Herken de signalen van een magnesiumtekort voor een betere gezondheid

Herken de signalen van een magnesiumtekort voor een betere gezondheid

Met onze drukke levensstijl, waarin werkverplichtingen, sociale activiteiten en dagelijkse beslommeringen vaak de overhand nemen, is het gemakkelijk om te vergeten dat ons lichaam juist in drukke tijden extra aandacht nodig heeft. Een van de essentiële mineralen die vaak over het hoofd wordt gezien, maar van vitaal belang is voor onze algehele gezondheid, is magnesium. Een magnesiumtekort kan een reeks negatieve effecten hebben op ons lichaam en welzijn. In deze blog zullen we de belangrijkste signalen van een magnesiumtekort bespreken, zodat je ze kunt herkennen en het tekort kunt voorkomen of omkeren om je gezondheid te verbeteren.

 

Waarom is magnesium belangrijk?

Magnesium is een mineraal dat betrokken is bij ontzettend veel biochemische reacties in het lichaam. Het draagt onder andere bij aan de instandhouding van sterke botten, aan de aanmaak van cellen en weefsels, is van belang voor het behoud van sterke tanden en speelt een rol bij het opbouwen van lichaamseiwit. Ook helpt magnesium bij het handhaven van de normale balans in de water- en mineralenhuishouding van het lichaam, is het goed voor de werking van de spieren en heeft het een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel. Daarnaast activeert magnesium je natuurlijke energie in het lichaam, is het gunstig voor een goede geestelijke balans en helpt het om vermoeidheid en moeheid te verminderen.  

 

Magnesium in onze voeding

Ons lichaam kan zelf geen magnesium aanmaken, dus we moeten het binnenkrijgen via onze voeding. Er zijn verschillende voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium. Er zijn plantaardige bronnen en dierlijke bronnen. Een goede plantaardige bron is groene bladgroenten zoals spinazie bijvoorbeeld. Maar ook boerenkool, andijvie en sla bevatten veel magnesium. Ook avocado’s, bananen, cacao en peulvruchten zijn rijk aan magnesium.  

Een andere groep voedingsmiddelen rijk aan magnesium wordt gevormd door noten, zaden en pitten. Dierlijke bronnen zijn vette vis, zoals zalm, makreel en heilbot. Een bron geschikt voor vegetariërs is tofu.

 

Hoeveelheid magnesium

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid magnesium voor mannen is 350 mg. Voor vrouwen ligt dat op 280 mg. Niet iedereen krijgt voldoende magnesium binnen via de voeding. Dit kan komen doordat ons voedingspatroon steeds meer bewerkte producten bevat, waarin minder magnesium zit dan in verse producten. Ook de samenstelling van de landbouwgrond kan een rol spelen. Naast een tekort is ook het evenwicht tussen magnesium en andere mineralen van belang. Zo werken bijvoorbeeld magnesium en calcium met elkaar samen. Als de inname van calcium heel hoog ligt, kan het evenwicht verstoord raken. Calcium zit vooral in zuivelproducten, groente, noten en peulvruchten. Calcium en magnesium werken nauw samen voor de spieren, botten en tanden.

Daarnaast bestaan er een aantal risicogroepen die kans lopen op een tekort aan magnesium zoals nierpatiënten, mensen met langdurige darmklachten en diabetici. Ook medicijngebruik kan invloed hebben op de magnesiumstatus. Zo kunnen maagzuurremmers van invloed zijn op de opneembaarheid van magnesium. Andere medicijnen zijn plastabletten en de anticonceptiepil. 
 

De mogelijke signalen van een magnesiumtekort

Wanneer je een tekort hebt aan magnesium, kun je dat op verschillende manieren merken. Hieronder vind je een lijstje van belangrijke symptomen:  

  • Spierkrampen: Krampen ontstaan wanneer vezels van spieren plotseling en willekeurig samenspannen. Dit kan zijn tijdens inspanning, maar ook tijdens ontspaning. Een magnesiumtekort is een veelvoorkomende oorzaak van krampen. Magnesium is goed voor de werking van de spieren.
  • Vermoeidheid: Magnesium helpt energie vrij te maken uit de voeding. Wanneer er niet voldoende energie vrijgemaakt kan worden uit je voeding, kan dat leiden tot vermoeidheid en algemene lusteloosheid. Daarnaast heeft magnesium een gunstige invloed op de vermindering van vermoeidheid en moeheid, omdat het betrokken is bij verschillende processen die te maken hebben met de energiehuishouding.
  • Stemmingsproblemen: Stemmingsproblemen als somberheid, stemmingswisselingen en depressie kunnen voorkomen bij een tekort aan magnesium. Magnesium draagt bij aan de geestelijke veerkracht. Bovendien blijkt dat, wanneer je stress ervaart, je behoefte aan magnesium toeneemt. Magnesium wordt wel eens het ontspanningsmineraal genoemd. Het draagt aan een heldere geest en is goed voor de gemoedstoestand.
  • Hoofdpijn: Magnesiumtekort wordt vaak geassocieerd met een verhoogd risico op hoofdpijn. Magnesium is belangrijk voor een normale spierwerking en speelt een rol in de prikkeloverdracht tussen (zenuw)cellen  

Wat kun je doen bij een magnesiumtekort?

Gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om een magnesiumtekort te voorkomen en aan te pakken. Allereerst kun je ervoor zorgen dat er meer magnesiumrijk voedsel op je menu staat. Voeg dus groene bladgroente, avocado’s, bananen, cacao, peulvruchten, noten, zaden en pitten, vette vis en tofu aan je maaltijden toe en verhoog zo op een eenvoudige manier de inname van magnesium via je voeding. 

Wanneer je denkt dat je via je voeding niet voldoende magnesium binnenkrijgt, kun je een magnesiumsupplement overwegen. Er zijn verschillende soorten magnesiumsupplementen. Niet iedere vorm wordt even goed opgenomen. Organisch gebonden magnesiumvormen worden beter opgenomen door het lichaam dan anorganisch gebonden magnesium. De best opneembare varianten zijn magnesium citraat, magnesium bisglycinaat en magnesium tauraat. Lees hier meer over de verschillende magnesium varianten.  

Naast voeding en suppletie kun je ook letten op je leefstijl. Vermijd overmatig alcohol- en cafeïnegebruik en zorg voor voldoende ontspanning. 
 
Tip: Wist je dat er ook magnesiumbadzout bestaat? Heerlijk ontspannen in bad en een extra dosis magnesium voor je lichaam.  

 

Samenwerking voor een optimale werkzaamheid

Sommige magnesiumsupplementen bevatten naast magnesium nog andere stoffen, zoals vitamine B6. Deze vitamine draagt samen met magnesium bij aan de geestelijke veerkracht. Mattisson magnesium tauraat capsules bijvoorbeeld, bevatten vitamine B6.

 

Magnesium: veelzijdig en onmisbaar

Omdat magnesium bij zoveel verschillende lichaamsprocessen betrokken is, kun je wel zeggen dat het een veelzijdig mineraal is dat onmisbaar is voor je gezondheid. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid verschilt, maar bekijk altijd goed het etiket voor gebruik. Wanneer je weet wat de werking is van magnesium in het lichaam en wat de symptomen zijn van een tekort, kun je stappen nemen om ervoor te zorgen dat je voldoende magnesium binnenkrijgt voor fysiek en geestelijk welzijn.  
 
Wanneer je hulp nodig hebt bij het maken van een keuze voor een magnesiumsupplement dat past bij jouw persoonlijke situatie, geven onze professionals je graag advies