Ontvang twee gratis bio vruchtensapjes bij elke bestelling vanaf €50, Shop hier.

Wat is collageen en waar is het goed voor?

Wat is collageen en waar is het goed voor?

Wat is collageen en waar is het goed voor?

Hoewel we allemaal oud willen worden, houden we ons lichaam en onze huid het liefst zo lang mogelijk jong en sterk. Een stof die vaak wordt geassocieerd met het jong houden van het lichaam is collageen. In deze blog geven we antwoord op veelgestelde vragen over collageen.

 

Wat is collageen?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in het lichaam. Je vindt het terug in de huid, gewrichten, botten, spieren, haren en nagels. Collageen is sterk en zeer rekbaar, wat er voor zorgt dat het moeilijk breekt. Je kunt collageen zien als de lijm die het lichaam bij elkaar houdt. De naam collageen komt dan ook van het Griekse kólla, wat ‘lijm’ of ‘samenbinden’ betekent en de toevoeging -gen, wat ‘produceren’ betekent.

 

Wat doet collageen?

Collageen speelt een belangrijke rol in ons hele lichaam. Het is essentieel voor het behouden van de structuur en sterkte van het bindweefsel. Collageen zorgt er voor dat de huid stevig en elastisch blijft en het houdt de spieren en gewrichten soepel. Om deze redenen wordt collageen gezien als een belangrijke component voor het tegengaan van veroudering.

 

Welke types collageen zijn er?

Er zijn verschillende types collageen, waarvan de eerste twee het belangrijkst zijn:

Collageen type 1 komt voor in de huid, haar, nagels, botten, kraakbeen, gewrichtsbanden en kraakbeen. Type 1 collageen omvat 90% van het collageen in ons lichaam.

Collageen type 2 vinden we terug in gewrichten, tussenwervelschijven, het strottenhoofd, de luchtpijp, de ribben en de neus.

 

Hoe kom ik aan collageen?

Ons lichaam maakt zelf collageen aan, maar deze aanmaak neemt geleidelijk af vanaf het 25e levensjaar. Deze afname draagt bij aan de vorming van rimpels, de afname van spieren en het minder soepel worden van gewrichten. Er zijn drie manieren om te zorgen dat er geen collageentekort ontstaat:

  • Collageen uit voeding halen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan collageen worden gemaakt van de botten, het kraakbeen en de huid van dieren. Hierbij kun je denken aan bouillon. Het nadeel van collageen uit voeding halen is dat het voedingsmiddel eerst door het lichaam moet worden afgebroken om het collageen beschikbaar te maken. Bovendien bestaat ons huidige voedingspatroon uit minder bronnen van collageen dan vroeger.
  • De collageen aanmaak stimuleren. Vitamine C, de aminozuren glycine en proline en het mineraal koper bevorderen de natuurlijke aanmaak van collageen in het lichaam, maar zorgen niet voor een directe toename van collageen.
  • Suppletie. Een collageen supplement bevat een hoge concentratie collageen, meestal afkomstig van vis of rund. Het voordeel van een collageen supplement is dat het collageen relatief makkelijk wordt opgenomen in het lichaam. Wij verkopen verschillende collageen supplementen.

 

Hoe werkt een collageen supplement?

Om via de bloedbaan onze weefsels te bereiken, moet collageen worden opgebroken tot kleinere stukjes eiwit, ook wel collageen peptiden genoemd. Collageen peptiden zijn korte strengen van aminozuren. Collageen peptiden kunnen de aanmaak van collageen in weefsels stimuleren door cellen te activeren die collageen produceren. Ook kunnen collageen peptiden beschadigde elastine- en collageenvezels repareren.

Wanneer je kiest voor een gehydrolyseerd collageen supplement, wil dit zeggen dat het collageen met behulp van een enzym al ‘opgeknipt’ is in peptiden. Om deze reden wordt collageen hydrolysaat snel opgenomen in het bloed.

 

Welk collageen supplement moet ik kiezen?

Wanneer je besluit om te kiezen voor een collageen supplement, zijn er verschillende soorten en toedieningsvormen om uit te kiezen. Zo kun je kiezen tussen rundercollageen en viscollageen (ook wel zeecollageen of marinecollageen genoemd). Qua werking lijken rundercollageen en marinecollageen veel op elkaar; ze bevatten allebei veel collageen type 1. In ons assortiment vind je naast runder- en marinecollageen ook collageen type 2 producten. 

Wij verkopen collageen in de vorm van collageen poeders en collageen capsules. Collageen poeder kun je mengen met water, door een smoothie, koffie, door de yoghurt en zelfs door warme gerechten zoals soep. Onlangs hebben wij ook drie verschillende Liposomale Collageen Drinks aan ons assortiment toegevoegd.

In ons collageen aanbod vind je collageen supplementen in pure vorm of met verschillende toevoegingen, zoals vitamine C, hyaluronzuur en magnesium. Deze toevoegingen kunnen een aanvulling vormen op de werking van het supplement. Op de productpagina’s vind je hierover meer informatie.

Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze!

Volg @mattissonhealthstyle op Instagram voor heerlijke recepten met collageen.