Matcha

Matcha

Matcha is een fijn gemalen groene thee poeder dat oorsprongelijk uit de  Japanse cultuur komt. Het wordt gemaakt van de jongste en meest delicate blaadjes van de Camelia sinensis plant, dezelfde plant waar ook andere soorten groene thee van worden gemaakt. Wat Matcha onderscheidt van andere groene thee, is echter de manier waarop het wordt gekweekt, geoogst en verwerkt. 

1 product

Van hoog naar laag sorteren
  1. Biologische Matcha poeder
    Biologische Matcha poeder
    Vanaf € 16,95

1 product

Van hoog naar laag sorteren

Meer over Matcha

Wat is Matcha?

Matcha is een delicaat groen theepoeder dat zijn oorsprong vindt in de Japanse cultuur. Het wordt vervaardigd uit de jongste en meest fragiele blaadjes van de Camellia sinensis-plant, dezelfde plant die de basis vormt voor andere varianten van groene thee. Wat Matcha onderscheidt, is de bijzondere zorg die wordt besteed aan het kweken, oogsten en verwerken ervan. 
Bij de teelt van Matcha-theeplanten worden de planten enkele weken voor de oogst overschaduwd. Hierdoor neemt de aanmaak van chlorofyl toe en krijgen de bladeren een diepgroene kleur. Na handmatige pluk worden de bladeren gestoomd om oxidatie te voorkomen. Hierna worden de bladeren gedroogd en ontdaan van stelen en nerven. Wat resteert, is het verfijnde gemalen poeder: Matcha. 
In de traditionele Japanse theeceremonie wordt Matcha gebruikt. Hierbij wordt het poeder met behulp van een bamboezeef in een kom gegoten, waarna het met heet water wordt opgeklopt met een bamboe klopper genaamd "chasen". Dit creëert een weelderige, smaakvolle drank met een schuimige textuur.

Voedingswaarden in Matcha?

Matcha heeft een uniek smaakprofiel, dat kan variëren van licht zoet tot licht bitter, afhankelijk van de kwaliteit en bereidingswijze. Het heeft ook een natuurlijke rijkdom aan antioxidanten, vitamines en mineralen. Zo bevat Matcha mineralen als kalium, calcium en kan het sporen bevatten van ijzer. Ook zit er vitamine C in de plant en kan het sporen bevatten van andere vitamines.   
 
Kalium heeft een gunstige invloed op het behoud van een normale bloeddruk, helpt de normale spierwerking behouden en heeft een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel.  
 
Calcium draagt onder andere bij aan de instandhouding van sterke botten, activeert je natuurlijk energie in het lichaam en speelt een rol bij de spijsvertering.   
 
IJzer heeft onder andere een gunstige invloed op de normale werking van de rode bloedcellen en hemoglobine, levert een bijdrage aan het behoud van cognitieve functies (ook voor kinderen) en helpt ijzer bij een normaal zuurstoftransport in het lichaam.  

Waar wordt Matcha voor gebruikt?

Tegenwoordig wordt Matcha niet alleen gebruikt voor traditionele theeceremonies, maar ook in diverse culinaire toepassingen. Matcha wordt vooral gebruikt in thee en koffie, maar ook voor culinaire toepassingen. Zo wordt het toegevoegd aan onder meer smoothies, sappen, ijs, dessert en gebak.

Matcha kopen?

Ben je opzoek naar het juiste Matcha poeder voor in je thee of andere gerechten? Neem dan een kijkje in het assortiment van Mattisson en bestel voordelig online.