Keltisch zeezout

Keltisch zeezout, ook bekend als Sel gris, is een ongeraffineerd zeezout dat wordt gewonnen uit zeewater in de zoutmoerassen van Bretagne, Frankrijk. Keltisch zeezout bevat mineralen zoals magnesium, calcium en kalium. Het verschilt van geraffineerd tafelzout doordat het geen toegevoegde chemicaliën bevat.  

Meer over Keltisch zeezout

Keltisch zeezout, ook bekend als Sel gris, is een ongeraffineerd zeezout dat wordt gewonnen uit zeewater in de zoutmoerassen van Bretagne, Frankrijk. Keltisch zeezout bevat mineralen zoals magnesium, calcium en kalium. Het verschilt van geraffineerd tafelzout doordat het geen toegevoegde chemicaliën bevat.  

Wat is Keltisch zeezout?

Keltisch zeezout betreft een variant van ongeraffineerd zeezout dat wordt geextraheerd uit de wateren nabij de kust van Bretagne, Frankrijk. Het wordt erkent als zout van hoge kwaliteit, dankzij het winningsproces en het rijke gehalte aan natuurlijke mineralen. 

Afkomst Keltisch zeezout

Keltisch zeezout, ook bekend als Sel gris, vindt zijn oorsprong in de zoutmoerassen aan de kust van Bretagne, Frankrijk. Dit zeezout wordt gewonnen uit zeewater dat wordt opgevangen in ondiepe kleibekkens. Wanneer het water verdampt door de werking van de zon en wind, blijft het zuivere zeezout achter. Wat Keltisch zeezout echter bijzonder maakt, is de traditionele oogstmethode die al eeuwenlang wordt toegepast. Het zout wordt handmatig geoogst door zoutboeren, die het zeewater in de zoutpannen laten stromen en het zout met houten gereedschap verzamelen. Hierdoor worden de waardevolle mineralen en sporenelementen van het zeewater op natuurlijke wijze behouden. De zoutpannen in Bretagne bevinden zich in een ongerepte omgeving, ver weg van de vervuiling van moderne industrieën. Dit draagt bij aan de zuiverheid en kwaliteit van het Keltisch zeezout. Het zout heeft een grijze kleur door de aanwezigheid van mineralen zoals magnesium, calcium en kalium. Tegenwoordig wordt Keltisch zeezout ook elders ter wereld geproduceerd, maar de authentieke en meest gerenommeerde variant komt nog steeds uit de kustregio van Bretagne. Het wordt gewaardeerd om zijn rijke smaak en de aanwezigheid van mineralen die bijdragen aan een gebalanceerd dieet.

Hoe wordt Keltisch zeezout gewonnen?

Keltisch zeezout wordt handmatig gewonnen volgens traditionele methoden die teruggaan tot de Keltische tijd, vandaar de naam. Het zeewater wordt in ondiepe kleibekkens gepompt en vervolgens blootgesteld aan zon en wind. Hierdoor verdampt het water geleidelijk en blijft het zout achter. Het zout wordt vervolgens handmatig geoogst zonder het gebruik van chemicaliën of verfijningstechnieken, waardoor het zijn natuurlijke mineralen behoudt.

Wat is het verschil tussen Keltisch zeezout en tafelzout?

Wat Keltisch zeezout onderscheidt van tafelzout dat onderhevig is aan verfijning, is het verschil in mineraalgehalte. Het is van nature verrijkt met een bescheiden hoeveelheid mineralen, waaronder magnesium, calcium, kalium, en sporenelementen zoals zink en ijzer. Deze aanwezige mineralen kunnen bijdragen aan zowel de smaak als de gezondheidsbevorderende aspecten van het zout. Bovendien is het vermeldenswaardig dat Keltisch zeezout geen kunstmatige toevoegingen, chemicaliën of anti-klontermiddelen bevat.

Hoeveel Keltisch zeezout per dag?

Zoals bij elk zout, moet Keltisch zeezout met mate worden geconsumeerd, omdat een teveel aan natrium schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals nierproblemen of hypertensie, moeten mogelijk hun zoutinname beperken en kunnen advies vragen bij een zorgverlener voordat ze Keltisch zeezout of enig ander zout gebruiken.

Waarschuwing

Hoewel Keltisch zeezout soms wordt geprezen vanwege de aanwezigheid van mineralen, moet worden opgemerkt dat de hoeveelheid mineralen in Keltisch zeezout relatief laag is in vergelijking met andere voedingsbronnen. Het moet niet worden beschouwd als een belangrijke bron van mineralen in de voeding, maar eerder als een alternatief voor geraffineerd tafelzout dat een meer natuurlijke smaak en textuur biedt.

Keltisch zeezout kopen?

Ben je benieuwd naar Keltisch zeezout en zou je het graag willen proberen? Neem dan een kijkje op onze pagina en probeer Mattissons Keltisch zeezout.