Zink

Zink is een essentieel sporenelement dat het lichaam niet zelf kan produceren of opslaan en daarom uit voeding moet worden verkregen. Het is belangrijk voor verschillende lichaamsfuncties. Zink is te vinden in voedingsmiddelen zoals schaaldieren, rood vlees, gevogelte, bonen, noten en zuivelproducten. Zinkgluconaat is een organische vorm van zink die beter door het lichaam wordt opgenomen dan anorganische vormen zoals zinkoxide of zinksulfaat. 

4 producten

Van hoog naar laag sorteren
 1. Zink Gluconaat 25 mg - 60 tabletten
  Zink Gluconaat 25 mg - 60 tabletten
  € 8,95
 2. Zink Methionine 15mg - 90 capsules
  Zink Methionine 15mg - 90 capsules
  € 12,95
 3. GABA 1000 mg - 60 tabletten
  GABA 1000 mg - 60 tabletten
  € 19,95
 4. Calcium, Magnesium & Zink - 90 tabletten
  Calcium, Magnesium & Zink - 90 tabletten
  € 14,95

4 producten

Van hoog naar laag sorteren

Meer over Zink

 

Wat is zink? 

Zink behoort tot de meest voorkomende sporenelementen in het lichaam en is essentieel voor de gezondheid. Het wordt aangetroffen in de botten, spieren, lever, nieren en huid. Het lichaam kan zelf geen zink aanmaken of opslaan en moet dit sporenmineraal daarom voldoende binnenkrijgen uit voeding. Je kunt de meeste zink halen uit schaal- en schelpdieren, aangezien de opname uit dierlijke voeding beter is. Graan en peulvruchten bevatten ook zink, maar de fytaten die voorkomen in deze voeding verlagen de opneembaarheid. 


Waar zit zink in?

Er zijn verschillende soorten voedingsmiddelen die zink bevatten, waaronder:

 • Rood vlees (zoals rundvlees en lamsvlees)
 • Vis en schaaldieren (zoals oesters, krab en garnalen)
 • Gevogelte (zoals kalkoen en kip) 
 • Bonen en peulvruchten (zoals linzen en kikkererwten)
 • Noten en zaden (zoals pompoenpitten en cashewnoten)
 • Zuivelproducten (zoals kaas en yoghurt)
 • Havermout en volkorenproducten

Het is belangrijk om een gevarieerd dieet te hebben dat rijk is aan verschillende voedingsstoffen, inclusief zink. 

 

Waar is zink goed voor? 

Zink is onderdeel van een groot aantal enzymen die betrokken zijn bij de stofwisseling.

 • Zink is onder meer ondersteunend voor de opbouw van eiwitten en de groei en ontwikkeling van weefsel.
 • Zink ondersteunt de botten 
 • Draagt bij aan een normale celdeling
 • Een normaal geheugen
 • Een normale hormoonhuishouding 
 • Een normale werking van het immuunsysteem 
 • Een normale metabolisatie van koolhydraten, eiwitten en vetten 
 • Helpt bij het opbouwen van lichaamseiwitten
 • Om scherp te blijven zien 
 • Het gezond houden van de huid, haar en nagels. 

Heb ik een zinktekort? 

Voor mannen geld een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 9 milligram zink en voor vrouwen is dit 7 milligram. Toch kan de werkelijke zinkbehoefte sterk variëren, afhankelijk van factoren als leeftijd, geslacht, chronische aandoeningen, sport, zwangerschap of medicijnen. Deze factoren hebben namelijk invloed op de zinkbehoefte (verhoogd bij veganisme, zwangerschap, diabetes, roken of chronische stress), zinkopname (verlaagd bij spijsverteringsproblemen) of zinkuitscheiding (verhoogd bij nierziekten, hartfalen of alcoholisme).   
 

Symptomen van een zinktekort kunnen zijn

Haaruitval, vermindering van reuk en smaak, witte vlekken op de nagels, slechte wondgenezing, verminderde afweer tegen infecties en nachtblindheid. 
Deze symptomen komen niet voor bij een normale voeding. 

 

Zink supplementen 

Als je opzoek gaat naar een zink supplement, kom je er al snel achter dat er veel verschillende soorten en vormen beschikbaar zijn van dit populaire sporenelement. De verschillende benamingen zeggen iets over de stof waar zink mee gecombineerd is. Een pure vorm van zink is niet opneembaar voor het lichaam en een binding met een andere stof is daarom noodzakelijk. Idealiter is dit een organische stof, aangezien een niet-natuurlijke binding de opname belemmert. 
 

Wat is zinkgluconaat? 

Zinkgluconaat is gebonden aan gluconzuur, een stof die het lichaam zelf ook maakt van glucose. Deze organische binding zorgt ervoor dat het zink beter wordt opgenomen dan het geval is bij anorganisch gebonden zinkzouten zoals zinkoxide en zinksulfaat. 
 

Wanneer zink innemen?  

Het aanbevolen gebruik van de supplementen is 1 maal daags een capsule tijdens/ na een maaltijd of 1 maal daags 10 ml innemen met sap of water. De aanbevolen dosering niet overschrijden. Een gezonde levensstijl is belangrijk, evenals een gevarieerde en evenwichtige voeding. Voedingssupplementen zijn hier geen vervanging voor. 

 

Zink supplement kopen? 

Heeft u behoefte aan supplementen bij ondersteuning van voldoende Zink in het lichaam? Mattisson biedt u verschillende supplementen. In het assortiment hebben we liposomaal zink met vitamine C, Liposomaal immuun en zink gluconaat.