IJzer

IJzer

IJzer is een essentieel mineraal dat een belangrijke rol speelt bij het transport van zuurstof door het lichaam en bij de productie van rode bloedcellen. IJzer komt voor in voedingsmiddelen zoals vlees, vis, gevogelte, bonen, linzen en bladgroenten maar kan ook worden ingenomen in de vorm van een ijzer supplement. Een ijzertekort kan leiden tot bloedarmoede met symptomen als vermoeidheid en kortademigheid.

2 producten

Van hoog naar laag sorteren
 1. Ferro Vloeibaar IJzer
  Ferro Vloeibaar IJzer
  Vanaf € 16,95
 2. IJzerbisglycinaat 28mg - 90 capsules
  IJzerbisglycinaat 28mg - 90 capsules
  € 14,95

2 producten

Van hoog naar laag sorteren

Meer over IJzer


Wat is ijzer?

IJzer is een mineraal dat essentieel is voor het menselijk lichaam. Het speelt een belangrijke rol bij de productie van hemoglobine, een eiwit dat zuurstof door het lichaam transporteert. IJzer is ook betrokken bij de vorming van myoglobine, een eiwit dat zuurstof opslaat in spiercellen, en bij de productie van enzymen die betrokken zijn bij het energiemetabolisme.


Waar zit ijzer in?

IJzer komt voor in verschillende vormen, waaronder heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer komt voor in dierlijke producten zoals vlees, vis en gevogelte, terwijl non-heemijzer aanwezig is in zowel dierlijke als plantaardige voedingsmiddelen. Plantaardige bronnen van ijzer zijn onder andere bonen, linzen, tofu, volkoren granen, noten en zaden, en bladgroenten zoals spinazie en boerenkool.


Hoeveel ijzer mag je per dag?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor ijzer varieert afhankelijk van leeftijd, geslacht en andere factoren zoals zwangerschap of borstvoeding. Voor mannen is de aanbevolen hoeveelheid 11 milligram per dag en bij vrouwen is dit 16 milligram per dag.


Waar is ijzer goed voor?

 • IJzer ondersteunt verschillende processen in het lichaam.
 • IJzer draagt bij tot een normale vorming van rode bloedcellen en hemoglobine.
 • IJzer heeft een gunstige invloed op het celdelingsproces.
 • IJzer is goed voor de concentratie en het geheugen.
 • IJzer draagt bij aan het energieleverend metabolisme en ondersteunt het energieniveau.
 • IJzer heeft een positieve invloed op het immuunsysteem.
 • IJzer helpt om vermoeidheid en moeheid te verminderen.
 • IJzer is goed voor een normaal zuurstoftransport in het lichaam.

Wat is ijzertekort?

Een ijzertekort is een aandoening waarbij het lichaam onvoldoende ijzer heeft. IJzer is een belangrijk mineraal dat nodig is voor de productie van hemoglobine, een eiwit in rode bloedcellen dat zuurstof door het lichaam transporteert. IJzertekort kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder onvoldoende inname van ijzerrijk voedsel, bloedverlies door menstruatie of een onderliggende medische aandoening.


Wat zijn de symptomen van een ijzertekort?

Een ijzertekort kan leiden tot bloedarmoede, een aandoening waarbij het lichaam niet genoeg rode bloedcellen heeft om zuurstof door het lichaam te transporteren. Symptomen van bloedarmoede door ijzertekort zijn vermoeidheid, bleekheid, kortademigheid, duizeligheid, hoofdpijn en hartkloppingen. Het is daarom belangrijk om voldoende ijzer binnen te krijgen via voeding of een supplement.


IJzer supplementen

Om voldoende ijzer binnen te krijgen is het belangrijk om voedingsmiddelen zoals vlees, vis, linzen en bladgroenten te eten. Voor eventuele extra ondersteuning heeft Mattisson Ferro vloeibaar ijzer. 


Welke ijzer supplementen te gebruiken?

Bij een tekort aan ijzer of het dagelijks onderhouden van voldoende ijzer in het lichaam heeft Mattisson Ferro vloeibaar ijzer.