Een vitamine B12-tekort? Hoeveel vitamine B12 heb je nodig en waar is deze goed voor?

Een vitamine B12-tekort? Hoeveel vitamine B12 heb je nodig en waar is deze goed voor?

Vitamine B12 wordt ook wel cobalamine genoemd en is één van de B-vitamines. Het is een wateroplosbare vitamine en heeft verschillende functies in het lichaam. Wanneer er niet voldoende B12 in je lichaam aanwezig is, omdat deze bijvoorbeeld niet goed wordt opgenomen of omdat je te weinig binnenkrijgt, kunnen er klachten ontstaan.


Waar is vitamine B12 goed voor?

Vitamine B12 speelt een rol bij veel verschillende lichaamsprocessen. Zo draagt vitamine B12 bij tot de normale werking van het zenuwstelsel, speelt het een rol in het celdelingsproces en de aanmaak van rode bloedcellen, draagt het bij tot een normale psychologische functie en helpt het bij vermoeidheid.


Hoeveel vitamine B12 heb je nodig?

De aanbevolen dagelijkse dosering (ADH) voor vitamine B12 voor volwassenen is 2,8 microgram. De ADH voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, ligt iets hoger.*

Er is geen bovengrens vastgesteld voor vitamine B12 en er zijn geen negatieve effecten bekend van langdurig hoge inname van vitamine B12.*


Waar zit vitamine B12 in?

Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en melkproducten.

Het lichaam neemt vitamine B12 op door zich te koppelen aan een eiwit dat aangemaakt wordt in de maag, de intrinsieke factor. Deze koppelt zich aan vitamine B12 in de dunne darm, waardoor het lichaam vitamine B12 kan opnemen.

Het lichaam kan een reservevoorraad vitamine B12 opslaan in, voornamelijk, je lever.


Hoe kan een vitamine B12-tekort ontstaan?

Wanneer de opname van vitamine B12 niet goed verloopt, kunnen er klachten ontstaan. Dit hoef je niet meteen te merken, omdat het lichaam eerst de reservevoorraad opmaakt.

  • Een tekort aan vitamine B12 kan ontstaan doordat je via je eetpatroon niet voldoende binnenkrijgt, zoals bij een vegetarisch of veganistisch dieet.
  • Wanneer je wel voldoende vitamine B12 binnenkrijgt, kan medicijngebruik of het niet goed functioneren van de darmen ertoe leiden, dat er te weinig vitamine B12 door het lichaam wordt opgenomen.
  • Ook ouderen lopen risico op een tekort aan vitamine B12 door de afname van de productie van maagzuur. Dit kan leiden tot een verminderde opname van de vitamine.
  • Een drukke levensstijl of veel stress kunnen er daarnaast voor zorgen dat de B12-reserves sneller worden verbruikt.


De signalen van een vitamine B12-tekort

Omdat vitamine B12 bij veel verschillende processen in het lichaam is betrokken, kunnen de symptomen van een tekort aan deze vitamine uiteenlopen. Je kunt er bleek uit gaan zien en last krijgen van duizeligheid. Ook kun je je vermoeid voelen en neurologische symptomen opmerken, zoals tintelingen in je handen en een verminderde concentratie.


Een vitamine B12-tekort vaststellen

Een tekort aan vitamine B12 is niet eenvoudig vast te stellen. Wanneer je denkt dat je een  tekort hebt, kun je naar de huisarts gaan of naar een specialist op dit gebied.


Een vitamine B12-suppelment: raadzaam of niet?

Een gevarieerd voedingspatroon rijk aan de verschillende voedingsnutriënten is belangrijk voor de gezondheid. Het nemen van een vitamine B12-supplement kan in een aantal gevallen raadzaam zijn:

  • Bij een vegetarisch of veganistisch eetpatroon
  • Voor ouderen
  • Voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven
  • Voor extra energie en bij langdurige stress
  • Bij langdurig gebruik van maagzuurremmers
  • Bij medicijnen voor diabetici
  • Bij een maagverkleining of maag- en darmaandoeningen


Voor welk vitamine B12-supplement kies je?

Wanneer je besluit een vitamine B12-supplement te gaan gebruiken, kun je kiezen voor verschillende vormen. Er bestaan bijvoorbeeld capsules, (zuig)tabletten, poeders, gummies, sprays en injecties. Kies de vorm die bij je past of overleg met de huisarts of specialist.

Een vitamine B12-supplement kun je het beste bij een maaltijd innemen.


Vitamine B12 als onderdeel van een krachtig team

De verschillende B-vitamines komen in de natuur vaak samen voor en hebben een synergetische werking. Dat betekent dat ze elkaars werking kunnen versterken.

Je kunt naast een B12-supplement een multivitaminesupplement gebruiken, zodat je zeker weet dat je alle vitaminen voldoende binnenkrijgt en ze elkaars werking kunnen ondersteunen.


*Bron: Voedingscentrum.nl