Antioxidanten

Antioxidanten

Antioxidanten is een verzamelnaam voor stoffen die gezonde cellen in het lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn agressie stoffen die schade kunnen aanbrengen aan lichaamscellen en -weefsels. Voorbeelden van antioxidanten zijn B vitamines, vitamine C en E, zink en koper.

1-10 van 47 producten

Van hoog naar laag sorteren

1-10 van 47 producten

Van hoog naar laag sorteren

Meer over Antioxidanten


Wat zijn antioxidanten?

Antioxidanten zijn een verzameling van vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen die ervoor zorgen dat vrije radicalen geen schade kunnen aanrichten aan onze cellen en weefsels. Vrije radicalen ontstaan bij roken, zonnen en ontstekingsreacties, maar ook bij de normale stofwisseling. De schade die deze stoffen aanrichten wordt ook wel oxidatieve stress genoemd en ontstaat wanneer er te veel vrije radicalen in het lichaam aanwezig zijn. 


Hoe beschermen antioxidanten ons tegen vrije radicalen?

Vrije radicalen zijn stoffen die een ongepaard elektron bezitten. Om een extra elektron te bemachtigen en zo stabieler te worden, zal een het vrije radicaal de lichaamscellen aanvallen en beschadigen (oxideren). Antioxidanten geven zelf elektronen af aan een vrij radicaal en maken de stof hiermee onschadelijk. Zo beschermen antioxidanten onze cellen tegen oxidatie.


Waar zitten antioxidanten in?

Antioxidanten komen veel voor in fruitsoorten als gedroogde pruimen, granaatappel, rozijnen, bosbessen, aardbeien en frambozen en groentesoorten als boerenkool, spinazie, broccoli, bieten en rode uien. Daarnaast zitten er veel antioxidanten in noten, volkoren granen, olijfolie en cacao. 


Antioxidanten en veroudering

Lichamelijke veroudering is een gevolg van schade aan weefsels door vrije radicalen. Zo tasten deze stoffen onder andere het bindweefsel aan, waardoor rimpels kunnen ontstaan. Antioxidanten worden gezien als natuurlijke anti-aging, omdat ze vrije radicalen onschadelijk maken en hiermee het verouderingsproces kunnen vertragen.


Tekort aan antioxidanten

Ondanks dat antioxidanten in veel van onze gangbare voedingsmiddelen zitten, komt het regelmatig voor dat we te weinig voedingsstoffen binnen krijgen en daarmee ook te weinig antioxidanten. Door onze drukke levensstijl nemen we minder tijd om gezond te koken en een hoge werkdruk gaat samen met stress en het ontstaan van meer vrije radicalen. Ook bij mensen die intensief trainen of zwaar lichamelijk werk verrichten worden meer vrije radicalen gevormd. Het lichaam heeft dan extra behoefte aan antioxidanten.


Supplementen met antioxidanten

Antioxidanten kan je uit gewone voeding halen, maar voor wie extra behoefte heeft aan deze stoffen, kan een supplement van aan te raden zijn. In de webshop van Mattisson kun je terecht voor een ruim aanbod supplementen en voeding met een hoog gehalte aan antioxidanten. Hieronder vallen producten als kurkuma, chlorella, spirulina, vitamine C, alkagreens, resveratrol en camu camu.