. Sommige ontbijtgranen, sojamelk en andere plantaardige melk vervangers zijn verrijkt met vitamine B12.  

 

Waarom kiezen voor B12 zuigtabletten?

De keuze voor zuigtabletten ligt volledig aan de persoonlijk voorkeur. De zuigtabletten zijn op te lossen in een glas water en op deze manier zijn de actieve stoffen makkelijker door het lichaam op te nemen. Geen problemen met het drinken van opgelost supplement? Kies voor de zuigtabletten.  

 

Hoeveel vitamine B12 per dag?

De aanbevolen dagelijkse dosering voor vitamine B12 is afhankelijk van leeftijd, geslacht en levensfase. Algemene richtlijnen zijn: 
Voor volwassenen 2,4 microgram per dag (geldt voor mannen en vrouwen)
Voor zwangere vrouwen 2,6 microgram

 

Vitamine B12 kopen?

Voor een Vitamine B12 supplement ben je bij Mattisson aan het juiste adres. Kies voor hoogwaardige vitamine B12 zuigtabletten 1000 microgram of 5000 microgram