Gebruik de code GRATISGEMBER voor een gratis fles Ginger Boost bij elke bestelling vanaf €75.

Vezels

Vezels

De meeste mensen weten dat vezels belangrijk zijn voor een goede darmgezondheid. Toch ligt de gemiddelde vezelconsumptie in Nederland een stuk lagen dan de hoeveelheid die wordt aangeraden door het Voedingscentrum. Wil je op een eenvoudige manier vezels toevoegen aan je voedingspatroon? Bij Mattisson vind je een breed aanbod aan vezel supplementen.

8 producten

Van hoog naar laag sorteren
 1. Gedroogde Cichoreiwortel vezels - Chicory Root Fiber - 200 g
  Gedroogde Cichoreiwortel vezels - Chicory Root Fiber - 200 g
  € 12,95
 2. Biologisch Vezel Complex - Psyllium & Inuline - 275 gram
  Biologisch Vezel Complex - Psyllium & Inuline - 275 gram
  € 12,95
 3. Biologische Acacia Vezels - 83% Vezels - 200 gram
  Biologische Acacia Vezels - 83% Vezels - 200 gram
  € 9,95
 4. Acacia Vezels - 86% vezels - 350 g
  Acacia Vezels - 86% vezels - 350 g
  € 14,95
 5. Organic Sunfiber® - Prebiotische vezels - 125 gram
  Organic Sunfiber® - Prebiotische vezels - 125 gram
  € 16,95
 6. Biologische Agave Inuline - 200 g
  Biologische Agave Inuline - 200 g
  € 8,95
 7. Biologische Psyllium Husk Vezels - 250 g
  Biologische Psyllium Husk Vezels - 250 g
  € 8,95
 8. Biologische Psyllium Husk Vezels - 90 g
  Biologische Psyllium Husk Vezels - 90 g
  € 4,95

8 producten

Van hoog naar laag sorteren

Meer over Vezels

Wat zijn vezels?

Vezels, ook wel voedingsvezels genoemd, zijn een vorm van koolhydraten die niet door het lichaam worden verteerd en geabsorbeerd. In plaats daarvan gaan vezels door het spijsverteringsstelsel en dragen ze bij aan de gezondheid van de darmen. Vezels worden vaak onderverdeeld in twee categorieën: oplosbare en onoplosbare vezels.


Waar zijn vezels goed voor?

Voedingsvezels zijn onmisbaar voor een goede buikgezondheid, met name voor de darmen en stoelgang. Het is belangrijk om voldoende vezels in de voeding op te nemen om de gezondheid van het spijsverteringsstelsel te ondersteunen en ziektes zoals diabetes, hartziekte en obesitas te helpen voorkomen.


Waar zitten vezels in?

Vezels zitten in plantaardige voedingsmiddelen, zoals volle granen, groenten, fruit, peulvruchten en noten. Het is belangrijk om te variëren in de soorten vezelrijke voedingsmiddelen om zo voldoende verschillende soorten vezels binnen te krijgen. 


Hoeveel vezels heb je dagelijks nodig?

De gemiddelde vezelconsumptie ligt in Nederland op zo'n 20 gram per dag. Het is echter aanbevolen om dagelijks minimaal 30 gram vezels te consumeren voor volwassenen. Groente en fruit bevatten veel vezels: 250 gram groente en twee stukt fruit per dag helpen je al een goed eind op weg om aan je vezelinname te komen.


Oplosbare en onoplosbare vezels

Er zijn verschillende soorten vezels die in voedingsmiddelen voorkomen, die elk verschillende functies en gezondheidsvoordelen hebben. Oplosbare vezels lossen op in water en vormen een gelachtige massa in de darmen. Ze helpen bij het bevorderen van verzadiging. Oplosbare vezels zijn te vinden in voedingsmiddelen zoals haver, peulvruchten, groenten en fruit.

Onoplosbare vezels nemen water op en vergroten het volume van de ontlasting, waardoor de stoelgang wordt bevorderd en constipatie wordt voorkomen. Onoplosbare vezels zijn te vinden in voedingsmiddelen zoals volkoren granen, zaden, noten en groenten.


Fermenteerbare en niet-fermenteerbare vezels

Fermenteerbare vezels worden gefermenteerd in de dikke darm en dragen bij aan de groei van gezonde darmbacteriën. Fermenteerbare vezels zijn te vinden in voedingsmiddelen zoals knoflook, uien, prei, asperges, bananen, haver en peulvruchten.

Niet-fermenteerbare vezels worden niet gefermenteerd en dragen niet bij aan de groei van darmbacteriën, maar helpen wel bij het bevorderen van de stoelgang. Niet-fermenteerbare vezels zijn te vinden in voedingsmiddelen zoals tarwezemelen en cellulose.


Hoe merk ik een vezeltekort?

Wanneer je te weinig voedingsvezels binnenkrijgt, kunnen er buik- darmklachten ontstaan. De meest voorkomende klachten zijn obstipatie, diarree en een spastische dikke darm.


Hoe verhoog ik mijn vezelinname?

Om voldoende vezels per dag binnen te krijgen is het belangrijk om elke dag genoeg groente en fruit te eten. Vervang witbrood, witte pasta en witte rijst daarnaast door een volkorenvariant. Volkoren brood, volkoren ontbijtgranen, volkoren pasta en zilvervlies rijst bevatten veel meer vezels. Peulvruchten zijn ook een goede keuze: bruine bonen, kikkererwten en linzen bevatten een grote hoeveelheid vezels en zijn ook nog eens een goede vleesvervanger. Een handje noten per dag kan ook helpen om aan je vezelinname te komen. 

Supplementen met vezels

Wil je op een eenvoudige manier vezels toevoegen aan je voedingspatroon? Bij Mattisson vind je een groot aanbod aan vezelsupplementen. We verkopen onder andere psyllium, agave inuline, chicorei vezels en acacia vezels. Deze vezelproducten hebben elk hun eigen voordelen en toepassingen.