Belangrijke veiligheidswaarschuwing: Natrium Bicarbonaat. Klik hier.
Reken af met je account
This form is protected by reCAPTCHA - the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Afrekenen als een nieuwe klant
Het aanmaken van een account heeft vele voordelen:
Belangrijke veiligheidswaarschuwing: Natrium Bicarbonaat. Klik hier.
Baking soda, ook bekend als natriumbicarbonaat, is een wit, fijn poeder dat al eeuwenlang wordt gebruikt vanwege zijn veelzijdige toepassingen. Van oorsprong wordt het gewonnen uit natuurlijke mineralen, zoals natron, en het staat vooral bekend als rijsmiddel in bakrecepten. Maar baking soda heeft ook een lange geschiedenis in huishoudelijke routines en persoonlijke verzorging.
Mattisson biedt pure, aluminiumvrije baking soda van hoge kwaliteit, geschikt voor uiteenlopende toepassingen in de keuken en daarbuiten.
Baking soda, ook bekend als natriumbicarbonaat, is een wit, fijn poeder dat al eeuwenlang wordt gebruikt vanwege zijn veelzijdige toepassingen. Van oorsprong wordt het gewonnen uit natuurlijke mineralen, zoals natron, en het staat vooral bekend als rijsmiddel in bakrecepten. Maar baking soda heeft ook een lange geschiedenis in huishoudelijke routines en persoonlijke verzorging.
Mattisson biedt pure, aluminiumvrije baking soda van hoge kwaliteit, geschikt voor uiteenlopende toepassingen in de keuken en daarbuiten.
Baking soda is de natriumzoutvorm van waterstofcarbonaat. Wanneer het in contact komt met een zuur en vocht, ontstaat er een chemische reactie waarbij koolstofdioxide (gas) vrijkomt. Dit zorgt voor het rijzende effect in bijvoorbeeld koekjes, cakes en pannenkoeken. Het poeder is geurloos, smaakloos en oplosbaar in water.
In tegenstelling tot bakpoeder bevat baking soda geen zuur component; je moet dus zelf een zuur ingrediënt toevoegen in je recept, zoals citroensap, azijn, karnemelk of yoghurt, om het gewenste effect te bereiken.
In de keuken wordt baking soda niet alleen als rijsmiddel gebruikt, maar ook als hulpmiddel bij het:
Omdat baking soda geur absorberend en licht schurend is, past het goed binnen een natuurlijke en bewuste keukenroutine.
Naast culinaire toepassingen is baking soda ook populair als ingrediënt in zelfgemaakte verzorgingsproducten en natuurlijke schoonmaakmiddelen. Zo wordt het onder andere gebruikt in:
Het is een toegankelijk alternatief voor wie graag overstapt op eenvoudige, pure en multifunctionele producten zonder onnodige toevoegingen.
Baking soda bevat alleen natriumbicarbonaat, terwijl bakpoeder een combinatie is van natriumbicarbonaat én een zuur (zoals wijnsteenzuur). Baking soda heeft dus een zuur ingrediënt nodig om te kunnen rijzen, bakpoeder niet.
Dat kan, maar alleen als je een zuur toevoegt aan je recept. Zonder zuur zal baking soda niet het gewenste rijseffect geven. Om te vervangen kun je ongeveer 1/4 theelepel baking soda combineren met 1/2 eetlepel citroensap of azijn per 1 theelepel bakpoeder.
Baking soda bewaar je het best in een goed afgesloten, droge verpakking op een koele plek, uit de buurt van vocht en sterke geuren. Zo blijft het poeder langer actief en fris.