Wat zijn edelgistvlokken en hoe gebruik je ze?

Wat zijn edelgistvlokken en hoe gebruik je ze?

Wie vaker veganistisch kookt kent ze wel of heeft ze misschien wel eens gebruikt: edelgistvlokken. Dit gezonde ingrediënt wordt onder steeds meer mensen bekend en er zijn dan ook een hoop recepten te vinden waarin edelgist zit verwerkt. Wij leggen je uit wat edelgistvlokken precies is zijn en hoe je ze gebruikt. 

 

Wat zijn edelgistvlokken?

Edelgistvlokken zijn gemaakt van Saccharomyces Cerevisiae, een eencellige schimmel. Dezelfde schimmel wordt gebruikt als bier- wijn- en broodgist, maar het verschil is dat edelgist is gedeactiveerd. Dit betekent dat het niet meer ‘levend’ is en niet kan rijzen.

Edelgist groeit op, en voedt zich met, melasse. Dit is een stroopachtig bijproduct van de productie van suiker uit suikerriet of suikerbieten. De gist voedt zich tot een zachte substantie, welke wordt gedroogd en vermalen tot edelgistvlokken of poeder met een wit-gelige kleur. 

Edelgist is dus een gedroogde, inactieve gist. Niet heel smakelijk of bijzonder, denk je misschien, maar edelgistvlokken staan juist bekend om hun aangename smaak en vele gezondheidsvoordelen.

 

Waarom zijn edelgistvlokken gezond?

Edelgistvlokken zijn door de gunstige textuur en smaak in veel gerechten te verwerken, maar dat is niet het enige voordeel ervan. Door de vele voedingsstoffen die edelgistvlokken van nature bevatten zijn ze namelijk ook nog eens heel goed voor je. 

Ten eerste zijn edelgistvlokken rijk aan plantaardige eiwitten. Dit maakt ze een geschikte aanvulling op een plantaardig dieet. Eiwitten dragen bij tot de instandhouding van de spiermassa en ondersteunen de botten. 

Edelgistvlokken zijn daarnaast rijk aan vezels en zijn een bron van verschillende B Vitamines, waaronder B11 en B5. Vitamine B11 ondersteunt het immuunsysteem en helpt bij vermoeidheid, waar Vitamine B5 bijdraagt aan een normale energiehuishouding en ondersteunt in stress-situaties. 

Heb je een gistvrij dieet? Edelgist is een gedroogde, inactieve gist en daardoor prima te gebruiken in een gistvrij dieet.

 

Hoe smaken edelgistvlokken?

Edelgistvlokken hebben van nature een hartige, kaas-nootachtige smaak en worden daarom gezien als ideaal vegan alternatief voor kaas. Als je het moet vergelijken met een kaassoort, lijken edelgistvlokken qua structuur en smaak het meeste op parmezaanse kaas. Om het nog meer overeen te laten komen met echte parmezaanse kaas, kun je edelgistvlokken samen met cashewnoten fijnmalen in een keukenmachine en er een snufje zout en knoflookpoeder aan toevoegen. 

 

Hoe gebruik je edelgistvlokken?

De makkelijkste manier om edelgistvlokken te gebruiken is om ze rechtstreeks uit de bus over een pastasaus, gegrilde groenten, salade of ander gerecht te strooien. Zo geef je een kaassmaak aan je maaltijd zonder echte kaas te hoeven gebruiken. 

Er zijn ook allerlei recepten te vinden waar je edelgistvlokken in kunt verwerken om de kazige smaak goed te laten uitkomen of om een gezonde boost te geven aan je gerecht. 

Edelgistvlokken kunnen perfect toegevoegd worden aan sauzen, soepen of puree. Waar je echter wel rekening mee moet houden is dat je door het verhitten van edelgist de vitamines kapot kunt maken. Als je optimaal gebruik wilt maken van de gezondheidsvoordelen van edelgistvlokken, kun je deze daarom het beste pas door je gerecht heen roeren wanneer het niet meer op het vuur staat. 

Wij hebben verschillende varianten edelgistvlokken in het assortiment. Bekijk ze hier.

Op onze Instagram vind je een aantal heerlijke recepten met edelgistvlokken. We zijn benieuwd hoe jij edelgistvlokken verwerkt in je maaltijd!