Silicium

Silicium

Silicium is een natuurlijk mineraal dat in verschillende voedingsmiddelen voorkomt, zoals volle granen, groenten en fruit. Het speelt een rol bij de gezondheid van bindweefsel, botten, huid, haar en nagels. Mattisson Silicium kan een handige aanvulling zijn op je dagelijkse voeding, vooral als je moeite hebt om voldoende silicium uit reguliere voedselbronnen te halen.

2 producten

Van hoog naar laag sorteren
 1. Organisch Silicium 70 mg - 1000 ml
  Organisch Silicium 70 mg - 1000 ml
  € 26,95
 2. Organisch Silicium 70 mg - 500 ml
  Organisch Silicium 70 mg - 500 ml
  € 16,95

2 producten

Van hoog naar laag sorteren

Meer over Silicium

Silicium is een sporenelement wat te vinden is in volkorengranen, groenten, fruit, peulvruchten, noten en zaden. Silicium is één van de bestanddelen van het bindweefsel (botweefsel, kraakbeen, spieren, bloedvaten en pezen), dat zo’n 40% van ons lichaam uitmaakt. Een silicium supplement kan een waardevolle toevoeging zijn aan het voedingspatroon. 

Wat is silicium?

Silicium, ook wel bekend als kiezel, is een scheikundig element. Het is een van de meest voorkomende elementen in de aardkorst en speelt een belangrijke rol in zowel de natuurlijke wereld als de technologische industrie.  In zijn zuivere vorm is silicium een hard en broos kristallijn materiaal. Het wordt meestal aangetroffen in de vorm van siliciumdioxide (SiO2), dat bekend staat als kwarts, en in diverse andere verbindingen. Siliciumdioxide komt voor in gesteenten, zoals graniet en zand, en in mineralen zoals amethist en opaal. Het mineraal silicium speelt een rol in het menselijk lichaam. Het is een sporenelement dat aanwezig is in menselijk weefsel, zoals botten, huid, haar en nagels.  

Waar zit silicium in?

Silicium is een sporenelement dat van nature voorkomt in verschillende voedingsmiddelen. Hoewel het siliciumgehalte in voedingsmiddelen kan variëren, zijn er enkele bronnen die relatief hogere hoeveelheden silicium bevatten. Hier zijn enkele voedingsstoffen waarin silicium te vinden is:

 • Volkorengranen: Volkorenproducten zoals haver, bruine rijst, tarwe, gerst en rogge zijn goede bronnen van silicium. De buitenste laag van volkorengranen bevat vaak hogere concentraties silicium.
 • Groenten: Sommige groenten bevatten ook aanzienlijke hoeveelheden silicium. Voorbeelden hiervan zijn groene bonen, erwten, paprika's, komkommers, wortels, spruitjes, asperges en bladgroenten zoals spinazie en boerenkool.
 • Fruit: Fruitsoorten zoals bananen, appels, sinaasappels, druiven, pruimen, aardbeien en mango's kunnen ook kleine hoeveelheden silicium bevatten. De schil van fruit kan een hoger siliciumgehalte bevatten dan het vruchtvlees.
 • Peulvruchten: Peulvruchten, zoals linzen, kikkererwten, zwarte bonen, kidneybonen en sojabonen, kunnen een goede bron van silicium zijn.
 • Noten en zaden: Sommige noten en zaden bevatten silicium, zij het in kleinere hoeveelheden. Voorbeelden zijn zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaadjes, amandelen en walnoten. 

Waar is silicium goed voor?

Silicium ondersteunt de normale vorming van botten en bindweefsel. * Silicium wordt ook wel een beautymineraal genoemd. Het zou eventuele werkingen hebben op de huid, haren en nagels, echter moet dit nog wel worden onderzocht.  

Waar komt silicium vandaan?

Silicium is een chemisch element dat van nature voorkomt in de aardkorst. Het is het op één na meest voorkomende element in de aardkorst, na zuurstof. Silicium komt voornamelijk voor in de vorm van siliciumdioxide (SiO2), ook wel bekend als silica of kwarts. Kwarts is een veelvoorkomend mineraal en maakt deel uit van gesteenten, zoals graniet en zand. Silicium kan ook in andere mineralen voorkomen, zoals veldspaat, mica en klei. Het wordt gewonnen uit natuurlijke bronnen, zoals steengroeven en mijnen, waar het mineraalrijke gesteente wordt ontgonnen en verwerkt. Na winning en verwerking wordt silicium verder geraffineerd en gezuiverd om het geschikt te maken voor verschillende toepassingen, waaronder voedingssupplementen.

Hoeveel silicium mag je per dag?

Er is geen specifieke aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor silicium vastgesteld, omdat het geen essentieel nutriënt is waarvan een tekort kan optreden. Silicium wordt echter nog steeds bestudeerd en er is geen consensus bereikt over de optimale dagelijkse mg inname.

Silicium supplement kopen?

Ben je opzoek naar een aanvulling op je silicium inname? Neem dan het silicium van Mattisson. Mattisson Organisch Silicium (monomethylsilanetriol) bevat 70 mg elementair silicium per dosering van 25 ml. Het gaat hierbij om een koolstofatoom gebonden aan drie waterstofatomen. Organisch Silicium wordt beter opgenomen dan andere, niet-organische soorten silicium. 
 
* Claim in afwachting van goedkeuring.