Vegan pesto met edelgistvlokken en cashewnoten

Vegan pesto met edelgistvlokken en cashewnoten

Pesto is een heerlijke alleskunner waarmee je je broodje, pasta, pizza of salade nét iets specialer maakt. Je kunt het natuurlijk kopen in de supermarkt, maar geloof ons: verse, zelfgemaakte pesto smaakt veel beter! Deze variant met edelgist en cashewnoten is niet alleen super smaakvol en voedzaam, hij is ook nog eens vegan. 

 

Traditionele pesto

Als je denkt aan pesto, dan denk je aan Italië. Dat is dan ook waar deze groene saus oorspronkelijk vandaan komt. Traditioneel gezien is pesto een mengsel van olijfolie, basilicum, knoflook, zout, pijnboompitjes en parmezaanse kaas. Als je in een restaurant een gerecht met pesto bestelt of een potje in de winkel koopt, kan je er dus vanuit gaan dat het niet vegan is. Gelukkig kan je de parmezaanse kaas heel makkelijk vervangen met een lekker, voedzaam én relatief goedkoop ingrediënt: edelgistvlokken. 

 

 

Edelgistvlokken

Edelgistvlokken zijn al langere tijd geliefd onder veganisten en worden door steeds meer mensen ontdekt. Ze zijn vanwege de hartige, kaas-nootachtige smaak niet alleen geschikt als kaasvervanger, ze zitten ook nog eens vol voedingsstoffen. Zo is deze superfood rijk aan plantaardige eiwitten en vezels en is het een bron van diverse B vitamines. Omdat edelgist een gedroogde, inactieve gist is, is het ook geschikt om te gebruiken in een gistvrij dieet.

Qua smaak en structuur lijkt edelgist het meest op parmezaanse kaas, ideaal voor in een pesto dus! 

Lees hier meer over edelgist.

 

Je eigen vegan pesto maken

Hoewel pesto traditioneel gezien parmezaanse kaas bevat, betekent dit niet dat je geen pesto kunt eten als je een plantaardig dieet volgt of om een andere reden geen kaas eet. Er zijn namelijk ook genoeg vegan varianten verkrijgbaar die net zo lekker zijn. Maar wat nog lekkerder en ook nog eens heel eenvoudig is, is zelf pesto maken! Het enige wat je nodig hebt zijn een paar simpele ingrediënten en een foodprocessor. 

 

Zelfgemaakte pesto met edelgist en cashewnoten

Zelf pesto maken is heel makkelijk. Dit veganistische recept is in 10 minuten klaar en je kunt het direct gebruiken op je brood, pizza, salade of pasta.


Ingrediënten voor 1 portie:

  • 2 handen basilicumblaadjes
  • Handje ongebrande cashewnoten
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels edelgistvlokken
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • Scheutje citroensap
  • Zout en peper
  • Optioneel: water

Benodigdheden:

  • Foodprocessor

Bereidingswijze:

  1. Mix de basilicumblaadjes en de cashewnoten kort in de foodprocessor.
  2. Hak de knoflookteentjes iets fijner om grote stukken in de pesto te voorkomen.
  3. Stop nu de knoflook, edelgistvlokken, olijfolie, citroensap, zout en peper in de foodprocessor en mix tot een glad geheel.
  4. Is de pesto niet vloeibaar genoeg? Voeg dan telkens een beetje water toe en mix de ingrediënten nogmaals door elkaar.
  5. Verfijn de smaak vervolgens naar jouw wens door te spelen met de ingrediënten.
  6. Serveer de vegan pesto direct of bewaar het tot 2 dagen in de koelkast. Invriezen is ook mogelijk. 

Beredingswijze: 25 minuten.

Kijk bij onze recepten voor meer heerlijke gerechten met edelgist, waaronder deze vegan mac and cheese.