Ashwagandha

Ashwagandha is een kruid dat in de traditionele Ayurvedische geneeskunde veel wordt gebruikt. Het is een gewaardeerd kruid vanwege zijn potentiële adaptogene eigenschappen. Mattisson biedt ashwagandha in verschillende vormen aan.  
 

3 producten

Van hoog naar laag sorteren
 1. Biologische Ashwagandha poeder - 200 g
  Biologische Ashwagandha poeder - 200 g
  € 16,95
 2. Absolute Ashwagandha 450mg - 90 tabletten
  Absolute Ashwagandha 450mg - 90 tabletten
  € 19,95
 3. Biologisch Adaptogeen complex tinctuur - 100 ml
  Biologisch Adaptogeen complex tinctuur - 100 ml
  € 24,95

3 producten

Van hoog naar laag sorteren

Meer over Ashwagandha

Wat is ashwagandha?

Ashwagandha, wetenschappelijk bekend als withania somnifera, is een kruid dat veel wordt gebruikt in de traditionele Ayurvedische geneeskunde. Dit komt vooral voor in India. Het staat dan ook bekend als ‘Indian ginseng’ of ‘winter Cherry’. Ashwagandha wordt gewaardeerd vanwege zijn potentieel adaptogene eigenschappen. Dit betekent dat het helpt om de balans in het lichaam te herstellen en daarmee de fysieke en mentale weerbaarheid te versterken. Ook verhoogt het de weerstand tegen stress. De kruid wordt al een lange tijd gebruikt om een aantal gezondheidsproblemen aan te pakken en wordt beschouwd als een tonicum voor het lichaam en de geest.  

 

Hoe gebruik je Ashwagandha?

Ashwagandha is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder poeder, capsules, tincturen en extracten. Je kan de poeder variant toevoegen aan smoothies, shakes, yoghurt, warme dranken of aan gerechten zoals havermout. Je kan ook ashwagandha theezakjes kopen of zelf thee maken door gedroogde ashwagandha-wortel of door het poeder in heet water te laten trekken. Laat enkele minuten trekken en drink het dan als een ontspannende thee. Daarnaast zijn er ook ashwagandha tincturen. Dit zijn geconcentreerde vloeibare extracten. Je kunt enkele druppels toevoegen aan water, sap of een andere drank.  

 

Wat doet ashwagandha?

Er zijn verschillende effecten die ashwagandha geeft. Ashwagandha maakt het lichaam weerbaarder in stressvolle situaties*, ondersteunt het energieniveau*, uithoudingsvermogen*, de gezondheid van vrouwelijke voortplantingsorganen* en de seksuele functie van mannen*.  

 

Adaptogenen  

Ashwagandha is een adaptogeen. Adaptogenen zijn een groep natuurlijke stoffen, zoals kruiden en plantenextracten. Adaptogenen zijn kruiden en andere stoffen die helpen om de (hormoon)balans in het lichaam te herstellen. Ze hebben hun naam te danken aan het Latijnse ‘adaptare’, wat aanpassen betekent. Dat is precies waar deze kruiden ons bij ondersteunen: ze helpen om de balans in het lichaam te herstellen en daarmee de fysieke en mentale weerbaarheid te versterken. Ook verhogen ze de weestand tegen stress.

 

Mattisson Ashwagandha

Mattisson biedt naast poedervorm, ashwagandha ook aan in capsules. Deze capsules bevatten 5% withalanoïden. Dit zijn de belangrijkste werkzame stoffen uit Ashwagandha. Dit is een 8:1 extract, wat wil zeggen dat om 1 gram Ashwagandha extract te maken er 8 gram puur Ashwagandha poeder wordt gebruikt.

 

Wat is een tinctuur?

Een tinctuur omvat een mengsel van diverse kruidenextracten op basis van alcohol. Deze extracten worden gewonnen uit verschillende bronnen zoals gedroogde planten, struiken, bladeren, paddenstoelen, zaden, hars en bloemen. De waardevolle bestanddelen worden geëxtraheerd door deze materialen te laten trekken in zuivere, biologische alcohol. De aanwezigheid van alcohol zorgt niet alleen voor een efficiënte extractie van de werkzame stoffen uit de kruiden, maar fungeert ook als conserveringsmiddel. Na dit proces wordt de tinctuur gefilterd, resulterend in een krachtige moedertinctuur. Wat tincturen onderscheidt van gewone supplementen, is dat ze sneller worden opgenomen. Ze worden namelijk direct door het spijsverteringsproces wordt omzeild. Bovendien bieden tincturen het voordeel van nauwkeurig doseren, aangezien je zelf de hoeveelheid druppels kunt bepalen.  

 

Hoeveel Ashwagandha per dag?

De aanbevolen hoeveelheid kan variëren van factoren zoals, geslacht, leeftijd enz. Volg altijd de juiste dosering aan gegeven op het product. Over het algemeen wordt een dagelijkse dosis van 300 mg tot 600 mg ashwagandha extract aanbevolen. Ashwagandha is een veilig voedingssupplement om te gebruiken voor wie er behoefte aan heeft.  
 
* Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.