Antioxidanten

Antioxidanten

Antioxidanten is een verzamelnaam voor stoffen die gezonde cellen in het lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn agressie stoffen die schade kunnen aanbrengen aan lichaamscellen en -weefsels. Voorbeelden van antioxidanten zijn B vitamines, vitamine C en E, zink en koper.

Pagina

1-20 van 45 producten

Van hoog naar laag sorteren
Pagina

1-20 van 45 producten

Van hoog naar laag sorteren

Meer over Antioxidanten

Wat zijn antioxidanten?

Antioxidanten zijn een verzameling van vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen die ervoor zorgen dat vrije radicalen geen schade kunnen aanrichten aan onze cellen en weefsels. Vrije radicalen ontstaan bij roken, zonnen en ontstekingsreacties, maar ook bij de normale stofwisseling. De schade die deze stoffen aanrichten wordt ook wel oxidatieve stress genoemd en ontstaat wanneer er te veel vrije radicalen in het lichaam aanwezig zijn. 

Waar zitten antioxidanten in?

Antioxidanten komen veel voor in fruitsoorten als gedroogde pruimen, granaatappel, rozijnen, bosbessen, aardbeien en frambozen en groentesoorten als boerenkool, spinazie, broccoli, bieten en rode uien. Daarnaast zitten er veel antioxidanten in noten, volkoren granen, olijfolie en cacao. 

Waar zijn antioxidanten goed voor?

Antioxidanten zijn er om ons lichaam te beschermen van vrije radicalen. Omdat er veel verschillende antioxidanten zijn, zijn ze voor allerlei processen in het lichaam goed. Zo is vitamine C bijvoorbeeld bevorderend voor de energiestofwisseling, vitamine E helpt beschermen tegen invloeden van vervuiling en zonlicht.  

Welke soorten antioxidanten zijn er?

Er zijn verschillende soorten antioxidanten. Al deze soorten helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen van het lichaam. Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen en maken schade aan cellen en weefsel. Belangrijke soorten antioxidanten zijn onder andere: vitamine C, vitamine E, selenium, zink, melatonine en astaxanthine.  

Hoe beschermen antioxidanten ons tegen vrije radicalen?

Vrije radicalen zijn stoffen die een ongepaard elektron bezitten. Om een extra elektron te bemachtigen en zo stabieler te worden, zal een het vrije radicaal de lichaamscellen aanvallen en beschadigen (oxideren). Antioxidanten geven zelf elektronen af aan een vrij radicaal en maken de stof hiermee onschadelijk. Zo beschermen antioxidanten onze cellen tegen oxidatie.

Antioxidanten en veroudering

Lichamelijke veroudering is een gevolg van schade aan weefsels door vrije radicalen. Zo tasten deze stoffen onder andere het bindweefsel aan, waardoor rimpels kunnen ontstaan. Antioxidanten worden gezien als natuurlijke anti-aging, omdat ze vrije radicalen onschadelijk maken en hiermee het verouderingsproces kunnen vertragen.

Tekort aan antioxidanten

Ondanks dat antioxidanten in veel van onze gangbare voedingsmiddelen zitten, komt het regelmatig voor dat we te weinig voedingsstoffen binnen krijgen en daarmee ook te weinig antioxidanten. Door onze drukke levensstijl nemen we minder tijd om gezond te koken en een hoge werkdruk gaat samen met stress en het ontstaan van meer vrije radicalen. Ook bij mensen die intensief trainen of zwaar lichamelijk werk verrichten worden meer vrije radicalen gevormd. Het lichaam heeft dan extra behoefte aan antioxidanten.

Supplementen met antioxidanten

Antioxidanten kan je uit gewone voeding halen, maar voor wie extra behoefte heeft aan deze stoffen, kan een supplement van aan te raden zijn. In de webshop van Mattisson kun je terecht voor een ruim aanbod supplementen en voeding met een hoog gehalte aan antioxidanten. Hieronder vallen producten als kurkuma, chlorella, spirulina, vitamine C, AlkaGreens, resveratrol en camu camu. 

Moet ik kiezen voor poeder of capsules?

Antioxidanten is een grote groep aan vitamines en mineralen. Zo zijn deze als verschillende supplementen in te nemen. De meeste antioxidanten zijn verwerkt in een poeder op capsule vorm. De poeders zijn in de meeste gevallen gemakkelijk te combineren met water, sap of door een smoothie. De capsules zijn direct in te nemen met een glas water of sap. Welke vorm van een supplement je moet kiezen hangt volledig af van persoonlijke voorkeur.

Hoe gebruik je antioxidanten?

Antioxidanten zijn in te nemen op verschillende manieren. Zo kan je ze binnenkrijgen via voeding of supplementen. Zorg dat je een gevarieerd dieet aanhoudt met veel verschillende groenten, fruit, zaden en gezonde oliën. Vooral kleurrijk voedsel zoals bessen, paprika en spinazie bevatten verschillende antioxidanten.  

Bij het klaarmaken van eten is het roosteren of stomen van eten een goede manier om de meeste voedingsstoffen te behouden. Ook het aanhouden van een gezonde levensstijl zoals sporten en voldoende slaap is ook bevorderend. Tot slot kan je antioxidanten gebruiken in de vorm van supplementen.

Hoeveel antioxidanten per dag?

Er is geen aanbevolen hoeveelheid voor het aantal antioxidanten per dag. Het aanhouden van een gevarieerd en gezond dieet zorgt ervoor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Mocht je meer behoefte hebben aan ondersteuning zijn supplementen een goede oplossing. Bekijk de hoeveelheid per supplement goed voor gebruik.  

Antioxidanten kopen?

Opzoek naar de juiste supplementen die jouw antioxidanten weer op balans brengen. Bekijk onze hele assortiment en bekijk voor specifieke informatie op de productpagina’s.