Cacao

Cacao

Cacao heeft niet alleen een hoge voedingswaarde, het is ideaal om te gebruiken in bakgerechten of om zelf chocolade van te maken. In ons assortiment vind je diverse cacao producten, waaronder cacaonibs, cacaobonen, cacaopoeder en cacaoboter.

Meer over Cacao

 

Wat is cacao?

Cacaobonen groeien direct aan de stam van een cacaoboom. Deze bomen worden verbouwd in landen met een warm en droog klimaat en kunnen wel 10 meter hoog worden. De boon vormt het zaad in een lange steenvrucht. Na de oogst ondergaan de cacaobonen een gistingsproces (fermentatie) waarna ze te drogen worden gelegd. Hierna worden de bonen vaak geroosterd om de kenmerkende smaak nog meer naar voren te laten komen. Door het persen van de cacaomassa uit de cacaoboon ontstaat cacaopoeder en cacaoboter, waar vervolgens chocola van kan worden gemaakt.

 

Wat is rauwe cacao?

Bij het verwerken van cacaobonen worden deze vaak verhit tot hoge temperaturen. Hierdoor gaan veel goede voedingsstoffen van de cacao verloren. Rauwe cacao (raw cacao) is gemaakt van cacaobonen die niet of nauwelijks verhit zijn. Rauwe cacao heeft een hogere voedingswaarde en daarnaast een andere smaak dan conventionele, gebrande cacao. 

 

Is cacao gezond?

Pure cacao bevat geen toevoegingen zoals suiker, vet of melk. Cacao is daarnaast rijk aan antioxidanten (de zogenaamde flavonoïden) en zijn een bron van voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Vooral rauwe cacao heeft een hoge voedingswaarde. 

 

Cacao kopen

Cacao is bij Mattisson verkrijgbaar in verschillende vormen. Cacaobonen zijn de minst bewerkte vorm en moeten worden opengebroken om de cacao te kunnen gebruiken. De cacao nibs die uit de cacaobonen komen kun je ook los kopen en verwerken in allerlei bakgerechten. Door het persen van de cacaomassa uit de cacaoboon ontstaan cacaopoeder en cacaoboter, wat onder andere kan worden gebruikt om chocolade van te maken.